2,376

Odp: Co kupić do OpenWrt? Poradnik kupującego

fullkiller napisał/a:

Ok . Tylko w woli scislosci, są jeszcze inne wersje, nie wspierane przez OWRT ? Napisze do nich bo na stronie nie ma takiego opisu...

v2/v3/v4/v5 - o nich nic nie wiem i oficjalnie nie są wspierane.

W mr6400 zmienili z mt7620 ma mt76x8 oraz modem ze swojego na qmi, więc tu też mogli taki numer zrobić.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

2,377

Dzień dobry,

Mam aktualnie 1043ND v2 z Gargoyle. Czy chcę przejść na OpenWRT z LuCI nie wiem ... moduł konfiguracyjny OpenVPN w Gargoyle bardzo mi odpowiada.

Router żadnego problemu nie sprawia, ale po zmianie łącza na 150/15 niestety stał się wąskim gardłem (100, w porywach 120 wyciąga).

Zacząłem szukać. Poczytałem trochę poradnik. Ze względu na miejsce montażu tego sprzętu, to najchętniej włożyłbym tam coś takiego samego z wyglądu. Przyglądałem się WDR4300 czy Archer C7 ... ale na tym chyba wiele więcej nie wyciągnę? A może się mylę? Zegary podobne, ale może jednak procesory lepsze?

A tej samej obudowie jest Archer A9 z Broadcomem. WiFi i tak wyłączam, więc nie potrzebuję. Będzie wydajniejszy? Ale chyba nie ma Gargoyle...

Czy też sobie głowy nie zawracać i zakupić Ubiquiti ER-X oraz włączyć na nim "hardware flow offloading"?

I tak się zastanawiam: mam Gargoyle 1.9.2. Może i na tych atherosach/qualcommach da się jakoś poprawić wydajność NATa?

Pozdrawiam,
Marcin

2,378

Po prostu zainstaluj gargoyle 1.13pre9, włącz flow offloading i będziesz miał więcej. O ile nie używasz qos, bandwidth itp, bo to nie będzie działało z flow offloadingiem.

2,379

Cezary napisał/a:

Po prostu zainstaluj gargoyle 1.13pre9, włącz flow offloading i będziesz miał więcej.

Coś słabo szło mi szukanie, bo myślałem, że to zarezerwowane dla MT7621.
Dzięki za radę smile

Zainstalowałem.
Wstało.
Włączyłem offloading (btw: nie ma gdzieś "ptaszka" do wstawienia? zrobiłem to przez uci po ssh)
Faktycznie działa, 1043ND nie ogranicza mi prędkości.
I do tego znacznie mniejsze obciążenie procesora jest smile

Niestety mam V3, a to ma tylko 8MB Flash.
Do dalszej konfiguracji (OpenVPN nawet się nie zmieścił) muszę jakiegoś pendrajwa znaleźć i extroota zrobić.

Cezary napisał/a:

O ile nie używasz qos, bandwidth itp, bo to nie będzie działało z flow offloadingiem.

Używałem QoS.
Ale wyłączyłem, bo to mi łącze do ok. 50Mbit/s obcinało (więcej nie wyrabiał z włączonym).
Trochę mam nadzieje, że przy 150/15 pasma starczy, żeby było ok, bez QoS.

2,380

Nie, nie ma checkboxa w gui, bo flowoffloading gryzie się z innymi rzeczami. Więc to tylko dla zainteresowanych, nie dla wszystkich.

2,381

Cześć !
Padło mi radio 2,4GHz w routerze Tenda AC15 działającym pod Tomato i pojawia się standardowe pytanie co kupić...

Przejrzałem pierwszy post ale nie dał mi pełnej odpowiedzi - może ktoś mnie nakieruje na ciekawy i nie za drogi sprzęt lepszy od WDR3600 ( aktualnie na nim jadę ale czuje niedosyt wink )
Wymagania:
- cena max 400-500zł może być używka (wiadomo im tańszy tym lepiej ale jestem w stanie dopłacić za mocny, stabilny sprzęt)
- najlepiej 1xUSB3.0 + 1xUSB2.0 - minimum 1xUSB z możliwością obsługi hub-a - Internet będzie z modemu LTE Huawei E3372 (ale myślę nad przesiadką na coś z agregacją pasma) + drukarka na USB +  pendrive ( do podstawowej wymiany plików przez SMB)
- gigabitowy lan
- mocne WiFi - domek jednorodzinny , router ustawiony na piętrze w drewnianej szafce - Tenda dawała rade pokryć zasięgiem nawet piwnicę ale WDR3600 zrywa połączenie z ESP w piwnicy.
- WiFi 2,4+5GHz (po 5GHz będą podłączone minimum 2xkomp, mibox, amazon fireTV, TV Samsung, 4xtelefon - nie wszystko będzie działać jednocześnie)
- musi poradzić sobie z dużą ilością ESP, serwerem OpenHAB na RPi3+ i innych urządzeń IoT ( aktualnie mam ponad 20szt. stale podpiętych do sieci)
- system wiem, że tutaj polecacie wszystko pod OPENWRT ale dla mnie może być to również DDWRT, Tomato, Merlin, RouterOS czy coś w tym stylu. Konfiguracja to dla mnie zabawa więc mogę powalczyć z nowym systemem.

