2,301

Odp: Co kupić do OpenWrt? Poradnik kupującego

Teraz to piszesz jak ja dopiero co niecałą godzinę temu na R6350 zainstalowałem Gargoyla? big_smile z tego co widzę w statystykach będę drugim użytkownikiem tego modelu.
Nie będę się zbytnio rozpisywał ale mam jedno główne pytanie; ruter ma rzekomo 128MB pamięci a system pokazuje "Flash: total: 24.1MB", gdzie się podziało pozostałe ponad 100MB? Już pominę fakt że prawdopodobnie i tak tej pamięci nie wykorzystam ale pytam z czystej ciekawości, da się jakoś rozszerzyć pamięć w stylu rozszerzania pamięci w Raspbianie na Raspberry Pi?

2,302

We flash masz system, kernel i inne partycje systemowego których openwrt nie rusza. Dla użytkownika zostaje pozostałość tego, w tym przypadku masz te ~24MB.

Tak, możesz w każdej chwili zrobić extroota. Czytaj na eko.one.pl

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

2,303

Witam wszystkich
Potrzebuję kupić modem-router z wejściem dsl i możliwością wgrania jednego z wymienionych poniżej image:
- openwrt, dd-wrt, tomato lub gargole

Proszę o propozycje smile
pozdrawiam

2,304

Zobacz pierwszy post tego wątku.

2,305 (edytowany przez gutosie 2021-01-06 10:58:30)

kol. @Cezary dziękuję za szybką odpowiedź smile
- czytałem pierwszy post i nie wiem, kompletnie się na tym nie znam a nie chcę coś wybrać i kupić by się okazało nie przydatne,
- myślałem o archer C9 lub AC1750 ARCHER C7 ale nie wiem czy obsługuje adsl,
- mój dostawca internetu przesyła mi sieć przez złącze rj11 ADSL
więc proszę o wskazanie kilku modeli od dobrych lub b.dobrych parametrach spełniających moje oczekiwania
mam kilka(chyba z 5) starych routerów mogę je oddać

2,306 (edytowany przez Cezary 2021-01-06 11:02:28)

Nadal to co jest w pierwszym poście. Nie ma kilku modeli dobrych czy bardzo dobrych, bo tych z dsl które są obsługiwane przez openwrt jest jak na lekarstwo. Te wymienione w pierwszym poście najłatwiej jest dostać u nas w kraju, choć to są już złomy technologiczne.

Żaden z wymienionych przez ciebie modeli nie ma modemu dsl, to są zwykłe routery.

Dostałeś już odpowiedź.

2,307

Czytając te wszystkie posty nasuwa się taka myśl, że wszystkie sterowniki do radia na OpenWrt działają była jak.

NETGEAR r6220: link --> tworzenie buildu
NETGEAR r6220: link --> przywracanie oryginalnego oprogramowania za pomocą nmrpflash
NETGERA r6220: link --> sterownik mt76

2,308

Są opensourcowe pisane bez żadnych dokumentacji od strony producenta. Czego więc oczekujesz od nich?

2,309

Rozumiem, że pytano producenta o dokumentację? Czy takim dyshonorem ani jeden developer OpenWrt się nie zhańbił?

NETGEAR r6220: link --> przywracanie oryginalnego oprogramowania za pomocą nmrpflash

2,310

To już rozmawiaj z deweloperami. Qualcomm np. oferuje odpłatnie sterowniki za ciężką kasę ale nie wolno ci ich udostępniać.

2,311 (edytowany przez Królik 2021-01-06 15:55:30)

Producenci scalaków typu Broadcom czy Qualcomm nie chcą nawet gadać z firmami, które nie produkują w tysiącach, co dopiero mówić o ludziach ze świata open-source.

Jeden producent switchy za licencję na kod źródłowy do swoich scalaków życzy sobie 100k USD i umowę NDA. Myślisz, że podzieli się wiedzą za darmo?

Te firmy wiedzą co to jest Linux i openwrt. Nierzadko same opierają swój soft na tym (qsdk np). Nie mają interesu w oferowaniu za darmo dobrych sterowników, bo mają ludzi od tego, którzy kosztują.

