1

Temat: Dwa TPLink EAP 225 w jednej sieci z jednym SSID

Szukam rozwiązania do takiej kwestii:

na strychu jest router LTE - Huawej ... nie pamiętam modelu.
Z jego portów LAN schodzą w dół kable UTP i są do nich podłączone AC TPlink EAP 225 w wersji indor mający możliwość nadawania w dwu pasmach 2,4 i 5 Ghz Każdy na innym piętrze. Dwie sztuki.

Jak to ustawić by urządzenia bezprzewodowe domowników swobodnie przełączały się do każdego AP na poszczególnych kondygnacjach . Także w pasmach . Niezbędne jest aby wszystkie miały taki sam SSID. Testowałem wczoraj ale nie poszło. A więc Jak nadałem poszczególnym urządzeniom inne SSID to do każdego z osobna można się łączyć ale nie o to chodzi. Dodam że każde pracuje na innym kanale - co dwa. Teren nie jest zaśmiecony , to wolnostojący dom z dala od innych zabudowań i smogu EMF.

Dzięki za przeczytanie smile

2

Odp: Dwa TPLink EAP 225 w jednej sieci z jednym SSID

A masz te tp linki podpięte od strony lan i przełączone w AP?

Mam i używam: Fujitsu Futro S720, Netgear R6220, Unielec U7621-06, TP-Linki 1043 V1, V2, Linksysy EA7500v2, AeroHive AP350, Linksys EA8500, ZTE MF286d.
Mam: D-Linki DWR-921, DWR-118, DWR-116, TP-Link WDR-4900 v1, Checkpoint L-50, Linksysy 1900ACS, LB-Link BL-W1200,

3

Nic nie możesz zrobić. To telefon decyduje czy się przełączy czy nie.

W niektórych softach (do openwrt były łatki do tego, można też to oskryptować) można ustawić żeby rozłączało klienta jeżeli siła sygnały spadnie poniżej jakieś wartości (czyli w założeniach - jest dość daleko). Ale to znów od klienta zależy do czego znów będzie chciał się połączyć.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

4

1. Do eap jest kontroler od tplinka za dużo tam niema ale można potesować.
https://www.tp-link.com/us/support/down … #Emulators
2. Jedynie co zostaje to zjechać z mocą tych ap tak aby za dużo nie nachodziły na siebie strefy i może ustawienie że przy niskim poziomie sygnału ap będzie takiego klienta wyrzucał.
(w tym kontrolerze omanda jest taka opcja "Force-disassociation:" ) tylko na ile to działa nie wiem.

5

Dzięki za wypowiedzi
będę testował albo wymienię oba na taki z mesh
https://www.eltrox.pl/domowy-system-wi- … -pack.html

to podobno ma śmigać jak burza. Co o tym myslicie ?

6

Nic kompletnie. Nie chodzi na nim openwrt, więc pytanie na tym forum jest trochę bez sensu.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.