1 (edytowany przez djmysia 2021-01-10 12:19:02)

Temat: Wymuszenie częstotliwości Lte B20

Witam.

Posiadam router d-link dwie 116 z Gargoyle oraz modem huawei e3372s-153 (bez hilink). W miejscowości gdzie będę mieszkał są nadajniki Orange Lte 800 Mhz. Jak wymusić prace tego modemu żeby pracował 4G na tej właśnie częstotliwości? Ponieważ pracuje on tylko w 3g. Jak wrzucę kartę do starego samsung s4 to łapie mi od razu lte a modem 3g. Jak wymusza żeby pracował w 4g to brak zasięgu.

2

Odp: Wymuszenie częstotliwości Lte B20

Przez wydanie odpowiedniego polecenia at do modemu.  Tu masz co i jak i czym i nawet masz ogólny skrypt do tego: https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=13965

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez marcin19883 2021-01-10 12:44:24)

Orange jakiś czas temu coś zmienił w konfiguracji L800 i stare modemy nie chciały łapać L800. Ma to związek z LTE-M, choć i tak my tego nie obsługujemy. Mi na e3372h pomogło wgranie najnowsze mod firmware. Tylko ja mam hilink. Po wgraniu softu l800 załapało od razu w Orange. Tak samo miałem w e5573 i również najnowszy firmware pomógł.

4

Tak, na dodatek na hilinkach pojawia się monit o potrzebie upgrade (coś koło 30MB ściąga).

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

5

Dlatego to napisałem, że jak telefon łapie 4G a modem nie, to winne jest stare firmware modemu usb. Na e5573h to już w ogóle brak wsparcia, już chciałem modem wyrzucić aż na forum 4pda znalazłem mod z nowszym softem i po wgraniu L800 Orange załapało.

6

Dzięki. Hilink pomógł.