Temat: Uceglony Archer C20 V5

Czy jest szansa uratowania Archera C20 V5 po wgraniu niedziałającego openwrt?
Zacząłem zgodnie z https://git.openwrt.org/?p=openwrt/open … 016eed143c
tylko w wirtualnej maszynie przeglądarka źle działała i nie wyłączyłem w porę routera.
Czyli wykonałem pierwszy krok
> dd if=tpl.bin of=boot.bin bs=131584 count=1
> cat owrt.bin >> boot.bin
i teraz archer zaświeci wszystkie diody, zgasi i tak w kółko

2

Odp: Uceglony Archer C20 V5

Spróbuj jeszcze raz przez tftp i recovery. Jezeli się resetuje to jest szansa że nie zepsułeś bootloadera. Ostrożnie z tym.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Spróbuj tym plikiem przez TFTP (tylko pod Windowsem lepiej połączyć przez switcha):
https://megawrzuta.pl/download/1a7d704e … aefaa.html

4 (edytowany przez werwaok 2021-02-22 03:04:18)

Dziękuję! Router uratowany! smile
Nie mogę się nadziwić, że w dzisiejszych czasach używa się takiego narzędzia jak tftp. I to w ogóle nie wiadomo jak. Obejrzałem na youtube poradnik od innego routera i mniej więcej zrozumiałem jak się tego używa.
Router jest hostem na 192.168.0.2 i przyjmie tylko plik konkretnie o nazwie tp_recovery.bin
Jeszcze raz ogromnie dziękuję Cybe.
Nie wiem ciągle co oznacza ustawienie IP komputera na 192.168.0.66/24 !?
Ustawiłem na .66 i poszło. W logach nie ma żadnej informacji z jakiego adresu router życzy sobie puta. No, ale tak podają w poradnikach.
Po wtóre - dziękuję. Niby dziadoski router wart ze dwie paczki papierosów, ale to wspaniałe uczucie zreanimować go. I przy okazji troszkę się nauczyłem.

Może zapytam od razu tutaj. Chciałem zaaktualizować openwrt, ale wyskakuje błąd, że to zły firmware.

Size: 4.63 MB
MD5: 0d74ffbe36b21d8a8bf323a26232f0f9
SHA256: af769ee37e34e83c25426e6df0bd8e03774912675964764af82f38ab39d7d429

Device tplink,c20-v5 not supported by this image Supported devices: tplink,archer-c20-v5 Image check failed.

The uploaded image file does not contain a supported format. Make sure that you choose the generic image format for your platform.

Select 'Force upgrade' to flash the image even if the image format check fails. Use only if you are sure that the firmware is correct and meant for your device!

Czy można jakoś zrobić, żeby router sam sobie sprawdzał czy jest nowy snapshot, ściągał odpowiedni, wgrywał i zachowywał ustawienia? Wiem, że to brzmi jak "i jeszcze frytki do tego", ale no cóż - nie wstydzę się głupich pytań, bo głupio nie zapytać w ogóle jak się samemu nie umie znaleźć odpowiedzi wink

Wspomniany filmik, polecam szczerze https://www.youtube.com/watch?v=ZW5fpOWpI0I

I ostatnie pytanie to czy będzie lepszy od netgeara wndr4300 na most bezprzewodowy? Na piętrze mam funboxa, który nadaje, i 2.4GHz i 5GHz. Na parterze teraz mam ww. i działa jako tako. No, ale tak na oko już ten tp-link ma wielkie anteny nie do ozdoby? I czy lepiej żeby most na parterze brał sygnał 5GHz czy 2.4GHz? Bo chciałbym nie zamulać jednego radia, więc jednym zbieram, drugim nadaję.

5

tftp jest narzędziem jak każde inne.

Zrób przez sysupgrde -F. I nie, nie zachowuj ustawień jeżeli flashujesz różne wersje.

Pewnie że lepiej jest użyć drugiego radia na most, a czy wndr będzie działał lepiej to już po prostu sobie sprawdź. Małe jest prawdopodobieństwo że ktoś używa dokładnie takiej pary routerów i sprawdzał jak działają na moście bezprzewodowym.

6

Wydaje mi się, że do C20 V5 są tylko „nieoficjalne” wersje OpenWrt i dlatego Czarek tego nie kompiluje (trochę podobną sytuację miałem, jak szukałem Opena do C5 V4).
Ostatnia wersja do C20 V5 to 19.07.6 z 22 stycznia tego roku, tak więc całkiem świeża, i to jest chyba właśnie ta, którą ci przesłałem.

7

C20 v5 zostało dodane w styczniu 2020r, więc już PO wydaniu 19.07. Nigdy w 19.07 nie było C20v5, jest tylko w wersji rozwojowej i będzie oficjalnie w 21.02.

8

Tak, do C20 V5 kompiluje Max Anisimow, który udziela się na kilku wartościowych forach radzieckich.
A czy wiesz Czarek, czy w 21 będzie oficjalne wsparcie dla C5 V4?

9

Nie, tego oficjalnie nawet w openwrt nie ma.