26

Odp: Openwrt na x86 instalacja

Nie masz innego urządzenia z mpcie żeby sprawdzić?

Taśma kaptonowa myślę, że dałaby radę ale jak nie masz to do jednorazowego użytku nie ma co kupować.

Możesz spróbuj nakleić zwykłą biurową ale naklej więcej a później delikatnie odetnij ile trzeba skalpelem alby introligatorskim nożykiem.

27

Kup inną karte wifi lub zamień sprzęt na apu, tam podobno działa smile

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

28

palibrzuch napisał/a:

Nie masz innego urządzenia z mpcie żeby sprawdzić?

Taśma kaptonowa myślę, że dałaby radę ale jak nie masz to do jednorazowego użytku nie ma co kupować.

Możesz spróbuj nakleić zwykłą biurową ale naklej więcej a później delikatnie odetnij ile trzeba skalpelem alby introligatorskim nożykiem.

No własnie problem w tym że nie mam innego urządzenia na mini pcie. Tzn jest bardzo stary laptop HP lecz w hp o ile pamiętam biosy hp mają zablokowane użycie innych kart tzw. whitelist.
Spróbuję jeszcze z taśmą biurową i skalpelem tak jak piszesz. Tylko muszę kupić skalpel.

Cezary napisał/a:

Kup inną karte wifi lub zamień sprzęt na apu, tam podobno działa smile.

Gdzieś widziałem temat (tylko teraz nie mogę znaleźć) że właśnie ktoś posiada APU i działa mu ta sama karta co moja.

Na myśli mam kilka rozwiązań.
1. Kupno nowej karty wifi, tylko jakiej (wiem tyle że pod linux / openwt najlepiej qualcomm atheros), ale którą?.
2. Mam stacjonarny komputer PC i znalazłem taką przejściówkę miniPCIe do PCIe https://allegro.pl/oferta/4x-minipcie-t … 7400292211
Nie zaszkodzi posiadać taką przejściówkę a może za jej pomocą udałoby się uruchomić moją kartę wifi Compex WLE900V. Może dałoby to odpowiedź czy moja karta jest sprawna. Zakupu innej karty pod mini pc i tak bym nie uniknął.
3. Myślałem też napisać email do tego użytkownika co ma APU i wysłać mu moją kartę na próbę żeby sprawdził czy działa.

TP-Link TL-WDR4300 Mod, CPU 700MHz, Flash 16 MB, Gargoyle 1.5.11.4, extroot + dysk zewnętrzny Samsung (S2), kamerka MS LifeCam HD-5000
TP-Link TL-WR1043ND Mod, RAM 64 MB, chłodzenie pasywne, Gargoyle 1.5.10.14, extroot, kamerka Logitech HD Webcam C270

29

krynio napisał/a:
Królik napisał/a:

Jesteś pewien, że to mpcie od wifi to nie przypadkiem samo USB?

Co masz na myśli? że port mpcie jest w tym przypadku jakby przejściówką do USB?
Fakt ustawień w bios dla USB nie zmieniałem, a jest ich trochę.

MPCIE może mieć dociągnięte tylko usb do modemu usb/ wifi usb. Dlatego pytam.

Uruchomiłeś gdziekolwiek tą kartę? Albo jakąkolwiek kartę w tym złączu? Dowolnego intela ze starego lapka? Cokolwiek by zobaczyć czy wykrywa.

Mam i używam: Fujitsu Futro S720, Netgear R6220, Unielec U7621-06, TP-Linki 1043 V1, V2, Linksysy EA7500v2, AeroHive AP350, Linksys EA8500, ZTE MF286d.
Mam: D-Linki DWR-921, DWR-118, DWR-116, TP-Link WDR-4900 v1, Checkpoint L-50, Linksysy 1900ACS, LB-Link BL-W1200,

30

Królik napisał/a:

...Albo jakąkolwiek kartę w tym złączu? Dowolnego intela ze starego lapka? Cokolwiek by zobaczyć czy wykrywa.

Tak uruchomiłem na tym mini pc kartę Intel Dual Band Wireless-AC 7260 i jest wykrywana.

