Hej. Dwa dni temu dostałem przesyłkę z Chin z ax3600 - generalnie działa ok, na razie jako wireless repeater, ale co najmniej dziwne rzeczy dzieją się z ustawieniem siły sygnału (testuję na 5GHz).
Powiedzmy, że w jednym z miejsc w których dokonuję pomiarów (wifi Analyzer, Mi 8 lite i redmi note 8) maksymalna siła sygnału to -40, minimalna to ok. -60. Maksymalną (z rzadka) udaje się "włączyć" na ustawieniu "high", minimalną na "low". Jeśli jednak przełączę się na "low" i mam ok. -60 dBm, to przełączanie się np. na "high" zazwyczaj nic nie daje, czasem daje -55, czasem -50, bardzo rzadko -40. Raz moc wzrosła dopiero po kilku minutach od zmiany ustawień. Czasem moc przy zmianie ze "standard" na "low" nieznacznie rośnie. Czasem przy przełączeniu z low na high rośnie o kilka dBm żeby po minucie spaść do początkowego poziomu. Totalna loteria, generalnie w większości przypadków przełączanie poziomów mocy nie daje nic / daje niewielkie, nieprzewidywalne zmiany. Czy dostałem wadliwy router? Czy może jest to problem telefonów / programu którym sprawdzam moc sygnału (wydaje mi się, że starsze wersje działały lepiej) ?
Router ma oprogramowanie w wersji CN - 1.0.67
edit: widzę też, że w kilku miejscach wykresy mojej sieci i sieci z sąsiedztwa są ze sobą podejrzanie skorelowane, tak jakby to telefon miał wahania mocy anteny albo nią manipulował (w tym samym momencie spada czy rośnie wyraźnie sygnał mojego routera i innej sieci).
edit2: po restarcie telefonu wykres mocy przez jakiś czas przypomina "wzorcowe" dane - tj. high: (-43 do -40), standard - ok. -50 i low: (-58 do -55). Wynika z tego, że prawdopodobnie problem jest związany z telefonem albo programem, z którego korzystam do wyświetlania siły sygnału.
edit3: jednak niekoniecznie jest jak wyżej, teraz pomimo restartów tel. siła sygnału zmienia się w zakresie -60 do -40 (ustawienie "high").