1

Temat: Podmiana oprogramowania RU –> EU.

Komraci, 2 pytania:
1. Trafił do mnie router z Ukrainy (841n V13) – wersja RU i soft po rosyjsku. Nic jeszcze na nim nie instalowałem, chociaż najnowszy Open niby na nim działa. Interesuje mnie jednak, czy da się wgrać do niego software EU – przez TFTP, konsolę albo OpenWrt właśnie (gdyby właściciel nie chciał docelowo Opena). Plik recovery sobie do niego przygotowałem, ale wycinałem z softu rosyjskiego. Ktoś ma jakąś wiedzę na ten temat?
2. Czarek, może ty będziesz wiedział (temat był już kiedyś poruszany): dlaczego na OpenWrt dla C7 V4 tak bardzo zwalnia upload po LAN-ie, kiedy karta ustawiona jest na automatyczne negocjacje albo na 1 Gb (przy 100 Mb już jest normalnie). Nie ma różnicy, czy flow jest włączony, czy nie i tak samo jest na skrętce 5e, 6 czy 6a. Gdzie ewentualnie szukać przyczyny?

2

Odp: Podmiana oprogramowania RU –> EU.

1. Przez bootloader się da. Przez tftp lub gui niekoniecznie może się dać bo sprawdza nagłówki.
2. Strzelam - w niektórych routera (i w dts od c7 v4) ustawia się oddzielnie inicjację rejestrów switcha odpowiadające za poszczególne prędkości (zakręciłem to trochę, o pll-data chodzi). Może są źle dobrane wartości dla 1Gbps. Wymagało by to zmiany rejestrów, kompilacji i testów ponownie czy działa dobrze.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.