Temat: android 11 - problem z wifi po aktualizacji - linksys ea8300

Po aktualizacji do android 11 telefon jak leży w trakcie czuwania nagle twierdzi po włączeniu wyświetlacza, że nie ma Internetu.

Połączenie jest, Internet jest na innych urządzeniach, a na tym dziadowskim androidzie 11 nie ma.

Inne android np. 10 nie mają z tym problemu.

Czy coś trzeba aktualizować od strony openwrt np. sterowniki do radia?

Bo może coś się zmieniło odnośnie bezpieczeństwa czy jeszcze coś innego.

2

Odp: android 11 - problem z wifi po aktualizacji - linksys ea8300

Po prostu włącz podtrzymywanie wifi w stanie uśpienia? Nie mam jeszcze żadnej zabawki z androidem 11 więc nic nie wiem o żadnych problemach.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

jest, wifi jest cały czas zapięte w telefonie, ale przełącza się na lte jak wykryje brak Internetu.

telefon połączenie trzyma, ale jest komunikat że brak dostępu do Internetu w tej sieci wifi.

Zobaczę w logach czy nie ma nic na routerze..

4

połączenie też ma i trzyma cały czas, ale telefon twierdzi że Internet niedostępny, ale widziałem też nową opcję losowy mac adres, zmieniłem na stały i zobaczymy,

5E:F2:89:87:4A:D4    192.168.1.33   

-65/-102 dBm
6.0 Mbit/s, 20 MHz
520.0 Mbit/s, 80 MHz, VHT-MCS 5, VHT-NSS 2, Krótki GI

5 (edytowany przez 29groszy 2021-02-10 12:39:46)

andrewxxx napisał/a:

Po aktualizacji do android 11 telefon jak leży w trakcie czuwania nagle twierdzi po włączeniu wyświetlacza, że nie ma Internetu...

Pewnie sam wgrywałeś soft zamiast tego od producenta telefonu?
Zwykle są to wersje rozwojowe i wymagają poprawek.
U mnie X820 z wersją 11 działa tak jak z poprzednimi wersjami.

6

Soft sam się aktualizował i nie wgrywałem nic sam, jedynie co to zrobiłem format po aktualizacji :-)

29groszy napisał/a:
andrewxxx napisał/a:

Po aktualizacji do android 11 telefon jak leży w trakcie czuwania nagle twierdzi po włączeniu wyświetlacza, że nie ma Internetu...

Pewnie sam wgrywałeś soft zamiast tego od producenta telefonu?
Zwykle są to wersje rozwojowe i wymagają poprawek.
U mnie X820 z wersją 11 działa tak jak z poprzednimi wersjami.

7

Co do bezpieczeństwa to wprowadzono taką opcje w nowszych systemach aby nie ujawniać w publicznych sieciach prawdziwego MAC adresu. W moim telefonie nie mam widocznych  opcji z tym związanych.

8

ja to wyłączyłem, zastanawiałem się tylko po co to jest... to teraz można ukrywać swój prawdziwy mac adres wink

29groszy napisał/a:

Co do bezpieczeństwa to wprowadzono taką opcje w nowszych systemach aby nie ujawniać w publicznych sieciach prawdziwego MAC adresu. W moim telefonie nie mam widocznych  opcji z tym związanych.

9

W 10 już to było, ale nie wszystkie telefony/producenci to implementuje. Generalnie służy waśnie do ukrywania własnego adresu mac i tym samym zapobiega to śledzeniu w publicznych sieciach hotspotowych.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.