26

Odp: Raspberry Pi Desktop

Twoja zawartość /etc/udev/rules.d/20-cameras.rules to

# Prusa i3
KERNEL=="video*", ATTRS{name}=="Lenovo EasyCamera", SYMLINK+="cameras/prusa"

# Anet A8
KERNEL=="video*", ATTRS{name}=="HP Webcam-101: HP Webcam-101", SYMLINK+="cameras/anet"

i tylko to?

27

Dokładnie tak.

WR1043ND v1/v2, R6220, IGEL-H820C, HP T610, HP T510, Wyse DX0D, 3COM 4200G
OpenWRT, Luci, LibreNMS, Domoticz, Nginx, ZeroTier

28

To niestety u mnie przy mjpg streamer nie działa.

Sprawdzę z motion.

29

Osobiście polecam motion, chodzi u mnie już ponad rok i nie ma żadnych problemów a dodatkowo masz opcje zapisywania video, zapisywania zdjęć, wykrywania ruchu, itp. Tworzysz sobie configi pod kamerki i potem o tym zapominasz.

30

Znam motion smile ale jakoś nie instalowałem smile Już sprawdzam

31 (edytowany przez palibrzuch 2021-01-22 13:45:44)

Niestety sytuacja się powtarza. Niby działa a po restarcie RPI raz działa, raz nie. Tak nie może być. To już wolę jedną kamerę która będzie działać jak trzeba....

Może w wolnej chwili przeinstaluję ten terminal i wtedy zobaczę.

A może zainstalować inny system zamiast tego Raspberry Pi Desktop for PC and Mac?

32

U mnie w przypadku Rpi instaluję Berry Boot potem na to wrzucam Raspbian Stretch Lite (to jest wersja Server) a na terminale (wszystkie) wrzucam Ubuntu 20.04 LTS Server

33

Zainstalowane Ubuntu. Kamery wpadają w różne video, raz jest ok a po restarcie już jednej np. nie ma albo jedna jest na obu video. Lipa. Sytuacja jest identyczna.

Te dwie kamery zawsze mi robiły problemy na openwrt. Zawsze jak pracowały jednocześnie to często wywalało którąś.
Pozostaję przy jednej.

34

Dziwna sytuacja, jednak jak widać takie rzeczy się zdarzają hmm

U mnie biorę po kilka zł na allegro kamerki od laptopów, potem tylko kupuję wtyczki, lutuję dwie diody żeby zbić napięcie 5V na 3.3V (niektóre tolerują 5V ale większość nie), lutuję wtyczki USB. Jak któraś nie chce współgrać to ją wymienia i tyle smile Nie potrzebuję jakości 1080p 60fps żeby kontrolować drukarkę jak mnie nie ma w domu.

35

8x wykrzaczył mi wydruk ten jubuntu 20 lts. Traci połączenie z drukarką. Jutro leci do kosza. Instaluję na testy lubuntu bo mi się spodobał.