Temat: TL-WA801ND v5

Witam, jak w temacie nigdzie nie mogę znaleźć firmware bez bootloadera ponieważ chcę przywrócić oryginalne oprogramowanie, zainstalowane gargoyle-1.13.0.0pre8-ramips-mt76x8-tplink_tl-wa801nd-v5-squashfs-sysupgrade coś źle działa sad Czy może ktoś podesłać link a jeśli takowego niema to prosiłbym o jakąś instrukcje jak usunąć boot z pliku aby można było go poprawnie wgrać.
Dzięki

2

Odp: TL-WA801ND v5

https://dl.eko.one.pl/orig/tl-wa801ndv5/

Czy działa nie wiem, wgrywaj na własną odpowiedzialność.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez adasiek231 2021-01-08 19:34:33)

Coś nie chce mi zadziałać, zmieniłem sobie nazwę na krótką czyli a.bin wrzucam plik przez winscp do katalogu tmp potem loguje się przez putty, wpisuje polecenie sysupgrade -n /tmp/a.bin i wywala mi komunikat:
Image metadata not found
Use sysupgrade -F to override this check when downgrading or flashing to vendor firmware
Image check failed

Coś robie nie tak ?

4

To że oryginalny soft nie ma metadanych jakie ma openwrt. Napisał Ci co zrobić, chociaż znów - może się okazać ze tym sposobem ubijesz router. Chciałeś soft bez bootloadera to masz, ale wgranie to już musisz sam opanować.

5

Ok ruszył smile dzięki.

6 (edytowany przez adasiek231 2021-01-08 20:02:51)

A zapytam jeszcze czemu na oprogramowaniu gargoyle-1.13.0.0pre8-ramips źle działa wifi net strasznie muli a jak sprawdzam prędkość na speedtest to nie osiągam nawet  1 Mbit/s. Zależy mi na ręcznym ustawianiu prędkości pobierania i wysyłania dla komputerów a gargulec to ma smile tylko czemu blokuje prędkość ?

7

Ja bym powiedział że przez sterowniki, ale przed chwilę jeden z użytkowników twierdził że mt76x8 już działają dobrze.

8

Hm no to u mnie niestety coś nie hula, wgrywam openwrt jest ok ale ja potrzebuje go z funkcją routera czyli aby przydzielał swoje IP a nie zaciągał mi z drugiego routera a tylko gargulec to ma, w oryginalnym tez jest sam AP hmm

9

Zainstaluj sobie wersję rozwojową openwrt (która domyślnie ma ma gui, sama konsola) i sprawdź jak będzie działać.

10

Miałem wgraną openwrt-ramips-mt76x8-tplink_tl-wa801nd-v5-squashfs-sysupgrade tu prędkość jest ok

11

Noi przekombinowałem chciałem wgrać jeszcze raz gargulca i coś sie posypało ;/ zapalają sie diody wszystkie na raz i gasną i tak w kółko, po naciśnięciu reset zapala się na kilka sekund dioda z kłódką na zieloni a potem dalej mrugają wszystkie na raz z tym że kłódka zmienia kolor na czerwony.
Chyba pójdzie na śmietnik, zostawię se zasilacz i antenki tongue

12

Wgraj soft jeszcze raz. Przez tftp przecież masz tryb recovery.

13

Chyba się nie da próbuje ale nic ;/ na adresie 0.66 i 1.66 ping sie nie pokazuje ani na chwile.
Robię wg instrukcji https://tplinkforum.pl/t/tryb-recovery- … -link/5519

14

Na pingi to ty nie patrz. Ping nie ma z tym nie wspólnego.

192.168.0.66 ma być i firmware o odpowiedniej nazwie: https://github.com/openwrt/openwrt/comm … 324a8e39c7

15

Dzięki no też o tym czytałem ale nie wiedziałem jak mam dokładnie nazwać tp_recovery.bin teraz już wiem : i poszło smile