1

Temat: Logowanie ruchu wychodzącego

Cześć,

Czy ktoś ma jakiś lekki sposób na logowanie ruchu wychodzącego z sieci lan do internetu? Mam kilku znajomych podpiętych pod mój router ale niemniej jednak chciałbym mieć logowanie ruchu w razie w....
W tej chwili mam ustawioną regułę:

iptables -I forwarding_rule -m conntrack --ctstate NEW -j LOG --log-level info --log-prefix " filter:FW"

to wydaje się przy dużej ilości jednocześnie nawiązywanych połączeń dość obciążające router aczkolwiek mój router nie najgorszy - NeWIFI D2 z 2rdzeniowym CPU z dużą ilością RAM i ROM.

Macie jakieś sprawdzone i lekkie sposoby na logowanie ruchu?

Zauważyłem jeszcze jedną rzecz - mianowicie, że problem narasta jeśli logread jest skierowany na pendrive USB. Zmieniłem na logowanie lokalne na /root (czyli logowanie na pamięć wewnętrzną) i utylizacja cpu jest niższa niż na usb.

Wcześniej miałem router tp link WDR3500 z zainstalowanym chaos calmer i tam absolutnie nie miałem problemu z LOADem - utrzymywało się między 0.05 a 0.15. Na nowym - mocniejszym routerze - i z nowym openwrt problem występuje i objawia się przez LOAD ponad 2-3 i spowolnienie internetu do kilku Mbps :-(

Obecna wersja na routerze to - OpenWrt 19.07-SNAPSHOT r11285-11f4918ebb / LuCI openwrt-19.07 branch git-21.022.31068-7129723

2 (edytowany przez ambrozy5 2021-02-01 07:37:37)

Odp: Logowanie ruchu wychodzącego

takie logowanie to wymaga wydajnego cpu i dysku hdd żeby nie spowalniało natu itp

Dom : router https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png | TP-LINK T1700G-28TQ |Zyxel XGS-1210-12 | 6x Ruckus r310 unleashed  + Ruckus icx7150-c12p | Truenas scale 124TB 25Gb| Xpenology 12TB | apc smart ups 750 lcd smile 100Mb/s - 25Gb/s
Podróżne : GL.Inet MT3000  +1TB hdd
Działka : rb260gs 1j wdm 1Gb+ ruckus r310 + nb m5 + kilka kamer ip  + panel 285Wp + lifepo4 12v 60Ah .

3

No właśnie. Wydaje mi się, że na kilka IP to CPU i sam router jest dość wydajny. O wiele słabszy wcześniejszy router WDR3500 (100Mbps) radził sobie wyśmienicie. Teraz, nawet przy niezbyt dużej utylizacji wygląda to gorzej niż przy dziadku WDR3500.
WTF?

4

Jeżeli masz w sieci jakiś inny sprzęt który jest cały czas uruchomiony (nas?) to sobie skieruj logi na na zdalny serwer po prostu.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

5

Spróbuj zainstalować 18.06.9. Sterowniki mt76 w wersji OpenWrt 19 i snapshot ma różne problemy.

NETGEAR r6220: link --> tworzenie buildu
NETGEAR r6220: link --> przywracanie oryginalnego oprogramowania za pomocą nmrpflash
NETGERA r6220: link --> sterownik mt76

6

podtor napisał/a:

Spróbuj zainstalować 18.06.9. Sterowniki mt76 w wersji OpenWrt 19 i snapshot ma różne problemy.

Co mają sterowniki do wifi wspólnego z obciążeniem systemu przy zapisie na usb? Bo jakoś zależności nie łapię.

7 (edytowany przez ambrozy5 2021-02-01 07:41:27)

no dobra ale skoro masz duzo ramu to moze by ustawilc logowanie ruchu do ram i np co 30-60min rotacja i zapis do pliku na usb? wtedy logowanie nie mielilo by penem i load byl nizszy - da się tak to ustawic w openwrt?

ja kiedyś jak miałem główny router z tomato logowałem na podpięty zasób samby z serwera nas i dysku hdd, bez problemowo to dzialalo przez kilka lat .

Dom : router https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png | TP-LINK T1700G-28TQ |Zyxel XGS-1210-12 | 6x Ruckus r310 unleashed  + Ruckus icx7150-c12p | Truenas scale 124TB 25Gb| Xpenology 12TB | apc smart ups 750 lcd smile 100Mb/s - 25Gb/s
Podróżne : GL.Inet MT3000  +1TB hdd
Działka : rb260gs 1j wdm 1Gb+ ruckus r310 + nb m5 + kilka kamer ip  + panel 285Wp + lifepo4 12v 60Ah .

8 (edytowany przez passy 2021-02-14 13:20:44)

Skierowałem logi do /root/log tak by był zapis na szybkiej pamięci wewnętrznej. Zrobiłem to specjalnie gdyż nie chciałem by za każdym razem połączenie z USB było wykorzystane. Jako że mam sporo miejsca na pamięci wbudowanej napisałem skrypt który raz na dobę takie logi (koło 100MB) pakuje i przenosi na USB.
Jednak to nie to jest problemem.
IMO problemem jest dość ciężka rula:
iptables -I forwarding_rule -m conntrack --ctstate NEW -j LOG --log-level info --log-prefix " filter:FW"

O ile przy małej ilości nawiązywanych połączeń nie ma problemu o tyle jest problem przy większej ilości. Np. kilkanaście nowych połączeń na sekundę.

Są jakieś inne sposoby na logowanie ruchu wychodzącego tak by w logu była informacja o IP źródłowym (MAC) i docelowym IP (publicznym)?

9

Masz tyle info ile masz ruchu. Tego w żaden sposób nie obejdziesz.

10 (edytowany przez passy 2021-02-14 15:19:11)

Tylko czemu problem nie występuje na staruszku WDR3500 a na nowych sprzętach występuje? Koszt logowania nowych połączeń na nowym urządzeniu wydaje się być dużo wyższy niż na starym :-/

A skoro jest sporo ramu to może warto loga trzymać w RAMie? Jak przechowywać informacje w RAM i zrzucać je cyklicznie do pliku?

11

Przecież to zrobiłeś. Zapisuj do /tmp a nie do /root to będziesz miał w ramie. Skrypt do zrzucania już ponoć sobie napisałeś.

12

Ok, zrobilem i ... nie pomogło. Muszę chyba kupić jakiegoś cisco z wbudowanym logowaniem :-(
Dzięki za odpowiedzi w temacie.

13

A jeszcze pytanie. Co sądzicie o tdpdump? Myślicie, że to cięższe niż iptables?

14

Biorąc pod wagę że to działa kilka poziomów wyżej to... tak, będzie to bardziej obciążało.

15

Pomimo sugestii, że będzie to cięższe postanowiłem spróbować i logować TCP SYN na interfejsie br-lan
tcpdump -eni br-lan -Q in "tcp[tcpflags] & (tcp-syn) !=0 and tcp[tcpflags] & (tcp-ack) =0" > /tmp/messages.tcp &
I póki co nie widzę problemów. Jak się coś zmieni dam Wam znać... będzie dla potomych big_smile

Jeszcze raz dzięki za pomoc.