Temat: Gargoyle ext4 czy squashfs
Witam, chciałem się pobawić Gargoyle na PC i normalnie odpalić go z dysku hdd tylko nie wiem który obraz ściągnąć. Czy mógłby mi to ktoś tak po chłopsku wytłumaczyć czym różni się obraz ext4 od squashfs.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Gargoyle ext4 czy squashfs
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Witam, chciałem się pobawić Gargoyle na PC i normalnie odpalić go z dysku hdd tylko nie wiem który obraz ściągnąć. Czy mógłby mi to ktoś tak po chłopsku wytłumaczyć czym różni się obraz ext4 od squashfs.
Użytym system plików. Z twojego punktu widzenia na tym etapie "zabawy" nie ma to znaczenia, więc wieź który chcesz.
Nie no rozumie że różnica dotyczy systemu plików tylko chciałem dowiedzieć się coś więcej na przyszłość, jakieś wady i zalety każdego z nich bo napewno jakaś różnica w użytkowaniu jest.
ext4 robi cały system z możliwością zapisu. Jak coś zepsujesz w systemie plików to zepsujesz system, identycznie jak w normalnym linuksie. Możesz także dowolne usuwać i modyfikować pliki.
squashfs kompresuje wszystko i ma stały obraz bez możliwości zmiany. Wszystkie zmiany robi na osobnym urządzeniu (loopie) z którym robi overlaya, pozornie umożliwia zapis i modyfikacje dowolnego pliku, ale ma możliwość resetu i powrotu do stanu początkowego.
O taką odpowiedź mi chodziło, dzięki wielkie za wyjaśnienie tematu.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Gargoyle ext4 czy squashfs
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc