1

Temat: TP-Link TL-WR841N jako access point przez WAN

Witam,
posiadam TL-WR841N v9 z wgranym OpenWrt 18.06.8. Chciałbym podpiąć się z głównego routera do WR841N przez port WAN i wykorzystać ten sprzęt jako AP przez wifi oraz do 4 portów LAN podłączyć przewodowo urządzenia.
Wykorzystując gotowe rozwiązania próbowałem najpierw stworzyć następującą konfigurację:
Główny router (archer c7) -> podpięty do LAN WR841N z takimi ustawieniami:

static addresss
IPv4 address  192.168.0.2 ponieważ adres głównego routera to 192.168.0.1
IPv4 netmask 255.255.255.0
IPv4 gateway 192.168.0.1
custom DNS 192.168.0.1

DHCP server
Ignore interface
Ipv6 settings daje wszystko na disabled 

System -> Startup wyłączam:
dnsmasq
firewall
odhcpd

Zapisuję ustawienia i zaczyna się problem. Wyskakuje mi błąd o treści "The device could not be reached within 30 seconds...." i trzy opcje: Dismiss, Revert changes, Apply unchecked.
Daję apply unchecked i od tego momentu nie mam już dostępu do routera. Ani przez 192.168.1.1 ani przez 192.168.0.2. Internet działa przez wifi oraz LAN. Jednak nie mogę podłączyć się do routera z openwrt. Każda nowa mofyfikacja wiąże się z przywróceniem routera do ustawień fabrycznych, podłączenie przez 192.168.1.1 i ponowne skonfigurowanie. Czy ktoś mi powie jak to naprawić ?

Jednak nie jest to docelowa konfiguracja. Tak ja wcześniej pisałem chciałbym podpiąć  główny router do tego z openwrt po przez port WAN.
Wnioskuję że dla portu Wan muszę wykonać taką samą konfigurację jak dla LAN ( 192.168.0.2 itp) ale jak skonfigurować porty lan ? Ustawić protocol  jak DHCP client czy tak samo jak WAN na static ip ?

2

Odp: TP-Link TL-WR841N jako access point przez WAN

Nie rób tego przez luci. Luci głupieje jeżeli zmienisz adres na lanie. Ustaw sobie najpierw adres z konsoli przez ssh a później możesz bawić się w luci.
Portu wan w ogóle nie konfigurujesz, usuwasz całkowicie sekcje z wanem. A interfejs który tam był (eth0.2? eth1?) dołączasz do bridge od lanu.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Za bardzo nie ogarniam konsoli dlatego wszystko robiłem przez interfejs. Rozumiem że najwygodniej polecenia wykonać na terminalu w linuxie ? Mam obecnie zainstalowanego minta na laptopie.

4

to otwórz terminal, wpisz ssh root@192.168.1.1 (jeżeli taki masz adres domyślny) i później wpisz:

uci set network.lan.ipaddr=192.168.0.2
uci commit
reboot

odłącz się i możesz robić dalej przez gui

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

5

Panie Cezary bardzo dziękuję ! Męczyłem się z tym trzy dni. Zrobiłem dokładnie według Pana instrukcji:
Zalogowałem się przez terminal i zmieniłem adres na 192.168.0.2. Po reboocie router już był dostępny w sieci przez interfejs przeglądarki.
W zakładce Network-> Interfaces  usunąłem porty WAN. Natomiast port LAN skonfigurowałem tak jak opisałem to wyżej. W "Bridge" połączyłem następujące interfejsy: eth0.1, eth1, wlan0.
Wszystko działa pięknie !
Jeszcze raz bardzo dziękuję !

6

zioo65 napisał/a:

Za bardzo nie ogarniam konsoli dlatego wszystko robiłem przez interfejs. Rozumiem że najwygodniej polecenia wykonać na terminalu w linuxie ? Mam obecnie zainstalowanego minta na laptopie.

Wprawdzie już nie na temat ale nie potrzebujesz do tego linuxa wink