Temat: BWmon Gargoyle

Pojawiły mi się dzisiaj błędy BWmon i nie działa rejestracja wykorzystanych danych.

ERROR: Bandwidth query failed, make sure rule with specified id exists, and that you are performing only one query at a time.
Thu Apr 15 10:05:17 2021 daemon.err uhttpd[2001]:

Nie chciałbym kasować zarejestrowanego wcześniej ruchu, bo muszę nadzorować wykorzystanie limitów LTE.
Z poziomu modemu widać, że transfer idzie.
Spotkał się ktoś z takim problemem?

2

Odp: BWmon Gargoyle

Zrób zgłoszenie na https://github.com/ericpaulbishop/gargoyle/issues, zachowaj na boku te pliki bo mogą się przydać do ew analizy.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez Grzesinski 2021-04-15 09:49:36)

Pliki mogę zachować ale muszę to uruchomić. Dość sprawnie.
Skasowanie raportów z dzisiaj (tmp) i restart BWmon ?

Znalazłem w sieci informacje o problemie ale rozwiązań brak.

4

Jeżeli to dzisiejsze dane powodują problem to tak, z /tmp. Jeżeli coś się uszkodziło we wcześniejszych to /usr/data

5

Problem jest tu
/etc/init.d/bwmon_gargoyle reload
uci: Entry not found
Bad argument `CONNMARK'

6

Przeanalizuj skrypty startowe i zobacz w którym momencie się buntuje.

7

Problem rozwiązany.
Włączona była reguła czasowa zezwalająca na połączenia dla wybranych komputerów tylko dla określonych domen.
Padło gdy włączyłem drugą zabraniając sztywno określonych domen przez cały czas.
Oczywiście listy nie pokrywały się, przynajmniej literalnie.
Ale ostatnio nie mogłem zablokować domeny i okazało się, że jest przekierowana w DNS jako poddomena w dopuszczalnej w firewallu puli domen. Wymagałoby to dogłębniejszej analizy.

8

Nadal - nic nie powinno paść. Jeżeli się zdarzyło to zgłaszaj na bugs.

9

Tyle, że Gargoyle zatrzymało się już dawno.
Twoja wersja jest najnowsza.
Nie widziałem żadnych zapowiedzi.

10

No jest najnowsza, bo 1.13 nie zostało jeszcze oficjalnie wydane. Ale cały czas coś tam jest robione. Zgłaszaj.

11

Mam nadzieję, że poprawiony będzie w końcu driver do Mediateka.
Ten w Twoim wydaniu jest lepszy (czytaj wiesza się zdecydowanie rzadziej) niż w wydaniu 12.
Ale się wiesza niestety co kilka dni.
Myślę nad watchdogiem ew. okresowym restartem WiFi (lub jego harmonogramem).
Pytanie czy to wystarczy (tj. samo WiFi) czy konieczny jest restart całego urządzenia.

12

W 19.07 już nic nie poprawiają. W 21.02 jest bardzo zmieniony (ale gargoyle na 21.02 jeszcze nie ma).

Musisz zobaczyć co pomaga na "wieszanie". Jeżeli sam restart wifi daje radę to dobrze.

13

Zauważyłem, że podany wcześniej problem pojawia się po zrestartowaniu firewalla z poziomu CLI, wszystko wraca do pracy po restarcie firewalla z www GUI. Zatem to chyba nie wina reguł a specyfiki Gargoyla.
W opisywanym przypadku zmieniałem ustawienia logowania z CLI i po restarcie firewalla (CLI) zaczęły się problemy z BWMOM.
Wyłączenie reguły firewalla (bez znaczenia) z GUI  i restart z GUI (istotne) przywrócił prawidłowe działanie BWMON.
Wygląda na to, że Gargoyle może nadpisać ustawienia z CLI, ale również że komendy CLI mogą zakłócać pracę Gargoyle.
Warto pamiętać.

14

Restart firewalla w gargoyle nie robi się  z /etc/init.d/firewall tylko z innego skryptu, z /usr/lib/gargoyle/restart_firewall.sh A tam są inne rzeczy potrzebne gargoyle do życia. Jak się już bawisz gargoyle w konsoli to z głową.

15

Pytanie czy wywoływany wtedy gargoyle_firewall_util.sh nie nadpisze ręcznych zmian konfiguracji?
Ale faktycznie restart_firewall.sh wykonuje operacje na BWMON, WEBMON, QOS.

16

Zrobienie czegokolwiek z gui może nadpisać zmiany robione ręcznie, o ile są one inne niż ideologia gui. Życie.

17

Analogicznie jak rozumie zamiast /etc/init.d/network restart     /usr/lib/gargoyle/restart_network.sh

Odnośnie mediateka w Gargoyle 12 to zrobiłem nocne wyłączanie WiFi i póki co jest nieźle.
Za krótko żeby wyrokować o stabilności ale już widać że wyszukiwanie sieci WiFi przez klientów działa szybko.
A bywało z tym różnie, niekiedy bardzo źle.
To może być rozwiązanie/obejście problemów.