1

Temat: Przestał działać WOL jak rozwiązać problem ?

Witam.
Router R6220 wgranie LUCI.
Jakiś czas nie korzystałem z WOL i dziś jak chciałem przetestować to okazało się że nie dział. Mogę się zdalnie zalogować na router ale nie działa wybudzenie. Zauważyłem, że brakuje mi w tablicy arp wartości 0x1 i 0x6 mam tylko 0x1 i 0x2 a niby mam wszystko poustawiane. Jedyne co od tego czasu robiłem to komputer został zaktualizowany z Win7 na Win10 ale to chyba by nie miało wpływu.

2

Odp: Przestał działać WOL jak rozwiązać problem ?

Może mieć wpływ. Komputer musi mieć  ustawione odpowiednie rzeczy i zwykle nie może być "ot tak" wyłączony bo się nie wybudzi.

Wol tylko wysyła pakiet w sieć. Komputer czy inne urządzenie musi być na tyle aktywne żeby go odebrać i sie wyłączyć. Na początek sprawdź tego windowsa czy wszystko ma: https://answers.microsoft.com/en-us/win … 5f3badcd3c

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Komputer został normalnie wyłączony. Sprawdzę jeszcze te ustawiania i dam znać. Jeśli to to to porażka.

4

Niestety u mnie nic to nie dało jedyne co udało się uzyskać to zmiana z 0x1 i 0x2 na  0x1 i 0x0

5

Być może już to zrobiłeś, ale sprawdź w Win10 we właściwościach karty w zakładce zaawansowane czy "Wake on magic packet" jest na Enabled

TP-Link TL-WDR3600 v1.5 -  OpenWrt Chaos Calmer 15.05.1 with Luci +Microsoft LifeCam VX-3000
RaspberryPi 2 - OMV Stone Burner 2.0.15 +Creative SB Play +Medion OR24V +DVB-T Media-Tech MT4163  +MP00202AC +3xDS18B20 +HIH-4000-002 +MPXHZ6115A +Samsung SPF-85H +D-Link DUB-H7

6

Tak zrobiłem to i nic

7

Na szybko przywróciłem Windows7 z obrazu i okazało się że WOL działa ale bardzo dziwne bo cały czas jest w tablicy arp 0x1 i 0x2 jak komputer działa a jak jest wyłączony to jest 0x1 i 0x0

8

I co w tym dziwnego? Tak właśnie arp sygnalizuje co się dzieje, 2 jak jest aktywny i inne w innych przypadkach.

9

No ale wg. poradnika i jak zawsze robiłem to było 0x1 i 0x6. Czy w tym przypadku jest coś nie tak i można to na prawić ? Bo o ile pamiętam jak nie było 0x6 to WOL nie działało.

10

0x6 oznacza że został arp ustawiony ręcznie, a 1 już nie pamiętam. Normalnie jest, pokazuje zwykłe stany.

11

Tzn. w routerze mam wszystko ok. mam się nie przejmować. Skupić się na Windowsem 10 ? bo skoro pod Win7 działa. Cały czas myślałem że zawsze musi być 0x6.

12

Jak pisałem - 6 oznacza tylko tyle że arp ustawiłeś recznie a nie że żyje własnym życiem. Tak, router  zostaw w spokoju tym bardziej że to sprawdziłeś. Szukaj problemu z windowsem.

13

Ok. Ale jak nic nie robiłem z konfiguracją routera i kiedyś to ustawiałem i było 6 to nie powinna zostać ?
Zrobiłem sobie screeny z ustawień karty sieciowej na Win 7 i porównam z Win 10. Może coś ze sterownikami.

14

zobacz jeszcze tutaj czy masz wszystko skonfigurowane http://dev.flauschig.ch/wordpress/?p=404
i masz dodane w /etc/rc.local
ip neigh change 192.168.1.63 lladdr  xx:xx:xx:xx:xx:xx nud permanent dev br-lan
ip neigh add 192.168.1.63 lladdr  xx:xx:xx:xx:xx:xx nud permanent dev br-lan
zamiast xx:xx:xx:xx:xx:xx adres mac wybudzanego komputera
U mnie dziala z win10

ASUS ax4200 & Xiaomi Redmi ax6000 dumbAP @ openwrt 24.10 & Huawei e5786 jako backup

15

Tak jak pisałem konfiguracja nie zmieniana od dawna i na Win7 działa. Wpis w rc.local jest dodany bo jest jedn z punktów w poradniku. Sprawdziłem ustawienia karty sieciowej w menedżerze urządzeń i mam takie same ustawienia w Win7 i Win10.

16

u mnie po instalce win10 musialem to zmienic na 100%
Disable the hybrid shutdown mode

In Control Panel, open the Power Options item.
    Click the Choose what the power buttons do link.
    Clear the Turn on fast startup (recommended) check box (you might need to click “Change settings that are currently unavailable”) first to enable it
    Click Save Settings.

ASUS ax4200 & Xiaomi Redmi ax6000 dumbAP @ openwrt 24.10 & Huawei e5786 jako backup

17

Temat rozwiązany. Pomogły sterowniki karty sieciowej od producenta Realtek.

18

Trochę odgrzeję kotleta bo temat z nie działającym WOL powrócił z tym że została zmieniona płyta główna i procesor co wiąże się że karta sieciowa została zmieniona. Wszystko poustawiałem na nowo - stały IP i pozmieniałem adress MAC na odpowiedni w /etc/config/firewall, /etc/rc.locall.
Niestety nie działa mi wybudzanie, czy mogę jakoś sprawdzić czy to wina Windowsa, sterowników jak to miało miejsce poprzednio czy wina konfiguracji.

19

No to akurat proste - wywołaj z konsoli wol/etherwakeup/czy co tam używasz i tyle. Jeżeli się obudzi to ok, jak nie to problem masz z komputerem.

20

Korzystam z usługi wgranej do LUCI. Wydaje mi się że problem był w opcji w opcjach zasilania "Włącz szybkie uruchamianie" opcję tą wyłączyłem dodatkowe nowe sterowniki i aktualizacja biosu płyty głównej.