Temat: Drukarka 3D
Witam.
Przymierzam się do zakupu drukarki 3D.
Posiadam TP-Link TL-WR1043NDv1 z Gargoyle 1.12.0.2 i czy jest możliwość obsługi takich drukarek podłączonych do routera przez USB poprzez LAN?
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Drukarka 3D
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Witam.
Przymierzam się do zakupu drukarki 3D.
Posiadam TP-Link TL-WR1043NDv1 z Gargoyle 1.12.0.2 i czy jest możliwość obsługi takich drukarek podłączonych do routera przez USB poprzez LAN?
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam
Tak z marszu na pewno nie, jakiś specyficzny moduł do obsługi usb pewnie był by potrzebny.
https://diy3dprinting.blogspot.com/2015 … -wifi.html
https://3dtoday.ru/blogs/eta4ever/octop … g-openwrt/
Tu też coś jest. Szczerze to szukałem kiedyś ale mój terminal (igel) został bezrobotny i na nim zainstalowałem sobie Raspberry Pi Desktop i octoprint śmiga. Gdyby dało się octoprinta na openwrt to przesiadłbym się z chęcią ![]()
A octoprint jest jakimś uniwersalnym rozwiązaniem (pytam, bo to nie mój temat)?
Powiem tak. Jak raz zaczniesz używać octoprinta do zarządzania drukiem to już nie będziesz chciał używać drukarki bez octoprinta ![]()
Ma ogrom możliwości. Wszystko w czasie rzeczywistym można podglądać zdalnie. Ogólnie bardzo przydatna aplikacja.
To jest w pythonie napisane. Więc o ile tylko są spełnione wymagania co do zależności i masz dostatecznie dużo miejsca na nośniku to nie widzę większych problemów żeby to nie miało działać na openwrt. Tym bardziej że w przedstawionych linkach ktoś już to zrobił.
Octoprint jest strasznie zasobożerny przez pythona, odpalałem to na bananie pro i miała zadyszki więc na routerze będzie dopiero ciężko.
Tak, to trzeba dopisać - ponieważ to python to samo z siebie determinuje potrzebę posiadania raczej dość mocnego sprzętu.
Na terminalu igel przy druku to procek ma z 3% obciążenia. Ciekawe jak będzie z ramem. Może po św spróbuję zainstalować octoprinta na mir3g bo to chyba najmocniejszy sprzęt leżący w szafie obecnie u mnie. Ogólnie to do drugiego miejsca w którym czasami drukuję odpaliłem sobie jakiegoś lapka starego bez matrycy do octoprinta z core 2 duo i 4GB ddr2 i też nudzi się podczas druku. Ciekawe jak będzie ze stabilnością jak już to się zainstaluje. Jak wydruk np 12h przerwie w 9tej godzinie to można byłoby się zdenerwować ![]()
Dziękuję Panowie za takie rozwinięcie tematu. Czyli jest nadzieja.
Druk 3D staje się bardzo popularny, więc może dać obsługę drukarek 3D do Gargoyle?
Cezary, wszystko zależy od Ciebie ![]()
Ehm, a co ma gargoyle wspólnego z drukarkami 3D? Tam nie ma co dodawać specjalnie do gui, sam instalujesz i to działa niezależnie od środowiska - czy masz linuksa, czy masz openwrt, z gargoyle, luci czy innym wynalazkiem.
Czyli jak wygląda konfiguracja drukarki 3D w routerze?
Co trzeba zainstalować do routera? Jak przebiega dalsza konfiguracja?
Cezary wybacz, ale ja nie jestem biegły w tych sprawach. Mojego TP-Linka konfigurowałem za pomocą Twoich instrukcji jakie przedstawiłeś na eko.one.pl, co prawda były problemy, ale udało się i wszystko działa idealnie.
Natomiast instrukcji na temat drukarek 3D nie znalazłem.
Jeżeli pytasz o octoprint to już muszę cię odesłać do poradników na stronie tego projektu. W openwrt bedzie tak samo jak w innych linuksach, tyle że musisz zainstalować całą masę pakietów od pythona.
