Temat: Sprzęt OpenWrt i anteny DIY 2.4ghz dalekiego zasięgu
Widzę że nie ma podobnego tematu, a można się wymienić doświadczeniami bo zapewne nie jestem tu jedynym kombinatorem.
Kombinuję ostatnio jak tu dostarczyć łączność z trzeciego piętra do piwnicy, niby 10 metrów w linii prostej, ale po drodze są 4 żelbetowe zbrojone stropy 20cm każdy, jakieś dodatkowe ścianki, no i różne zaśmiecacze sygnału po mieszkaniach.
Z anten DIY najprostsza to chyba >Cantenna 2,4ghz<, nie miałem puszek o idealnych wymiarach ale jak się okazało i tak działają całkiem dobrze.
Lepsza antena ale wymagająca większych nakładów pracy i precyzji to >Yagi 15 lub 20 elementów<, ale jeśli te pierwsze dadzą radę to przy nich zostanę.
W zamyśle jeden pacjent to Netgear R6220 na 19.07 (ap), a drugi, piwnicowy, Tplink TL-WR841N na 18.06 (klient). Do zestawienia połączenia używam >mostu WDS< który jak się okazało dobrze działa między tymi sprzętami. Routery dostały złącza RP-SMA żeńskie, a anteny męskie, więc chyba tak standardowo.

Na początku nie wiedziałem co robię źle, bo za cholerę sygnał z netgeara nie docierał do piwnicy, nie ważne co ustawiłem i jak ustawiłem antenę. "Analizator wifi" na komórce pokazywał że sygnał znika już 2 piętra niżej! Po odpaleniu dziadka tplinka i zostawieniu go w mieszkaniu wszystko stało się jasne - wifi w netgear pod openwrt ssie. I to srogo. Myślałem że te narzekania na zasięg są przesadzone, ale jednak nie. WR841 na górze, telefon na dole, 2-3/4 kreski wifi i 35Mbit na iperf3.

Do tego dochodzi możliwość ustawienia 23dBm/200mW po wybraniu kraju US, a po głębszym grzebaniu >wg posta #10< możliwe jest realne 30dBm na v9, ale już nawet pomijając legalność takiej kombinacji, to sianie z taką mocą w bloku byłoby zwykłym chamstwem. To rzekomo z tego powodu kochana unia europejska chce zablokować nam możliwość zmiany fw w nowych routerach.

Ewentualnie wykorzystam drugie wyjście antenowe i zrobię drugi emiter przesunięty o 90 stopni, gdzieś widziałem taki patent.
Jutro będę miał drugi WR841N i może kupię jakiś normalny kabel 50ohm i temat będę kontynuował.
https://imgur.com/a/Qwx4oll - gdyby zagnieżdżone obrazki spadły z rowerka, bo imgur po jakimś czasie blokuje hotlinkowanie.