1

Temat: Potrzebna nowa maszynka do kompilacji

Czy ktoś pracuje w serwisie laptopów lub ma jakiś zaprzyjaźniony serwis (lub sklep)?

Potrzebuję nową maszynkę do kompilacji. Obecnie robię to na laptopie z Intelem i5 drugiej generacji (innych sprzętów nie mogę do tego użyć - szkoła i praca zdalna) i cały proces kompilacji wszystkich obrazów dla danego wydania trwa już ok 18 godzin. Stanowczo za długo i potrzebuję czegoś bardziej wydajnego.  Tak wiem, mogę iść na allegro i kupić nową/wydajną maszynkę, ale może da się załatwić za bezcen np. naprawionego jakiegoś nowszego laptopa (dlatego pomyślałem o serwisie). W sumie to nawet wystarczy mi sam kadłubek, nie jest mi potrzebna matryca (może być zbita), klawiatura (może być po zalaniu), byle by sam sprzęt działał poprawnie, nie wieszał się i był na czymś współczesnym (procek, pamięci i dysk na nvme). Dostał by u mnie drugie życie.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

2 (edytowany przez krynio 2021-04-07 20:12:58)

Odp: Potrzebna nowa maszynka do kompilacji

Raczej trudno będzie trafić coś sensownego "uszkodzonego" z odzysku. Aczkolwiek pytać zawsze warto.
U mnie w okolicy jest sklep https://netlandcomputers.pl/ który kiedyś jak się tym interesowałem miał dużo sprzętu poleasingowego.
https://uzywane.netland.pl/
W rzeczywistości zwykle fizycznie mieli więcej sprzętu na stanie niż wystawionych w internecie. Czy jest tam coś sensownego dla Ciebie nie wiem. Zobacz, zadzwoń. Mogę się przejść osobiście jak będzie trzeba coś konkretnie zobaczyć, ocenić.

Jedno z rozwiązań które przychodzi mi na myśl to dobrowolna składka na ten cel. Może całej kwoty nie uzbierasz, ale zawsze coś. Prowadzisz to forum już 15 lat, chyba nic więcej nie trzeba pisać...

TP-Link TL-WDR4300 Mod, CPU 700MHz, Flash 16 MB, Gargoyle 1.5.11.4, extroot + dysk zewnętrzny Samsung (S2), kamerka MS LifeCam HD-5000
TP-Link TL-WR1043ND Mod, RAM 64 MB, chłodzenie pasywne, Gargoyle 1.5.10.14, extroot, kamerka Logitech HD Webcam C270

3

Tutaj można się dorzucać (jest link na stronie głównej) https://buycoffee.to/eko.one.pl

Modem: Huawei HG8245Q2  (Servire.net)
Router: Xiaomi AX3000T,          Soft: OpenWrt 24.10-SNAPSHOT r29077-f415748

4

pablo.see napisał/a:

Tutaj można się dorzucać (jest link na stronie głównej) https://buycoffee.to/eko.one.pl

Wiem użyłem tego w marcu big_smile

Netland to także serwis komputerowy. Może faktycznie warto zadzwonić czy nie mają czegoś uszkodzonego nadającego się do użytkowania.

TP-Link TL-WDR4300 Mod, CPU 700MHz, Flash 16 MB, Gargoyle 1.5.11.4, extroot + dysk zewnętrzny Samsung (S2), kamerka MS LifeCam HD-5000
TP-Link TL-WR1043ND Mod, RAM 64 MB, chłodzenie pasywne, Gargoyle 1.5.10.14, extroot, kamerka Logitech HD Webcam C270

5

Szatańskim pomysłem jest zakup blade np. hp dl380 z wielordzeniowymi xeonami. Choć myślę że zużycie energii i hałas spowodowało by moją natychmiastową eksmisję z domu smile

6

Cezary. Myślałem że Ty rozdajesz karty w domu wink. Swoją drogą domyślając się że masz dużo więcej urządzeń "komputero pochodnych" pewnie rachunek za prąd ponad 300 zł to u Ciebie standard?. Mój ostatni to ~290 zł, gdzie nie używam ani jednego telewizora. Tzn mam telewizor lecz po przeprowadzce w ubiegłym roku jeszcze nie powiesiłem hmm.
Skutki są takie że wczoraj dzwonię do fryzjera (jakby nigdy nic), a gość mówi że ma zakład zamknięty lockdown.

7

Mały felieton

Obdzwoniłem parę firm, popytałem tu i ówdzie, ale jest straszliwe parcie na sprzęt tak że ceny są dość wywindowne. I z jakiegoś niezrozumiałego dla mnie powodu każdy uważa że jeżeli chcę mieć wydajny procesor to a) ma to być maszyna biznesowa smukła niczym MacBook Air za miliony cebulonów lub b) ma to być maszyna dla gracza w której koniecznie musi być wydajna karta graficzna pokroju Nvidii GTX i nie ma absolutnie mowy żeby ją wyciągnąć. Dziwny ten świat. Więc poszedłem na kompromis i... kupiłem sobie nowego laptopa z GTXem 1650. Gracz ze mnie żaden i bardziej weekendowy jak już, więc w ogóle ta Nvidia się nie przyda, ale za to mam 8 rdzeniowego (16 wątkowego) Ryzena 7 z 32GB ramu. Trochę się zawiodłem na dysku, bo wsadzili jakiegoś Intela (do płyty z AMD!, widać że lubią żyć na krawędzi), który wyciąga tylko jakieś 1,5GB/s w odczycie. Na dodatek nie jest to ładne unibody jak w MacBookach tylko plastic-fantastic który się straszliwie palcuje, ale całe szczęście że mimo że dla graczy to bez całej tej masy kolorowych diod RGB w każdym miejscu gdzie się da. No ale dość narzekania bo nie o to chodzi. Czy sprzęt jest szybszy? Oj jest. Wstępna kompilacja pokazała że wszystkie obrazy danego wydania OpenWrt robią ok 2 godzin (zamiast 12-14 jak było na poprzednim!), więc przyśpieszenie jest znaczne. Przepaść obliczeniowa pomiędzy kilkoma generacjami procesorów jest duża, choć myślę że dysk też zrobił swoje (a pewnie było by jeszcze lepiej jak bym miał dysk który dostarcza te 3GB/s - w środku mam miejsce na jeszcze jeden dysk M.2 więc może w przyszłości może kupię sobie jakiś superszybki nośnik na backup). I nawet nie nagrzewa się tak bardzo jak myślałem. Następne obrazy będą już chyba pochodziły z kompilacji na nowym systemie.

8

Jestem mocno zaskoczony aż tak dużą różnicą w szybkości kompilacji w stosunku do Intel i5.

9

Trochę przesadziłem w opisie. Dysk nie wyciąga 1,5GB/s tylko bliżej mu do  800MB/s w szczycie jego możliwości a obrazy kompilują się w sumie 2:35 (tyle dziś trwało). Ale i tak jest nieźle.

10

Wpada Ci w throttling? Chłopaki z pracy radzili sobie jakimiś podstawkami chłodzącymi.

Mi żona do pracy zdalnej zabrała biurko, a z nim i7-8700K z 32GB RAMu  i  zostawiła tylko laptopa. big_smile Szkoda mi go trochę męczyć kompilowaniem, bo już ma kilka lat. Mam na lodówce mini komputerek, który jest moim serwerem kompilacji i łączę sie do niego przez ssh.

Mam i używam: Fujitsu Futro S720, Netgear R6220, Unielec U7621-06, TP-Linki 1043 V1, V2, Linksysy EA7500v2, AeroHive AP350, Linksys EA8500, ZTE MF286d.
Mam: D-Linki DWR-921, DWR-118, DWR-116, TP-Link WDR-4900 v1, Checkpoint L-50, Linksysy 1900ACS, LB-Link BL-W1200,

11

Dysk m.2/nvme? Polecam takie radiatorki JEYI WARSHIP z ali: https://pl.aliexpress.com/item/32985434500.html

12

Na razie nie. Co ciekawe podczas kompilacji z -j17 prawie nie rozkręca wentylatorów. Dla testów postawiłem windowsa i odpaliłem wiedzmina, to wszedł na tak duże obroty że bez słuchawek praktycznie nie da się nic słuchać. No ale  to wiadomo, nvidia robi swoje i chłodzenie musi sobie poradzić z dodatkowym ciepłem z karty graficznej.