No tak. Ale czytam, że python zżera sporo zasobów i boję się, że mój dziadziuś może się pocić.
A są jeszcze jakieś inne alternatywy dla OpenWRT?
Poczekaj aż wypowiedzą się inni co używają drukarek 3D...
Octoprint jest jeden
To zależy wszystko jaką masz drukarkę
ale to raczej nie temat na to forum. Zawsze możesz jako pierwszy spróbować odpalić octoprinta na openwrt i dać znać bo ja nie będę miał czasu na razie.
Jest jakis progress ale
root@OpenWrt:~/OctoPrint# octoprint serve
2021-04-14 14:29:44,510 - octoprint.startup - INFO - ******************************************************************************
2021-04-14 14:29:44,548 - octoprint.startup - INFO - Starting OctoPrint 1.5.3
2021-04-14 14:29:44,555 - octoprint.startup - INFO - ******************************************************************************
2021-04-14 14:29:44,610 - octoprint.util.connectivity.connectivity_checker - INFO - Connectivity state is currently: online
2021-04-14 14:29:44,611 - octoprint.util.connectivity.connectivity_checker - INFO - Connecting to 8.8.8.8:53 is working
2021-04-14 14:29:44,613 - octoprint.util.connectivity.connectivity_checker - INFO - Resolving octoprint.org is working
2021-04-14 14:29:44,998 - octoprint.plugin.core - INFO - Loading plugins from /usr/lib/python3.7/site-packages/OctoPrint-1.5.3-py3.7.egg/octoprint/plugins, /root/.octoprint/plugins and installed plugin packages...
2021-04-14 14:30:09,068 - octoprint.plugin.core - INFO - Plugin Pi Support Plugin did not pass check, not loading.
2021-04-14 14:30:13,199 - octoprint.startup - INFO - Added settings overlay from plugin firmware_check
2021-04-14 14:30:13,215 - octoprint.plugin.core - INFO - Found 16 plugin(s) providing 16 mixin implementations, 32 hook handlers
You should not run OctoPrint as root!root@OpenWrt:/usr/OctoPrint# octoprint systeminfo
connectivity.connection_check: 8.8.8.8:53
connectivity.connection_ok: True
connectivity.enabled: None
connectivity.online: True
connectivity.resolution_check: octoprint.org
connectivity.resolution_ok: True
env.hardware.cores: 4
env.hardware.freq: unknown
env.hardware.ram: 259801088
env.os.bits: 32
env.os.id: linux
env.os.platform: linux
env.python.pip: 20.1.1
env.python.version: 3.7.10
env.python.virtualenv: False
octoprint.version: 1.5.3
root@OpenWrt:/usr/OctoPrint#Ostatnia linia. Napisał Ci że nie powinieneś uruchamiać tego jako root.
Wydaje mi sie, ze i tak powinien wystartowac. Zrobilem nowego i sprawdzam
Zrób sobie innego użytkownika, zaloguj się i wystartuj proces który chcesz. Albo napisz sobie skrypt startowy przy użyciu procd: https://openwrt.org/docs/guide-develope … it-scripts i wykorzystaj procd_set_param user
Tak, zrobilem juz nowego i o dziwo wystartowalo ![]()
Musze teraz przywrocic kopie octoprinta i podpiac drukarke
Cały czas odpala mi się w folderze tmp. Niby wszystko ok bo położenie plików wrzucanych do octoprinta mogę zmienić ale w tmp mam tylko 125MB a to za mało aby wrzucać jakieś aktualizacje. Czy w openwrt mając extroot można zwiększyć pojemność tmp?
Nie. /tmp to ram, musiał byś dogłębnie zmienić skrypty startowe żeby było inaczej.
Szybko spojrzałem na octoprint i on ma normalny konfig gdzie możesz pozmieniać katalogi. Więc po prostu zmień sobie na inne?
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Drukarka 3D
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc