Temat: Mwan3 - i dostęp do Hilink (192.168.8.1)
Ponieważ ostatnio brakuje mi ilości danych na koniec miesiąca , postanowiłem ,że dodam połączenie na telefonie komórkowym.
Więc do złącza wan mam podpięty modemorouter B715 ( ustawiony w trybie bridge) , do którego codziennie rano podłącza się skrypt i przełącza go na 2600MHz ,a za 5 s dołącza 2100MHz ,1800MHz i 800MHz . (Router wtedy ma podstawowe pasmo 2600MHz , co ze względu na upload jest najkorzystniejsze). Skrypt jest po to , ponieważ chyba już wszystkie sieci ( a na pewno Play i TMobile) w nocy robią jakieś dziwne rzeczy wyłączając na chwilę to pasmo , przez co rano modem jest przeważnie na 1800MHz i bez "ręcznej" ingerencji się na 2600MHz nie przełączy.
I do tej pory to działało ok.
Po dołączeniu telefonu do routera na USB , ustawieniu tego połączenia jako wanb ,zainstalowaniu i konfigurowaniu mwan3 , skrypt działa losowo. Domyślam się ,że router może przekazywać adres 192.168.8.1 na wanb , przez co idzie to w kosmos.
Jak wymusić ,żeby adres 192.168.8.1 był obsługiwany tylko przez wan , a nie przez wanb ?
Próbowałem wg opisu robić to przez ipset , ale komenda w stylu :
uci add_list dhcp.ipset='192.168.8.1' wyrzucała błąd.
Nawiasem mówiąc komenda uci add_list dhcp.ipset='/speedtest.net/speedtest' też....
Router to MikroTik RouterBOARD 750Gr3 na snapshocie 19.07 ( w miarę nowym).