1

Temat: Dysk usb, fsck.vfat zle dzialanie i fsckXXX.rec pliki

Witajcie,

najpierw opisze srodowisko:
mam dysk 500GB podlaczony przez usb2.0 do asusa 500gp z kamikaze 8.09, kernel 2.4 brcm ...

dysk podzielilem na 4 partycje  od 50 do 200 gb fat32 jako najbardziej uniwersalny typ (dysk czasami podlaczany direct do laptopow mac os / win xp)

Problemem jest dostarczany fsck.vfat, poniewaz musze go uzyc po kazdym nieczystym restarcie asusa ( co zdaza sie dosc czesto - zapomne odmontowac przy restarcie, odlaczam napiecie, brak pradu itp) inaczej fstab montuje read-only - co jest ok z zalozenia.

Fsck.vfat ZAMIATA mi po filesystemie, prawie pewne po jego uruchomieniu jest ze wytnie mi katalog i porobi mase fsckXXX.rec plikow, wiem, wiem, ze te 13 tys. nowych plikow moge ponownie ponazywac jako jpg i przywrocic tym samym moje zdjecia smile

I teraz prosze o porade co zrobic:

- dac sobie spokoj z fat-em i wybrac np. ext2/3 jako ze natywny FS - choc z autopsji wiem ze  ext2fs w kamikaze tez zbyt pewny nie jest
- po kazdym brudnym restarcie przelaczac dysk do kompa z systemem windows i na nim chkdsk/scandisk ?
- zrobic mniejsze partycje np. po 20GB ?
- zainstalowac fsck.vfat z innego relase-a/distro np optware (o ile maja) ?
- moze jakies inne dedykowane rozwiazanie dla "openwrt router" + dysk usb2.0 ?

PS. Tak sie zastanawiam, bo polecenie reboot w kamikaze powinno uruchamiac z init.d skrypty z K na poczatku np. K20fstab, ktory by mi ladnie sam odmontowal zamontowane partycje, ale tak sie nie dzieje, dlaczego ?

Pozdrawiam

2

Odp: Dysk usb, fsck.vfat zle dzialanie i fsckXXX.rec pliki

Tak, robi K przy reboot, tyle że zapewne nie masz K20fstab.

Niestety w systemach linuksowych nie można bezkarnie wyłączyć zasilana. Najlepiej by było, żebyś zalożył ext3 - wtedy wszystkie pady zasiania powinien przeżyć.

Wszystkie narzędzia do filesystemów w kamikaze działają, problemem jest tylko to, że ruter ma za mało pamięci. I jak masz dużą partycję to potrafią się cuda robić.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Możesz też zrobić to co ja zwykle robię dla ludzi - po prosty nie zagwarantujesz że zawsze nośnik będzie dobrze odmontowany - wiec przy starcie mam skrypt który robi fsck na dyskach.

Coś podobnego zostało wprowadzone jest w e2fsprogs w trunku.

4

Dziekuje Cezary,
co do tego K to sie jeszcze upewnie (z tym ze to akurat K20 to strzelalem bo nie moge sie aktualnie wbic na ruter) ale na 90% reboot nie uruchamia mi linkow z K.

Wiem ze z ext3 tez byly problemy ze sprawdzaniem, fakt ze e2fsck nie robil mi takiego dymu jak fsck.vfat, ale to - tak jak piszesz - cuda w braku pamieci, powyzej 50GB bez swapa te narzedzia sie nawet nie przywitaja wink

No nic, sprobuje z max 20GB kilkoma partycjami ext3 dla asusa itak jak piszesz e2fsck na starcie niezaleznie od stanu FS-a.  Tyle ze to srednie rozwiazanie biorac pod uwage  wieloplatformowosc...

5

Nie uruchamia bo praktycznie nie ma żadnych.

Jest tylko K99umount, ale on odmontuje tylko te które są w /etc/mtab.

Inna sprawa - miałem ja raz adapter usb<>ide, który z dowolnego filsystemu robił sieczkę po pewnym czasie - po wymianie wszystko było ok. Na czym jest ten dysk podłączony?

6

Cezary napisał/a:

Rzeczywiscie chodzilo mi o K99umount, jestes pewien ze jest on uruchamiany (odmontowuje to co zamontowane) przy skonfigurowanym /etc/config/fstab ?

Cezary napisał/a:

Na czym jest ten dysk podłączony?

Kabel USB 2.0, modul usb_storage

7

Jak napisałem - jak nie ma tego w  /etc/mtab to nie odmontuje.

Zrób sobie takiego linka i tyle. Ale i tak masz problem z fatem

8

Cezary napisał/a:

No wlasnie nie.

Przy reboocie nic ci nie odmontuje zamontowanych partycji, ze wzgledu na ten bug:  https://dev.openwrt.org/ticket/1945

Wystarczy podmienic (zpaczowac) /etc/init.d/rcS na ten zaproponowany w tickecie i gra. Sprawdzone.

9

A to inna sprawa smile