Temat: Monitor połączenia (watchdog) z zapisem braku połączenia do pliku
Witam.
Mam ostatnio problemy albo z modemem UPC - albo coś kombinują bo kilka razy dziennie znika mi internet (pada sygnał na modemie i się resetuje) albo kończy się modem. Z racji, że przerwy są około 1 minutowe więc w logach ciężko mi je wychwycić (mam DDNS co 15 min, w logu śmietnik i krótki fragment widoczny w GUI, więc log odpada)
Chciałbym zrobić coś takiego, że po wykryciu, że nie ma internetu (brak pingu do modemu 192.168.100.1) zapisywał datę i godzinę braku odpowiedzi na ping w pliku tekstowym w /tmp
W AA z GG 1.6.2.2 (od Cezarego) jest monitor połączenia, ale możliwy jest tylko RESTART WAN/RESTART POŁĄCZENIA/WYKONAJ SKRYPT. I tutaj moja wiedza się kończy. Poratuje ktoś
Router MY NET N750 z GG 1.6.2.2
Chodzi mi o coś takiego.
1. Router bada pingi do modemu (192.168.100.1). Wysyłane najlepiej co 20 lub 30 sekund po 1 pingu
2. Jeśli jest OK (odpowiedź) - nic nie rób
3. Jeśli brak odpowiedzi na ping utwórz w /tmp plik np. watchdog.txt i zapisz godzinę i datę braku odpowiedzi na ping
4. Sprawdź za kolejne 20 albo 30 sekund ping.
5. Jeśli wrócił to nic nie rób
6. Jeśli dalej brak odpowiedzi to dopisz kolejną datę i godzinę pod spodem do tego samego pliku
itd
Da się coś takiego zrobić prostym sposobem - jeśli tak to w jaki sposób, skryptem? Napisałby mi ktoś taki prosty skrypt?