1 (edytowany przez WodnyTraper 2021-03-14 11:27:35)

Temat: Własna Kompilacja OPENWRT.

Witam Kolegów,

otóż po kilku latach używania z sukcesem openwrt postanowiłem nabyć nową umiejętność

i zbudowac samodzielnie dla nauki własny obraz OpenWRT.

Posłużyłem się poradnikiem Cezarego, za co oczywiście Autorowi dziekuję, za włożoną w jego przygotowanie pracę.

Ale przy tej okazji pojawiły się pytania do Cezarego:

1. Jeśli wybieram najwyższą stabilną wersję openwrt to maks. jest 19.07 czy na zbudowanie 21.02 tą metodą jest jakiś sposób?

2. W jaki sposób do obrazu wkompilować język polski dla obsługi Luci

3. używam pakietu nlbwmon, i nie mogę go odnaleść, ale co ciekawe luci-nlbwmon jest i można go wkompilować, jak to uzupełnić, żeby sam nlbwmon?

4. natrafiłem na ślady pakietów do konfiguracji sieci MESH na OpenWRT, czy przewidujesz poradnik jak taką się zbudować?

z góry dziękuję za pomoc.

2 (edytowany przez Cezary 2021-03-14 11:52:18)

Odp: Własna Kompilacja OPENWRT.

1. Dokładnie w ten sam sposób robisz. Tyle że 21.02 nie ma jeszcze wydania stabilnego i tym samym żaden TAG nie został oznaczony. Wiec albo poczekasz aż to zrobią albo kompilujesz aktualną gałąź 21.02
2. Zaznacz w opcjach język polski dla luci. Jest tam łącznie z dziesiątką innych języków
3. luci-app-nlbwmin jest tam i ma swoje zależności, Więc go zaznacz to i nlbwmon się zaznaczy. Patrząc ze języka polskiego nie znalazłeś to mam wrażenie że coś słabo szukasz
4. Jest taki: https://eko.one.pl/?p=openwrt-sta#mesh (choć z innego punktu widzenia) oraz bardzo stary: https://openrouter.info/index.php?optio … amp;id=309

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

znalazłem język smile

4

Następny krok do przodu smile

5

No dobrze, a w sytuacji gdybym chciał do obrazu wkompilować pakiety Twojego autorstwa, np. 3ginfo, to jak to zrobić?

6

Np. dodaj sobie mojego githuba jako nowe źródła feedsów lub pobierz źródła pakietów i umieść każde źródła w oddzielnych katalogach w package, analogicznie jako to jest zrobione z innymi pakietami.

7

czyli robię tak:

cp feeds.conf.default feeds.conf

w pliku feeds.conf na końcu wpisuję linię:

src-git obsy_packages https://github.com/obsy/packages.git

a na koniec:

make package/symlinks

czy tak będzie dobrze?

8

zrobiłem jak wyżej, dodałem sobie pakiety, które chciałbym mieć w obrazie

i potem puściłem make download i wyskakuje błąd:

openwrt$ make download
WARNING: Makefile 'package/feeds/obsy_packages/plugin-gargoyle-3ginfo/Makefile' has a dependency on 'gargoyle', which does not exist
WARNING: Makefile 'package/feeds/obsy_packages/plugin-gargoyle-apcups/Makefile' has a dependency on 'gargoyle', which does not exist
WARNING: Makefile 'package/feeds/obsy_packages/plugin-gargoyle-iradio/Makefile' has a dependency on 'gargoyle', which does not exist
WARNING: Makefile 'package/feeds/obsy_packages/plugin-gargoyle-management/Makefile' has a dependency on 'gargoyle', which does not exist
WARNING: Makefile 'package/feeds/obsy_packages/plugin-gargoyle-msg/Makefile' has a dependency on 'gargoyle', which does not exist
WARNING: Makefile 'package/feeds/obsy_packages/plugin-gargoyle-smsbox/Makefile' has a dependency on 'gargoyle', which does not exist
WARNING: Makefile 'package/feeds/obsy_packages/plugin-gargoyle-smsbox/Makefile' has a dependency on 'gnokii', which does not exist
WARNING: Makefile 'package/feeds/obsy_packages/plugin-gargoyle-usbrelay/Makefile' has a dependency on 'gargoyle', which does not exist

kolejne już poprawnie.

make[1] tools/download
make[2] -C tools/gmp download

9

No tak jest, bo tak są różne rzeczy np od gargoyle a jego akurat nie masz.

10

to widzę ale nie rozumiem czemu.

to co zrobiłem tym razem źle?

Nie wiem czy mogę kompilować i czy 3ginfo będzie w obrazie.