13

Cezary napisał/a:

Trochę przesadziłem w opisie. Dysk nie wyciąga 1,5GB/s tylko bliżej mu do  800MB/s w szczycie jego możliwości a obrazy kompilują się w sumie 2:35 (tyle dziś trwało). Ale i tak jest nieźle.

intel 660p ? kup wd black sn750 np - dobry jest . jaki model cpu?

Dom : router https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png | TP-LINK T1700G-28TQ |Zyxel XGS-1210-12 | 6x Ruckus r310 unleashed  + Ruckus icx7150-c12p | Truenas scale 124TB 25Gb| Xpenology 12TB | apc smart ups 750 lcd smile 100Mb/s - 25Gb/s
Podróżne : GL.Inet MT3000  +1TB hdd
Działka : rb260gs 1j wdm 1Gb+ ruckus r310 + nb m5 + kilka kamer ip  + panel 285Wp + lifepo4 12v 60Ah .

14

Samsung 980 Pro jest najlepszy na ten czas, tak czy siak wink

15

Tak, dokładnie ta seria Intela.

Ryzen 7 4800H

16

Czytam "Moja historia" czyli Twoja :-)
Na nowym laptopie zagościł na dobre LinuxMint, jako naturalne następstwo Ubuntu.

To na tym nowym laptopie postawiłeś LinuxMint?
Fajna historia. Na "starość" w cudzysłowu żeby nikogo nie obrazić sentymentalny się robię.
Też w tamtych czasach coś działaliśmy z RedHat 4.0 czy może bardziej 4.2. Piszę działaliśmy bo kolegę sąsiada miałem dość ogarniętego w tych sprawach. Wspólny internet na 4 mieszkania i serwer na x86 PLD, który stał u mnie. Piękne czasy...

17

Nie. Było ubuntu, zjechałem do minta, teraz siedzi mocno przerobiony debian.

18 (edytowany przez Dyziek 2021-11-24 12:28:18)

Cezary, czy prowadzisz moze działalność?
Bedziemy złomowali kilkuletnie serwery i sprzęt BEZ DYSKÓW być może udałoby się przekazać maszynę za symboliczną złotówkę.
Mogę to sprawdzić. Odezwij sie prosze na priv.

Pracujemy na Dellach

19

Nie, niestety już nie prowadzę już działalności.

20 (edytowany przez geos 2021-12-18 16:58:12)

Cezary napisał/a:

Nie, niestety już nie prowadzę już działalności.

Cezary, interesuje Cie tylko laptop czy bebechy od stacjonarki też?

21 (edytowany przez Cezary 2021-12-18 17:12:27)

Tak prawdę mówiąc to sprzęt do kompilacji już mam, kupiłem - jest to w tym wątku w postach wyżej. Jeżeli zaś macie zbędny sprzęt to zachęcam do kontaktu - aż nuż może będzie wydajniejszy niż mam lub przyda się do czegoś innego.

22

Cezary jaki model tego łapka kupiłeś? Zenbook? Czy cos innego?

Dom : router https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png | TP-LINK T1700G-28TQ |Zyxel XGS-1210-12 | 6x Ruckus r310 unleashed  + Ruckus icx7150-c12p | Truenas scale 124TB 25Gb| Xpenology 12TB | apc smart ups 750 lcd smile 100Mb/s - 25Gb/s
Podróżne : GL.Inet MT3000  +1TB hdd
Działka : rb260gs 1j wdm 1Gb+ ruckus r310 + nb m5 + kilka kamer ip  + panel 285Wp + lifepo4 12v 60Ah .

23

Lenovo ideapad gaming 3 z ryzenem 7 4800h chyba. Później napiszę ci dokładnie co to za model.

24

Można też wykorzystać do kompilacji darmowe VM: https://www.oracle.com/cloud/free/#always-free
robimarko ma to podpięte pod swojego github'a: https://github.com/robimarko/openwrt/actions

25

Tak, ale ja tak nie chcę. Wolę mieć kompilację lokalnie i lokalnie później przewalać te gigabajty.