Temat: Klient VPN pptp tylko dla jednej strony.

Witam, potrzebuję pomocy. Opiszę pierw konfiguracje.

Uruchomiłem koledze serwer VPN PPtP na mietku. Wiem, wiem jest to niebezpieczne i w ogóle. Mietek to SXT Lite, internet radiowy, połączenie internetu przez ppoe. Zewnętrzny adres ip. Na komputerze wszystko działa już parę lat.  Potrzebuję tego VPN' a tylko do wejścia na pewną stronę  która jest dostępna tylko z jego adresu IP.

I teraz chciałbym uruchomić klienta pptp na swoim routerze z OPENWRT. Raczej z tym nie będzie problemu. ale problem się pojawia tego typu, iż chciałbym aby cały ruch Internetu był przez  mój Internet, natomiast próba wejścia  na stronę żeby odbywała się przez VPN. Bo teraz jak uruchomię klienta pptp to cały Internet idzie od kolegi. Dopiero po wyłączeniu zaczynam korzystać od siebie  z Internetu.

2

Odp: Klient VPN pptp tylko dla jednej strony.

Ustaw sobie  option defaultroute '0' ?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Czyli rozumiem że w konfiguracji  wanu głównego łącza mam wstawić opcje defaultroute?

4

W sekcji vpn klienta pptp oczywiście, nie wanu.

5

Okej podłączyłem się pod  VPN w interfejsach wszystko widać ok. Dodane defaultroute, ruch jest z mojej sieci ale jak wpisuje adres strony na którą musze mieć dostęp spod VPN to nie działa. Czy musze zrobić jakiś routing? Bądz przekierowanie?

6

Raczej dodać trasę statyczną żeby kierowała na tą stronę przez vpn.

Proste - miałeś trasę domyślną przez vpn więc wszystko szło przez vpn. Teraz to wyłączyłeś, więc system na razie nie wie że daną witrynę ma odwiedzać przez vpn a nie przez twoje normalnie łącze. Ustaw trasę statyczną.

7

No tak, ale nie bardzo czaje jak miałaby ta trasa wyglądać.

root@OpenWrt:~# route
Kernel IP routing table
Destination               Gateway             Genmask         Flags  Metric Ref    Use Iface
default                   10.152.4.201          0.0.0.0            UG      0      0        0 eth0.2
10.152.4.200    *                          255.255.255.248      U       0      0        0 eth0.2
185.124.117.193    10.152.4.201   255.255.255.255    UGH    0      0        0 eth0.2
192.168.1.0     *                           255.255.255.0         U       0      0        0 br-lan
192.168.100.103 *                        255.255.255.255     UH      0      0        0 pptp-vpn

aktualne moje trasy

8

Adres ip strony / maska 255.255.255.255 / przez ip gatewaya  pptp-vpn

A tu masz jak robi się trasy: https://openwrt.org/docs/guide-user/net … figuration

Albo - możesz zrobić to przez mwan3 i określone strony (po domenie) skierować przez vpn.

9

świetny pomysł z tym mwan3. Tylko teraz sprawdzając raz jeszcze zauważyłem, że nie działa mi ta strona po uruchomieniu tego vpn. Internet działa przez vpn  ale ta strona nie wyświetla się. Dziwne na Windowsie wszystko działa ok. Jak sprawdzić jakie adresy pobrał VPN i z jakich dnsów korzystam?

10

ifconfig
cat /tmp/resolv.conf.auto

11 (edytowany przez kecik18 2021-01-19 21:48:50)

Dziwne, DNSy są poprawne adresacja też , co najśmieszniejsze pinguje mi się adres tej strony na komputerze, jest to wewnętrzny adres w tej sieci kolegi. OK mogę się dostać po adresie IP. Teraz zrobię tylko trasę albo MWAN3.

Dobra dodałem trasę statyczną  i wszystko działa. Tak jak Cezary sugerował, dzięki za wszelkie informacje podpowiadające smile