Temat: WE3526 nie wstaje po aktualizacji softu

Witam,
Mam problem z wgraniem nowego softu na w/w router. Pierwsza aktualizacja było robiona przez Luci i router nie wstał. Podłączyłem się po UART i mam taki komunikat :

3: System Boot system code via Flash.
## Booting image at bc050000 ...
   Image Name:   MIPS OpenWrt Linux-4.14.151
   Image Type:   MIPS Linux Kernel Image (lzma compressed)
   Data Size:    1781182 Bytes =  1.7 MB
   Load Address: 80001000
   Entry Point:  80001000
   Verifying Checksum ... Bad Data CRC

Ponowne wgrywanie przez TFTP kończy się tym samym błędem. Mam kilka sztuk tych routerów i tylko 1 tak się zachowuje. Przyjechał działający. Co mogę z tym zrobić?

2

Odp: WE3526 nie wstaje po aktualizacji softu

Nie przechodzi suma kontrola kernela... Uszkodzony flash w obszarze gdzie jest kernel ładowany?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Czyli uszkodzenie sprzętowe? Nie można tego zrobić wgrywając soft?

4

Zakładam że uszkodzenie sprzętowe. Możesz to zweryfikować - uruchom sprzęt z obrazu initramfs, zapisz w partycję kernela jakiś plik a później zczytaj partycję ponownie i porównaj sumy kontrolne. Jak się nie zgadza to masz kłopot z flash.
Jeżeli tak jest oczywiście wymiana flash pomoże. Programowo możesz spróbować wkładać tam jakiś mały bootloader a fizycznie uruchamiać kernel z innej partycji, ale to już zabawa na kilka długich wieczorów.

5

Dziękuję za pomoc. Twoja podpowiedź nakierowała mnie na rozwiązanie. Załadowałem przez TFTP soft initramfs i uruchomiłem komendą bootm, dostałem się do Luci, zrobiłem ponownie aktualizację softu i router wstał. działa poprawnie. Podejrzewam jakieś problemy z zasilaniem przy pierwszej aktualizacji.

6

Czyli że obstawiałem że sprzętowy problem smile