Temat: Brak dostępu do routera

Mam taki problem że straciłem dostęp do swojego TP linka. Mam TL-WDR3600 z softem open wrt OpenWrt Chaos Calmer 15.05.1 r49474, i wiem że jest to przestarzały soft! Natomiast problem mam taki, że mając niski transfer wifi w połączeniu z routerem zte inei, chcąc znaleźć przyczynę, zmieniałem różne konfiguracje w ustawieniach. Problem jest taki, że w konfiguracji sieci lan w zakładce ustawienia sprzętowe odznaczyłem opcję "utwórz bridge na określonych interfejsach"  co spowodowało możliwość wyboru albo sieci LAN albo WLAN. Jako że zależało mi na wifi, zaznaczyłem tę opcję. Niestety straciłem dostęp do routera zarówno przez LAN jak i wifi.
Czy ktoś ma pomysł czy da się jeszcze odzyskać ten router czy raczej to cegła?

2

Odp: Brak dostępu do routera

Zawsze da się odzyskac. Albo naciśnij reset i nich się zrestartuje do ustawień domyślnych albo uruchom w failsafe ( https://eko.one.pl/?p=openwrt-failsafe ), zrób mount_root i napraw to co zepsułeś.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Cezary napisał/a:

Zawsze da się odzyskac. Albo naciśnij reset i nich się zrestartuje do ustawień domyślnych albo uruchom w failsafe ( https://eko.one.pl/?p=openwrt-failsafe ), zrób mount_root i napraw to co zepsułeś.

No niestety, wykonałem właśnie zgodnie z instrukcją konfigurację karty sieciowej w kompie pod tryb failsafe, połączyłem router kablem z kompem włączyłem do zasilania i szybko nadusiłem klika razy dowolny przycisk na routerze (w moim przypadku jedyny jaki jest, czyli reset) zaświeciła się wprawdzie po chwili na stałę dioda z symbolem odśwież, (całkiem inny tryb niż do tej pory). Po zalogowaniu się przez ssh adresem 192.168.1.1 i po pojawieniu się konsoli, po chwili pojawia się" network error, connection timed uot". Dzieje się tak na wszystkich portach LAN i na porcie WAN

4

Nie w tym momencie to zrobiłes. Za wcześnie. Jak zacznie się uruchamiać zaczyna migać. Wtedy dopiero wciśniej. Dokładnie tak jak jest to opisane, ty zrobiłeś to wcześniej i wszedłeś w tryb recovery uboota.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

5

Cezary napisał/a:

Nie w tym momencie to zrobiłes. Za wcześnie. Jak zacznie się uruchamiać zaczyna migać. Wtedy dopiero wciśniej. Dokładnie tak jak jest to opisane, ty zrobiłeś to wcześniej i wszedłeś w tryb recovery uboota.

Dzięki, faktycznie za szybko wciskałem reset. Udało się i odzyskałem dostęp. Raz jeszcze dziękuję