Temat: Broadcast do unicast pomiędzy VLAN.
Bardzo życiowy przypadek - mam kilka VLAN/podsieci o odmiennej adresacji ale z routingiem między (z odpowiednimi regułami) dla różnych zastosowań w tym:
- lan dla zwyczajowego sprzętu (laptop, telefony itp) (eth1 bridge lan)
- iot dla urządzeń iot wykorzystujących wifi. (wlan1-3 aka iot)
I próbuję uniezależnić się od chmury iot (niestety nie wszędzie tasmota/esphome32 można) i konfiguruję sobie takie rozwiązanie oparte na Home Assistant i LocalTuya. Rzecz w tym, że urządzenia chmury Tuya komunikują się wykorzystując broadcast na port. 6667. No i teraz pytanie:
Jak przepchnąć pakiety skierowane na 255.255.255.255:6667 w jednej podsieci do konkretnego ip np. 192.168.1.2:6667 (Home Assistant) w innej*.
Broadcasty są realizowane tylko w jeden podsieci. Są imgpproxy ale to się nie nadaje bo to na multicast działa.
1. Może ktoś mnie poprawi ale przepisanie na poziomie iptables nie zadziała?
2. Znalazłem opcje wykorzystania socat ale nie bardzo wiem jak tego dobrze użyć.
socat -T 3 UDP4-RECV:6667,bind=255.255.255.255,ip-add-membership=255.255.255.255:wlan1-3,reuseaddrNie działa mi.
Może ktoś coś podpowie.
-----
* wiem, że mógłbym dopiąć HA na IP w ten sieci dla IOT ale zasadniczo zakładałem, że to będzie dostępne z lan i wsyzstkie integracje będę realizował z wykorzystaniem OpenWRT i MQTT. Nie chcę go wystawiać do tej sieci jeżeli nie muszę (docelowo blokuję internet tam)