11

Nic nie zrobiłeś źle. Po prostu część pakietów nie jest do tego co chcesz kompilować. Zignoruj tę błędy i kompiluj dalej.

12 (edytowany przez WodnyTraper 2021-03-14 16:53:56)

łatwo nie będzie:

make -r world: build failed. Please re-run make with -j1 V=s or V=sc for a higher verbosity level to see what's going on
make: *** [/home/test/openwrt/include/toplevel.mk:227: world] Błąd 1

nie wiem co dalej.

13

I teraz powiedź: czemu nie zrobiłeś tego co jest napisane w pierwszym zdaniu które wkleiłeś? Nie przeczytałeś tego czy jak? Złośliwy się przez was robię.

Zrób

make -j1 V=s

i się dowiesz gdzie jest błąd.

14

pierwszy raz w życiu widzę na oczy to narzędzie

15

Nie musiałeś. Ale czytaj to co się wyświetla na ekranie. Nawet jest na eko.one.pl poradnik o kompilacji który o tym mówi.

16 (edytowany przez WodnyTraper 2021-03-14 20:36:42)

przyznaję faktycznie jest w opisie, uporałem się, znalazłem i posuwuwałem błędy, kompilacja robi się z sukcesem.

Ale teraz mam pytanie jak uzyskać obraz sysupgrade.bin, bo w katalogu /bin są pliki generic, ale ich nazwy są mylące.

Z pewnoscią znowu czegoś w menuconfig właściwie nie wybrałem.

17

Urządzenia dla którego kompilujesz lub wybrałeś za dużo i obraz jest za duży i się nie zrobił.

18

czyli jak wielkosc bedzie poprawna to katalogu /bin zobacze plik .......sysupgrade.bin?

to wazna wskazówka.

19

To też jest w poradniku o kompilacji. Może go przeczytaj?

20

czytalem, w koncu znalazlem wadliwy pakiet, a po zainicjowaniu platformy od zera obrazy zaczeły się poprawnie robić. Za pierwszym razem coś w konfiguracji źle poszło. teraz działa, dziękuję za pomoc.

21

Jeszcze mam pytanie czy jesli buduje AP WiFI z VLANami, to czy mogę z obrazu pousuwac firewalla i iptables i pochodne? Czy to musi byc w obrazie?

22

Jak zrobisz to tak będziesz miał, ty to przecież budujesz. Tylko pamietaj że firewall może być w zależnościach innego pakietu, więc możesz go nie móc odznaczyć bo coś go będzie trzymało.

23 (edytowany przez WodnyTraper 2021-03-17 08:42:17)

Mam trochę spostrzeżeń:

1. pakiety, które generuję błedy podczas kompilacji to dnsmasq i pochodne, trzeba pokombinować, który zadziała.

2. jako pierwszy robiłem obraz 1043ND ale po skompilowaniu przy flashowaniu pokazało problem z obrazem na czerwono, to się cofnałem. Ustawiłem metadane i opkg w pliku oraz w kernel_menuconfig wpisałem 1043ND i wtedy poszło obraz śmiga.

to popularny model i da się na nim wszystko zrobić.

A firewall musi zostać w obrazie smile.

3. kolejne urządzenie, to TP-LINK 841 v13 na chipie Mediateka: MT628NN fajny bo jako jedyny z 841 ma 8/64 pamięci i stosunkowo szybki procesor, ale:

z tym mam problem, obraz się generuje, metadane i opkg ustawione ale przy próbie fleszowania wyskakuje na czerwono niezgodność. Router ma obraz Cezarego 21.02 wgrany przez TFTP. A teraz próbuje wgrać normalnie sysupgrade.bin.

w menuconfig mogę wybrać SoC i model routera, ale już kernel_menuconfig, nie ma takiego wyboru i pewnie stąd wynika niezgodność. Cezary co radzisz, jaki Soc wybrać w kernel_menuconfig, żeby obraz był poprawny?

24

1. Żaden z nich nie generuje błędu. Chyba że dołączasz wszystkie na raz, bo ich jest kilka wersji. Więc daj konkrety
2. Nic takiego nie powinieneś robić.
3. j/w

nic kompletnie nie musisz robić w kernel/menuconfig a tym bardziej samodzielnie zmieniać nazw. To że nazwy wewnetrzne urzadzenia się zmieniły to normalna sprawa i tak będzie, co najwyżej musisz wymusić aktualizację.

Coś mi się zdaje ze namieszałeś z kodzie na własne życzenie, bo nic z tego co piszesz nie ma normalnie miejsca.

25

czy samą konfigurację w menu config można jakoś wyczyścić, bo komendy z poradnika tego nie robią, chcę zainicjować konfig od zera.