TP-Link TL-WDR4300 Mod, CPU 700MHz, Flash 16 MB, Gargoyle 1.5.11.4, extroot + dysk zewnętrzny Samsung (S2), kamerka MS LifeCam HD-5000
TP-Link TL-WR1043ND Mod, RAM 64 MB, chłodzenie pasywne, Gargoyle 1.5.10.14, extroot, kamerka Logitech HD Webcam C270

31

Ten mini PC, według Twoich informacji, posiada bios 5.11 (Ami), który powstał w połowie 2016r. Może tymczasowo postaw na nim windowsa i wykorzystaj narzędzia Ami, aby w miarę możliwości uzyskać jakąkolwiek aktualizację? Może nowszy bios (jeżeli istnieje) zapewni obsługę nowszych kart?

32

HP niestety miały biosy blokowane choć włożyć możesz na próbę. Taśmę możesz przyciąć nawet żyletką, tylko kto teraz w sumie ma w domu żyletki smile
A próbowałeś na min odpalić jakiegoś linuxa live?

33

maslako napisał/a:

Ten mini PC, według Twoich informacji, posiada bios 5.11 (Ami), który powstał w połowie 2016r. Może tymczasowo postaw na nim windowsa i wykorzystaj narzędzia Ami, aby w miarę możliwości uzyskać jakąkolwiek aktualizację? Może nowszy bios (jeżeli istnieje) zapewni obsługę nowszych kart?

Dobre. Zrobię tak, zobaczymy czy coś będzie nowszego. Aczkolwiek nigdy nie aktualizowałem biosu narzędziem Ami.

palibrzuch napisał/a:

...A próbowałeś na min odpalić jakiegoś linuxa live?

Spróbuję. Dam znać jakie efekty.

34

Wersja bios sprawdzona fizycznie na moim urządzeniu to:
Core Version 5.11
Compliancy UEFI 2.4; PI 1.3
Bios ID BSW3D010 V2.01
Build Date and Time 05/07/2020 10:33:49

Także bios nie jest stary.

Mimo wszystko próbowałem użyć narzędzi AMI do sprawdzenia czy jest jakaś aktualizacja biosu, lecz albo nieudolnie posługiwałem się tymi narzędziami lub raczej AMI nie ma wprost takiego narzędzia, które online pokazałoby czy jest dostępna jakaś aktualizacja biosu.

Użyłem programu biosagentplus wprawdzie na innym mini pc (prawie identyczny) z windows i niby pokazuje że akurat do tego mini pc jest dostępna aktualizacja bios jednak w wersji bezpłatnej programu nic więcej, żadnych szczegółów zobaczyć nie można.

Druga sprawa to na ile wiarygodne jest to co pokazuje biosagentplus. Ponieważ sprawdziłem też tym programem mój komputer stacjonarny PC na którym zgodnie ze stroną producenta płyty głównej Gigabyte mam najnowszy bios F6 a program biosagentplus pokazuje że dostępna jest aktualizacja...

Dalej odpaliłem mimi pc z linuxa live Parted Magic 2020_10_12 oraz Hiren’s BootCD PE x64 (v1.0.1) i karta wifi na mini pcie nie została wykryta.

Jeśli ktoś z was posiada urządzenie / komputer z mini pcie i jeśli jest taka możliwość chciałbym wysłać w nowym roku paczkomatem moją kartę mini pcie tylko po to żeby sprawdzić czy jest ona sprawna. Może zadziała na innym urządzeniu.
Oczywiście pokrywam koszt przesyłek w obie strony.

Napisałem też email do producenta tego mini pc z prośbą o pomoc. Jest mało prawdopodobne ale...
Namierzyłem ich stronę:

Cezary wiem że masz taki sam więc może się przyda.

https://m.ylipc.com/product/mini_comput … al_pc.html
https://cnimg-bjyyb.oss-cn-qingdao.aliy … 138391.pdf

35

Mam dokładnie taki sam, choć od innego producenta.

Mam też apu jak chcesz sprawdzić kartę.