Z góry dzięki za wskazanie ciekawych rozwiązań!

PS.
Hmmm... a może ktoś z Was ma do sprzedania router spełniający moje oczekiwania ? - Jak coś to PM .

Asus Merlin RT-AC86U + 2xRT-AC68U
OpenWRT rPi3+ E3372
rPi5 HA, rPi4 OH

2,382

terminal x86 za flaszkę ? modem w usb i lanem do tp-linka + ew jakiś ap

Dom : router https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png | TP-LINK T1700G-28TQ |Zyxel XGS-1210-12 | 6x Ruckus r310 unleashed  + Ruckus icx7150-c12p | Truenas scale 124TB 25Gb| Xpenology 12TB | apc smart ups 750 lcd smile 100Mb/s - 25Gb/s
Podróżne : GL.Inet MT3000  +1TB hdd
Działka : rb260gs 1j wdm 1Gb+ ruckus r310 + nb m5 + kilka kamer ip  + panel 285Wp + lifepo4 12v 60Ah .

2,383

@ambrozy5
Czytałem Twój wątek o "jeżyku" ale nie wiem czy mam czas i ochotę budować taki sprzęt. Masz jakiś terminal do sprzedania?

Asus Merlin RT-AC86U + 2xRT-AC68U
OpenWRT rPi3+ E3372
rPi5 HA, rPi4 OH

2,384

Tenda ac15 jest na portalu o*x  za 200 a wersja ac18 jest za 250zł i po problemie.

NETGEAR r6220: link --> tworzenie buildu
NETGEAR r6220: link --> przywracanie oryginalnego oprogramowania za pomocą nmrpflash
NETGERA r6220: link --> sterownik mt76

2,385

Szybkie pytanie - router z WiFi 6 i stabilnym OpenWRT? Jest taki? smile

2,386

Unifi 6 lite w 21.02 jest. Ale musisz poczekać, bo nadciągają łatki do AX (ręcznie możesz włączyć).
Jak chcesz openwrt rozwojowe to Linksys E8450

2,387

m1ki napisał/a:

Ach ok. W takim razie kupuje  R6350 i włączam staty wink

z tego co widze, to R6350 mam 2 rdzenie a R6220 1 rdzen procesora.
Czy te 2 rdzenie sa natywnie wspierane (odczuwalne?) w openwrt ?

2,388

Raczej nie

2,389 (edytowany przez Baniadmx 2021-04-25 11:22:03)

Witam serdecznie potrzebuje co mi polecicie nie drogi ruter żeby postawić go jako pierszy ruter w nim wi-fi wyłączone  wpięte urządzenia po kablu tv, komp itp. a drugi punkt dostępu ac unifi pro już go mam tam się łącza wszystkie urządzenia po wifi, urządzenie żeby nie cięło się i zawieszało, kupie coś do 200 zł możliwego

Doradzi ma  ktoś

2,390

Witam, potrzebuje potwierdzenia decyzji lub porady czemu tego nie robic. Szukam zamiany na TLWDR4300  bo ma juz lata i przy wielu urzadzeniach wifi, w tym nauce zdalnej dzieci plata figle.

Nie mam czasu sleczec nad porownaniem wszystkiego ze wszystkim, wybor padl na 2 modele:
Linksys WRT1900ACS (~620zl) lub WRT3200ACM (~850zl; ma MU-MIMO).

Pytania:
1. czy jest jakis gruby powod dlaczego ich nie rozwazac?
2. WRT3200ACM ewidentnie wyglada lepiej parametrycznie ale czy warte to 230zl roznicy Waszym zdaniem?
3. nigdy nie uzywalem MU-MIMO - czy warto? czy zauwaze roznice?