Dopóki udostępnienie źródeł i dokumentacji nie będzie opłacalne, dopóty nie będzie dobrych otwartych sterowników.

Mam i używam: Fujitsu Futro S720, Netgear R6220, Unielec U7621-06, TP-Linki 1043 V1, V2, Linksysy EA7500v2, AeroHive AP350, Linksys EA8500, ZTE MF286d.
Mam: D-Linki DWR-921, DWR-118, DWR-116, TP-Link WDR-4900 v1, Checkpoint L-50, Linksysy 1900ACS, LB-Link BL-W1200,

2,312 (edytowany przez podtor 2021-01-06 16:52:54)

Ja to wszystko rozumiem ale moje pytanie brzmi czy faktycznie zarząd społeczności rozmawiał z producentami? I czy są na to jakieś dowody ze strony OpenWrt?

2,313

Spytaj na liście deweloperskiej openwrt o to.

2,314

Tak zrobię. Na dole strony OpenWrt sdk
https://labs.mediatek.com/en/platform/linkit-smart-7688

2,315

No przecież openwrt dostarcza sdk, a linkit chyba od początku leciał na openwrt.

2,316

pepe2k napisał/a:
ambrozy5 napisał/a:

ktoś zamawiał już xiaomi ax6000?

Za więcej jak 80-90 USD to na razie nie warto, podatek od nowości jest za wysoki.

i tak tanszy od konkurencji, rozwazalem most zrobic z  niego bo ciekaw jestem wydajnosci ptp sprzetu ax 4x4

Dom : router https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png | TP-LINK T1700G-28TQ |Zyxel XGS-1210-12 | 6x Ruckus r310 unleashed  + Ruckus icx7150-c12p | Truenas scale 124TB 25Gb| Xpenology 12TB | apc smart ups 750 lcd smile 100Mb/s - 25Gb/s
Podróżne : GL.Inet MT3000  +1TB hdd
Działka : rb260gs 1j wdm 1Gb+ ruckus r310 + nb m5 + kilka kamer ip  + panel 285Wp + lifepo4 12v 60Ah .

2,317

@Cezary a tutaj nie ma sterowników https://kb.netgear.com/2649/NETGEAR-Ope … ammers-GPL

2,318

Ściągnij i zobacz. Nawet jak by były to oficjalnie nie możesz ich używać w openwrt.

2,319

Poszukuję routera w okolicy 300. Mam funboxa 3 1000/300, planuje ustawić dmz (jedyna opcja). Obecnie mam ac58u v2 jako ap i switch. Do tego mam switch pod tv i kino domowe. Chciałbym ustawiać vlany dla "iot" czyli głównie żarówki i osobny na sprzęt z pracy (po wifi i kablu). Do wydania miałbym ok 300 PLN. Chętnie bym szedł w asusy, bo ten co mam ogarnia praktycznie 2x większy obszar niż funbox, stojąc na brzegu mieszkania pokrywa 80m kw

2,320

Asus ac58u v2 nie jest obsługiwany przez openwrt, więc to zły wybór jest. v1 tylko jest.

2,321

Cezary napisał/a:

Asus ac58u v2 nie jest obsługiwany przez openwrt, więc to zły wybór jest. v1 tylko jest.

No ja wiem, piszę wprost, że szukam czegoś innego.

2,322

@Behoston ASUS RT-AC87U

2,323

AC87U to jest broadcom i tam radio praktycznie nie działa pod openwrt. Naprawdę kiepska porada.

2,324 (edytowany przez Behoston 2021-01-09 18:20:16)

podtor napisał/a:

@Behoston ASUS RT-AC87U

To tak 2x ponad budżet, chyba że jest jakiś nielegalny podziemny sklep z niższymi cenami smile
Myślałem nad ac65. Miałem też pozytywne doświadczenia z tp-linkami 842nd. W sumie rozważę wszytko co ma sens, nie mam klapek na oczach tylko na asusy

*byle nie Fritz, wiem że i tak będzie w szafie, ale są tak paskudne, że nie wezmę tego do rąk

2,325

D-Link DIR-869 EXO AC1750 jest OpenWrt I ddwrt