36

Chińczyki kupili kartę COMPEX WLE900VX i niby próbują ją uruchomić na moim mini PC.
"We need more time to check it.We are trying to adjust BIOS and check that if there is any chance to recognize this WiFi card."

Zobaczymy.

37

No proszę, jakie poświęcenie...

38

Fakt kontakt z nimi jest dobry. Choć musiałem trochę tłumaczyć że to nie problem sterowników :-).
Myślę że po prostu chcą mieć zapłacone. Podczas zakupu pytałem ich czy mini pc będzie współpracować z COMPEX WLE900VX. Odpisali że powinno działać. A nie działa. Dlatego na aliexpress jeszcze nie potwierdziłem że towar otrzymałem. Uprzedziłem ich o tym i że jeśli nie zadziała to będziemy rozmawiać o rabacie. W końcu trochę to kosztowało.

39

Patrzę na openwrt 21.02 bez luci do Generic PC x86/64.

Do wyboru są obrazy.
- COMBINED-EFI (EXT4)
- COMBINED (EXT4)
- ROOTFS (EXT4)
- COMBINED-EFI (SQUASHFS)
- COMBINED (SQUASHFS)
- ROOTFS (SQUASHFS)

Wiem co to EFI, niektóre najnowsze komputery wymagają obrazów tego typu.
Wiem co to EXT4 i domyślam się że składniki systemu instalowane są zwyczajne na partycji EXT4, chyba wybierając EXT4 nie mamy trybu failsafe?

Mam dylemat którą wersję obrazu wybrać, ponieważ nie znam tych oznaczeń. Pewnie są jakieś za i przeciw.
Może któreś rozwiązanie jest uznawane za najkorzystniejsze?.
Proszę o podpowiedź czym się kierować, na co się zdecydować.
Komputer mini pc jakim dysponuję jest dość nowy, posiada dysk SSD. Gargoyle COMBINED (EXT4) działało więc pewnie bios nie jest ustawiony tylko na EFI (UEFI). 

Drugie pytanie. Czy na openwrt 21.02 bez luci mogę zainstalować  easyconfig?.

40

Drugie pytanie - pewnie, jak sobie wszystko doinstalujesz co potrzeba
Pierwsze pytanie - jest tak jak napisałeś. Obazy z efi przeznaczone są na komputerów które mają tylko efi, zwykłe - dla tych którzy mają stary bios lub przestawione z uefi na legacy.

rootfs to sam system plików, więc cię nie interesuje, zostaje tylko combined który jest obrazem dysku. Albo będzie z systemem plików ext4 albo squashfs + overlay na loopie z f2fs, pierwszy jest cały zapisywalny, w drugim masz zaś failsafe i resztę w overlay. Jeżeli nie wiesz co to weź squashfs.

41

Cezary napisał/a:

Drugie pytanie - pewnie, jak sobie wszystko doinstalujesz co potrzeba

A to nie jest tak że instalując easyconfig niezbędne programy same się zainstalują np. Uhttpd.
Wiem że w easyconfig opcjonalnie można doinstalować inne programy np. do obsługi SMS itd.
Dawno temu chyba na czystym LEDE instalowałem easyconfig i nie przypominam sobie żebym robił coś dodatkowo poza samą instalacją easyconfig.

42

Instalując easyconfig zainstaluje się sama podstawa, tak. Ale jest jeszcze parę innych pakietów opcjonalnych których nie ma w zależnościach, a które włączają inne opcje, jak np. adblock. Bo to od użytkownika zależy czy to chce czy nie.

43

Mam komputer DELL Vostro
W trakcie uruchamiania Openwrt zatrzymuje się na

kmodloader: loading kernel modules from /etc/modules.d/*

Polecenie IP Link nie pokazuje żadnej karty sieciowej.

czy jest jakaś szansa uruchomienia Openwrt na tym sprzęcie?

44

Pewnie, doinstaluj sobie tylko sterownik do karty sieciowej jaką tam masz w tym dellu.

lspci pokaże Ci jaki tam masz sprzęt.

45

Znalazłem brakujący sterownik do mojej karty.
Czy mógłbym prosić o instrukcję jak go doinstalować nie mając interfejsu sieciowego?

