1

Temat: TL-WR841N v9 - parę pytań

Witam
Ostatnio z nadmiaru wolnego czasu zacząłem zabawę z OpenWrt, mam jednak pytań do doświadczonych

W urządzeniu TL-WR841N v9.1 wymieniłem pamięć flash na 16MB W25Q128FVSG
jednak uboot pobrany stąd nie działa - brak sygnalizacji, czysto w konsoli.

1. Czy mieliście podobny problem z w/w ubootem?

Kompilując uboot stąd stąd problem nie występował.

Na oryginalnym jak i nowo-skompilowanym uboocie mam jednak śmieci w konsoli na samym początku połączenia, po paru sekundach jest w porządku. Dodatkowo nie działa TX, jeśli jednak połączę się do włączonego urządzenia, śmieci nie ma na początku a TX działa.
Plik LOG
Na innych routerach nie zauważyłem podobnego problemu. Korzystam z taniego USB TTL CH340G

2. Co może być przyczyną śmieci w konsoli?

Router działa z OpenWrt na nowej pamięci flash, partycja art oczywiście skopiowana.

Jednak w przypadku powrotu do oryginalnego softu nie działa wifi przy starcie, w panelu wyłączę i włącze wifi to do następnego restartu wifi działa. Partycja art i config (ostatnie 64KB + 64KB skopiowane, mac adres w uboot wstawiony)

3. Czy jest możliwość aby w przypadku powrotu do oryginalnego softu (na większej pamięci flash) wifi działało ? Log z całego procesu (restart wifi a następnie restart routera) jest TUTAJ

Proszę o oświecenie nowicjusza

2

Odp: TL-WR841N v9 - parę pytań

2. Zła prędkość lub źle ustawione dzielniki magistrali w uboocie
3. Nie? W sensie oryginał nie przewiduje że masz większa pamięć, więc jak wgrasz art na końcu pierwszego 8M to wtedy soft może widzieć wifi. Po co niby miałbyś wgrywać oryginalny soft na większą pamięć flash? Nie ma to sensu przecież.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

2. Dzieje się to także na oryginalnym uboocie a ustawienia są zgodnie z instrukcją.
3. Rozumiem, pytanie bardziej padło jako ciekawostka.

W ramach testów postanowiłem wymienić pamięć na 64MB - do tego nabyłem Hynix HY5DU121622DTP-D43 jednak router nie uruchamia się. Podczas włączenia migną wszystkie diody i zostaje ciągle zapalona dioda power.
Mam podejrzenia, że po prostu przegrzałem układ - wlutowywałem hotem za pomocą za wysokiej temperatury
ale
4. Powiedzcie proszę czy oprócz samej wymiany pamięci muszę robić jakieś zmiany w uboocie ?
Rozglądając się po forum widzę, że raczej takie zmiany nie są konieczne ale wolę się upewnić.

5. Czy podzieli się ktoś doświadczeniami odnośnie samego lutowania ?
Płynna cyna - jaka temperatura ? Czy lepiej zawsze lutować cienkim grotem ?
Jaka jest bezpieczna temperatura gorącego powietrza ? W jakim czasie ?

Będę wdzięczny za każdą cenną uwagę

Dodam tylko, że w routerze TL-WR841N v7 udało się mi zmienić zarówno flash jak i ram (kolbą) i nie miałem żadnych problemów, połączenie szeregowe też nie miało takich przypadłości jak w/w router.

4

4. Nie, w przypadku atherosów nie

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.