Temat: Download spada na stałym publicznym IP względem dynamicznego
Witam,
Mieszkam na przedmieściach gdzie po wielu latach wreszcie pojawiła się firma (nikomu nieznana) oferująca łącze światłowodowe. Przez miesiąc testowałem internet na zmiennym IP (opcja standard) i uzyskiwałem prędkości DL:~600 Mb/s, UL:~700 Mb/s, Ping:<2ms. Wszystko mierzone bezpośrednio na routerze Asus RT-AX88U (fw oryginalny, najnowszy), podpiętym do terminala GPON Huawei HG8010H (nic do konfiguracji po mojej stronie). Połączenie jest typu PPPoE. Oczywiście byłem bardzo zadowolony z takich parametrów.
Aby mieć stabilny dostęp przez VPN wykupiłem u dostawcy publiczny, stały IP i tu niespodzianka: DL spada do 260-320 Mb/s, UL do ~420Mb/s przy lekko większych pingach ~3ms. Razem z serwisantem dostawcy zrobiliśmy kilkakrotnie test na stałym IP i za chwilę na dynamicznym IP (oczywiście resetując router) i zawsze na stałym IP transfery są o ponad 200Mb/s niższe. Oczywiście po swojej stronie nic nie zmieniam. Serwisant nie ma pomysłu i stara się mi wmówić że tak ma być lub problem leży po mojej stronie.
Co zwróciło moją uwagę, że zmieniając publiczny IP na stały (217.17.x.x), gateway pozostaje taki sam jak dla dynamicznego (192.168.10.66) czyli 192.168.10.1. Maska jest 255.255.255.255.
Serwisant jest chyba z Ukrainy i słabo idzie mi przekonywanie go aby poszukał jakiegoś rozwiązania. Macie jakieś pomysły o co może chodzić?
Pozdr, Adam