46

Skopiuj na pendrive, podłącz do komputera, zamontuj i masz dostęp do pliku.
Odłącz nośnik z openwrt, podłącz go do komputera i skopiuj plik do boota. Później podłącz, uruchom i zainstaluj pakiet

47

m920x zakupiony. Pora na testy. Cezary podpowiedz proszę który Twój obraz mam wgrać. W wyszukiwarce pod x86/64 jest 9 obrazów. Potrzebuję takiego na którym mogę cały dysk poświęcić na openwrt. Ewentualnie inny ale taki który będzie umożliwiał zrobienie partycji systemowej na rozmiar na jaki chcę. Da się jakoś tak?

48 (edytowany przez Cezary 2026-03-23 10:16:07)

W openwrt bez własnej budowy nie. OpenWrt nie ma mechanizmu automatycznego rozszerzania partycji. Więc jeżeli chcesz coś większego to albo sam budujesz obraz podając w konfigu ile chcesz na rootfs albo przy pomocy imagebuildera sam składasz podając ile ma mieć partycja systemowa. Przy następnej aktualizacji musisz pamiętać że samemu znów składać obraz, bo jak użyjesz dowolnego innego to znów zmieni rozmiary partycji.

ASU nie możesz to tego używać bo tam jest maksymalny rozmiar do 1GB ustawiony.

W moich masz skrypt w /root który zmienia rozmiar na maksymalny dostępny. Ale po aktualizacji znów to będziesz musiał uruchomić, bo j/w - openwrt napisze partycji jeżeli są inne niż obraz definiuje.

A który chcesz to zależy czy masz uefi czy nie i czy chcesz ext4 czy squashfs na główny system plików.

49 (edytowany przez krynio 2026-03-23 11:07:04)

Jeśli Twoje urządzenie / bios jest UEFI to zastosuj np. obraz COMBINED-EFI (EXT4). W przeciwnym przypadku COMBINED (EXT4).
Googlując na szybko w BIOS Lenovo ThinkCentre M920x można zarządzać ustawieniami UEFI.
Bez względu na to który obraz zastosujesz. Po instalacji będziesz mógł później powiększyć partycję rootfs na ile chcesz za pomocą zewnętrznego oprogramowania np. gparted. Lub użyć skrypt z Openwrt, który jest w /root Zmienia on rozmiar na maksymalny.

Ale uwaga. Po powiększeniu partycji rootfs w/w metodami zapomnij aktualizacji Openwrt owut, które może byś chciał robić w przyszłości?.
Jeśli chcesz mieć możliwość późniejszych aktualizacji owut to rozmiar rootfs max 1024. Taki dedykowany obraz można zrobić np.  imagebuilder-em z ROOTFS_PARTSIZE 1024.

PS
Gdybyś chciał obraz Openwrt 25.12 (bieżące wydanie @Cezary) x86/64 COMBINED-EFI (EXT4) lub COMBINED (EXT4) z ROOTFS_PARTSIZE 1024, wersja bez Luci lecz z easyconfig to posiadam takie. Zrobione imagebuilder-em w 2 wersjach. 1 wersja czysta bez żadnych dodatkowych pakietów + dodatkowo easyconfig. 2 wersja z dodatkowymi pakietami, które używam np. samba, docker itp.
Z pozostałego niewykorzystanego miejsca na dysku tworzysz partycję np. EXT4 trzymasz na niej co chcesz. I ta partycja zostanie nienaruszona przy późniejszej aktualizacji owut z ustawionym parametrem ROOTFS_PARTSIZE 1024.

50 (edytowany przez smereka 2026-03-23 12:00:25)

Ok. Czyli rozumiem, że biorę  x86/64 COMBINED-EFI (EXT4)  wypakowuje to bezpośrednio na dysk nvme. Wkładam do maszynki i po odpalaniu jest gdzieś jakiś skrypcik który dam mi 1024MB przestrzeni na pakiety i inny szajs. Inaczej pisząc jak wejdę w zakładkę w lucynie "oprogramowanie" to tam powinien widzieć te 1024MB tak?