Temat: Dostep do konfiguracji rutera.

Mam podzielony internet światłowodowy na dwa mieszkania . W obydwóch pracują rutery na systemie gargole .
główny ruter  z którego korzystam Ja ma adres  192.168.100.1 drugi ruter rodziców ma inną klasę adresu tak musi zostać czyli
192.168.3.1 jak mogę logować    się do rutera rodziców z mojej sieći 192.168.100.1??
przekierowanie portów coś da?

2

Odp: Dostep do konfiguracji rutera.

Aż się prosi żebyś zrobić vpn i będziesz miał dostęp z lanu do wszystkiego.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Cezary napisał/a:

Aż się prosi żebyś zrobić vpn i będziesz miał dostęp z lanu do wszystkiego.

Czyli na pierwszym ruterze daje vpn jako serwer a drugi jako klient ? nie zmieni mi to sposobu łączenia i adresów ip?

4

Masz dwie różne adresacje na lanach, więc robisz serwer i klienta wskazujesz jakie mają adresacje sieci za sobą i tyle. Nic w konfiguracji nie zmieniasz a to że masz gargoyle jest tylko na plus bo da się to zrobić paroma kliknięciami.

5

Witam
@Cezary czy jest jakiś opis jak to zrobić krok po kroku, też od kilku lat mam 3 urządzenia i każde działa w swojej pod sieci.
Zawsze jest coś innego do roboty a nie w domowej sieci :-)
Pozdrawiam

6

To jest tak proste że nie potrzebujesz poradnika. Ale skoro się upierasz to: https://www.gargoyle-router.com/wiki/do … id=openvpn a pewnie na YT znajdziesz też filmiki

7

Dzięki za pomoc

8

Zacząłem konfigurację z open VPN i wyszedł problem na kliencie gdzie jest versja Gargole 1.13 jest brak opcji open VPN jak to doinstalować?

9

Jest w dodatkach. O ile masz w ogóle miejsce żeby to zainstalować. Skoro masz 1.13 to masz mój build, skoro nie masz openvpn w obrazie to znaczy że masz router z taką ilością flash że się już nie zmieścił. Zrób extroota jeżeli masz usb, jak nie masz to zmień router na inny z większa ilością flash.

10

Cezary napisał/a:

Jest w dodatkach. O ile masz w ogóle miejsce żeby to zainstalować. Skoro masz 1.13 to masz mój build, skoro nie masz openvpn w obrazie to znaczy że masz router z taką ilością flash że się już nie zmieścił. Zrób extroota jeżeli masz usb, jak nie masz to zmień router na inny z większa ilością flash.

Pe

Tak  build jest od Ciebie ale że jest to tplink 1043 v1 to pewnie brak miejsca ta że czeka mnie wymiana sprzętu zastanawiam się nad tplinkiem 3500 trafia się okazyjnie za 70 zł czy jest sens czy kupić coś droższego?

11

wdr3500 ma dokładnie tyle samo flash co 1043v1, więc żadna korzyść.

12

Cezary napisał/a:

wdr3500 ma dokładnie tyle samo flash co 1043v1, więc żadna korzyść.

Wiem że nie mam tyle wiedzy co Ty ale dlaczego na jednym ruterze  też to 1043 tylko wersja  1.6,3 jest open VPN a na wersji 1.13 brak  nie można jakoś usunąć co niepotrzebne ? Chyba że zostać przy 1.6.3 .No tak naprawdę wymiana na sprzęt za 200 zł  żeby mieć dostęp do VPN za bardzo nie ma a sensu

13

Ponieważ poprzednie wersje były oparte o starsze wersje programów które były mniejsze. Kiedyś windows xp zajmował 2GB a teraz windows 10 zajmuje 20GB, prawda? Nie, nie da się odinstalować czegoś czego sam nie zainstalowałeś. Zrób extroota, już to napisałem.

14

Nie chce działać mi ten VPN
Mam następując ą konfiguracje
internet światłowód na huawei   adres 192.168.100.1  dalej  ruter tplink gargoyle skonfigurowany jako brama z adresem 192.168.100.10 i na nim jest serwer vpn w konfiguracji nic nie zmieniałem utworzyłem plik konfiguracji klienta (na nim jest w vpn adres 10.8.0.1)Dalej  dom rodziców  z ruterem tplink gargoyle z adresem 192.168.3.1 ,konfiguracja vpn z pliku jako klient1 i komunikat uruchomiony nie podłączony .I teraz nie wiem w czym problem

15

W tym że masz huawei który robi nata lub jest na prywatnym adresie więc postawienie serwera vpn nic nie da bo nie masz się jak do niego dostać.

Jeżeli huawei na publiczny adres ip to zrób sobie na nim dmz lub przekierowanie portów. Jeżeli ma tylko prywatny adres ip to zapłać operatorowi żebyś miał publiczny adres ip.

Oba routery masz na fizycznych innych łączach tak?

16 (edytowany przez grzessss 2021-02-11 15:37:11)

Cezary napisał/a:

W tym że masz huawei który robi nata lub jest na prywatnym adresie więc postawienie serwera vpn nic nie da bo nie masz się jak do niego dostać.

Jeżeli huawei na publiczny adres ip to zrób sobie na nim dmz lub przekierowanie portów. Jeżeli ma tylko prywatny adres ip to zapłać operatorowi żebyś miał publiczny adres ip.

Oba routery masz na fizycznych innych łączach tak?

ale mi chodzi tylko oto  żebym z adresów 192.168.100. dostał się do urządzeń z sieci 192.168.3
rutery są na jednym łączu

17

Odpowiedź na pytanie: czy te dwa routery masz fizycznie na różnych kablach czy jest to inaczej? jak ma podłączenie dom rodziców w stosunku do tego co napisałeś w poście 14.

18 (edytowany przez grzessss 2021-02-11 15:43:14)

dom rodziców  ma odemnie internet po wifi

19

Czekaj, to czemu tak po prostu nie zrobiłeś mostu bezprzewodowego?

Tak czy siak powinno działać jak serwer masz u siebie a tamten router łączy się jako klient na 192.168.100.10 czy jaki tam masz adres na lanie. Bo rozumiem że ten drugi jest po prostu klientem na lanie.

20

Cezary napisał/a:

Czekaj, to czemu tak po prostu nie zrobiłeś mostu bezprzewodowego?

Tak czy siak powinno działać jak serwer masz u siebie a tamten router łączy się jako klient na 192.168.100.10 czy jaki tam masz adres na lanie. Bo rozumiem że ten drugi jest po prostu klientem na lanie.

Most często się zawieszał, stabilniej mi działa jako klient. Ruter który udostępnia  internet rodzicom jest podłączony jako klient po lanie do huaweya ,
i jest to w sieci 192.168.100.2do254 a u rodziców jest na adresie 192.168.3.1