Temat: Sugestia zmiany w Gargoyle plugin openvpn

Witam
Przy jakiejś okazji może dobrze by było nieco zmienić generowane configi przez gargoyle. Klient na windzie wypluł mi coś takiego:

2021-03-12 10:07:51 WARNING: Compression for receiving enabled. Compression has been used in the past to break encryption. Sent packets are not compressed unless "allow-compression yes" is also set.
2021-03-12 10:07:51 DEPRECATED OPTION: --cipher set to 'AES-256-CBC' but missing in --data-ciphers (AES-256-GCM:AES-128-GCM). Future OpenVPN version will ignore --cipher for cipher negotiations. Add 'AES-256-CBC' to --data-ciphers or change --cipher 'AES-256-CBC' to --data-ciphers-fallback 'AES-256-CBC' to silence this warning.

Oczywiście wszystko działa, ale przy okazji wprowadzania innych zmian może warto i o tym pomyśleć.

MiniPC 6xRJ45 2Gb, N100, 16GB DDR5, 1TB NVMe (Gargoyle)
Linksys WRT3200ACM (Gargoyle)
Tp-link 1043NDv2 (Gargoyle)

2 (edytowany przez Cezary 2021-03-12 11:29:35)

Odp: Sugestia zmiany w Gargoyle plugin openvpn

Wiesz że w gui w gargoyle możesz zmienić aes-256-cdc na np. aes-256-gcm jeżeli klient wybrzydza?

Tak, openvpn często wrzeszczy że jakaś opcja jest już przestarzała i w przyszłości nie będzie obsługiwana. Kiedyś trzeba będzie zmienić opcje.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Ok, ale chyba powinienem najpierw wprowadzić zmiany w podłączonych klientach, do których nie mam dostępu i przed zapisaniem zmian w serwerze zrestartować klientów?

4

Tak. Więc na razie - tego nie rób, a w ogóle pomyśl nad przerzuceniem się na wireguard.

5

Z powodu dostępnego w pracy portu tylko 443 TCP nie mam wyboru, bo wireguard z tego co pamiętam nie ma takiej możliwości?

6

Port problemem nie jest. Ale gada tylko po udp, nie po tcp.