Oczywiscie chce na nich uzywac OpenWrt. Na obecnym nie mam za wiele rzeczy (troche bo malo pamieci, troche bo traci stabilnosc wiec po trochu z niego zdejmuje na inne serwery). Na pewno bedzie tam DNS, DHCP, Adblock, moze wroci mosquitto i jakis niewielki serwer plikow na dysku 120 GB SSD lub 120GB SATA (ale to akurat niekoniecznie). urzadzen Wifi nie mam duzo ale pewnie ze 30 ciagle jest w tym sporo sonoff'ow.
Z gory dziekuje

2,391

Linksys WRT1900ACS mam i działa spoko. WRT3200 i WRT32X mają problemy z Wifi. Miałem i sprzedałem.

Generalnie Linksysy WRT mają radio marvella, którego sterownik nie jest już rozwijany i będzie tylko gorzej. Lepiej Netgeara R7800 wybrać.

Mam i używam: Fujitsu Futro S720, Netgear R6220, Unielec U7621-06, TP-Linki 1043 V1, V2, Linksysy EA7500v2, AeroHive AP350, Linksys EA8500, ZTE MF286d.
Mam: D-Linki DWR-921, DWR-118, DWR-116, TP-Link WDR-4900 v1, Checkpoint L-50, Linksysy 1900ACS, LB-Link BL-W1200,

2,392

Królik napisał/a:

Generalnie Linksysy WRT mają radio marvella, którego sterownik nie jest już rozwijany i będzie tylko gorzej. Lepiej Netgeara R7800 wybrać.

Cenna uwaga, dzieki! Przyjrze sie zaraz

2,393 (edytowany przez witek_1308 2021-04-24 12:02:48)

A ma ktos moze doswiadczenie z Linksys MR8300? Widze ze wsparcie dla OpenWrt sie pojawia z tym ze moze stabilnosc jeszcze nie jest najwieksza (z forow wynika ze 21.x powinno byc OK). Wg mnie wyglada sensownie, przede wszystkim cena nie powala. Zastanawiam sie jak z jakoscia WiFi.

Szukam innych opcji bo widze ze tego netgeara nie tak latwo kupic (jakby wycofywany powoli), zre pradu sporo (to pewnie akurat większość w tej klasie robi) i nie jest tani.

2,394

Baniadmx napisał/a:

Witam serdecznie potrzebuje co mi polecicie nie drogi ruter żeby postawić go jako pierszy ruter w nim wi-fi wyłączone  wpięte urządzenia po kablu tv, komp itp. a drugi punkt dostępu ac unifi pro już go mam tam się łącza wszystkie urządzenia po wifi, urządzenie żeby nie cięło się i zawieszało, kupie coś do 200 zł możliwego

Doradzi mi ktoś

2,395

Kup mikrotika, np. hex czy  ac2 i wyłącz wifi na nim.

2,396

Cezary a co powiesz na D-Link DIR-1960 miał bym za dobrą kasę nowego

2,397

Nic nie  powiem. Nie miałem okazji więc nic o nim nie wiem.

2,398

Baniadmx napisał/a:

Cezary a co powiesz na D-Link DIR-1960 miał bym za dobrą kasę nowego

Jak ma działać bez wifi to można brać wersję a1, no i cena maks 200pln.

NETGEAR r6220: link --> tworzenie buildu
NETGEAR r6220: link --> przywracanie oryginalnego oprogramowania za pomocą nmrpflash
NETGERA r6220: link --> sterownik mt76

2,399

Witam serdecznie!
Jestem zainteresowany zakupem routera na którym dobrze będzie działało Gargoyle.
Jeśli chodzi o budżet, przeznaczam do 300 złotych. Chciałbym aby urządzenie było dwupasmowe, mieszkanie o powierzchni 48m2
Obecnie korzystam z dość starego rozwiązania, tplink 1043nd v2 i pomyślałem sobie, że warto by przejść na coś nowszego z radiem 5ghz by internet w domu śmigał szybciej. Ostatnio zrobiłem próby na 5ghz przy użyciu urządzenia dostarczonego od mojego dostawcy internetu. W budynku z wielkiej płyty niby chodzi to przyzwoicie, ale grzebać w nim nie można i za usługę wifi trzeba płacić, dlatego proszę was o pomoc, by kupić coś przyzwoitego, jeśli w założonym budżecie to możliwe.

2,400

Przejrzyj to: https://eko.one.pl/routerdatabase/index.php
Zaznacz sobie flash 16 albo więcej, RAM minimum 128, radio AC, a potem szukaj na Allegro i OLX konkretnych modeli, które ci wyskoczą w wyszukiwarce.