Cześć !
Padło mi radio 2,4GHz w routerze Tenda AC15 działającym pod Tomato i pojawia się standardowe pytanie co kupić...
Przejrzałem pierwszy post ale nie dał mi pełnej odpowiedzi - może ktoś mnie nakieruje na ciekawy i nie za drogi sprzęt lepszy od WDR3600 ( aktualnie na nim jadę ale czuje niedosyt
)
Wymagania:
- cena max 400-500zł może być używka (wiadomo im tańszy tym lepiej ale jestem w stanie dopłacić za mocny, stabilny sprzęt)
- najlepiej 1xUSB3.0 + 1xUSB2.0 - minimum 1xUSB z możliwością obsługi hub-a - Internet będzie z modemu LTE Huawei E3372 (ale myślę nad przesiadką na coś z agregacją pasma) + drukarka na USB + pendrive ( do podstawowej wymiany plików przez SMB)
- gigabitowy lan
- mocne WiFi - domek jednorodzinny , router ustawiony na piętrze w drewnianej szafce - Tenda dawała rade pokryć zasięgiem nawet piwnicę ale WDR3600 zrywa połączenie z ESP w piwnicy.
- WiFi 2,4+5GHz (po 5GHz będą podłączone minimum 2xkomp, mibox, amazon fireTV, TV Samsung, 4xtelefon - nie wszystko będzie działać jednocześnie)
- musi poradzić sobie z dużą ilością ESP, serwerem OpenHAB na RPi3+ i innych urządzeń IoT ( aktualnie mam ponad 20szt. stale podpiętych do sieci)
- system wiem, że tutaj polecacie wszystko pod OPENWRT ale dla mnie może być to również DDWRT, Tomato, Merlin, RouterOS czy coś w tym stylu. Konfiguracja to dla mnie zabawa więc mogę powalczyć z nowym systemem.
Z góry dzięki za wskazanie ciekawych rozwiązań!
PS.
Hmmm... a może ktoś z Was ma do sprzedania router spełniający moje oczekiwania ? - Jak coś to PM .
Asus Merlin RT-AC86U + 2xRT-AC68U
OpenWRT rPi3+ E3372
rPi5 HA, rPi4 OH