Temat: problem z adresem w sieci - jak odszukać urządzenie

Witajcie, mam mały problem. Cała sieć jest na adresacji 192.168.1.x jednakże jedno urządzenie jest w adresie 192.168.8.1 i loguje się ma jeden z routerów (wysyła do chmury dane). Po odłączeniu routera z którym się łączy jest ping do 192.168.8.1. O co może chodzić?

2

Odp: problem z adresem w sieci - jak odszukać urządzenie

Nie rozumiem problemu. Tytuł mówi jedno, a treść co innego. Z czym jest problem?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Chodzi o to że pinguje mi do urządzenia, które teoretycznie nie występuje w sieci

4

192.168.8.1 to zwykle modem huawei hilinka lub router gl.inetu. Masz coś takiego w sieci?

5 (edytowany przez kamilian 2020-12-08 20:24:43)

wsieci jest falownik huaweia o tej adresacji i jest podłączony do routera dajmy nr2  spiętago po wifi z routerem nr 1. Po odłączeniu routera nr2 z prądu dalej pinguje na 192.168.8.1. Problem w tym że chce połączyć się z falownikiem. Po kablu nie mogę tylko wifi. W tym wątku https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=20597 już była próba jednakże dzisiaj zorientowałem się, że nie ma połączenia natomiast "coś" o adresacji x.x.8.1 pinguje w sieci

6

Ok, wątek poprzedni kojarzę, natomiast naprawdę za grosz nie potrafię zrozumieć co napisałeś. Czytałem to kilka razy ale nie mam pojęcia co ci pinguje lub nie pinguje.

Po odłączeniu routera nr2 z prądu dalej pinguje na 192.168.8.1.

Co pinguje na 192.168.8.1?

roblem w tym że chce połączyć się z falownikiem.

odłączyłeś nr2 więc jak się chcesz połączyć jak to nr2 był z nim spięty? Chcesz bezpośrednio podłączyć się pod falownik routerem nr1? I co to ma wspólnego z poprzednim pytaniem?

7 (edytowany przez kamilian 2020-12-08 20:52:42)

rozrysuję smile
https://naforum.zapodaj.net/images/272b0eb1dc0a.jpg
Na czerwono zaznaczyłem sytuację z poprzedniego wątku. W którym połączenie z routerem nr 3 po kablu ale tutaj było próbowane bez połączenia z żadnym urządzeniem poza falownikiem (Wszystkie routery wyłączone poza nr 4). W opisywanej sytuacji w tym wątku pinguję na 192.168.8.1 z komputera PC i ping jest. Natomiast jak odłączę router nr 2 i router nr 4 ping do 192.168.8.1 nadal jest.

Komputer w sieci 192.168.1.x
Router nr1 - 192.168.1.1
Router nr2 - 192.168.1.217
Router nr3 nie mogę się na niego zalogować
Router nr4 192.168.1.8

8

No wręcz niemożliwe smile

Sprawdź traceroute przez co przechodzi droga do .8.1

9

Tracing route to 192.168.8.1 over a maximum of 30 hops

1    <1 ms    <1 ms     8 ms  Parter.lan [192.168.1.1]
  2    14 ms    13 ms    12 ms  192.168.8.1

Trace complete.

nie wiem czy dobrze zrobiłem

10

Ok, czyli przechodzi przez router 1 który ma adresację .1.1

11

czyli co zrobić smile

12

Czyli sprawdziłeś że rouch do .8.1 idzie przez 1.1. Więc on jest w jakiś sposób połączony z 8.1. O to pytałeś?

13

Falownik aby wysyłać dane do chmury musi być połączony z routerem 1 i do tego celu został użyty router nr2, natomiast dziwi mnie fakt że gdy odepnę router nr 2 dalej jest tracing i ping do 192.168.8.1 smile

Tracing route to 192.168.8.1 over a maximum of 30 hops

1     4 ms    <1 ms    <1 ms  Parter.lan [192.168.1.1]
  2     4 ms     4 ms     4 ms  192.168.8.1

Trace complete.

<----- to po odpięciu routera nr2 z prądu, falownik utracił połączenie z internetem

14 (edytowany przez steel_rat 2020-12-08 22:07:33)

To się robi wszystko mało czytelne.
Może zacznijmy od początku.
Jaki adres IP jest na WAN rotera głównego i jaki jest na lanie. Jak masz na wanie publiczny to nie podawaj jak prywatny to podaj.
Czym się chcesz połączyć z falownikiem routerem głównym? Innym routerem? Jaki ma on adres w sieci LAN. Jak konfigurujesz na nim wifi. Ja u siebie też na początku kombinowałem potem okazała się że bardzo prosto da się wszystko ogarnąć.
Tylko ja używam Openwrt z Luci i tam pewnie jest więcej możliwości ustawienia połączenia z GUI niż z Gargoyle. Na tą chwilę wygląda że gdzieś wpięty jest modem od Huaweia i to hilink.

15 (edytowany przez kamilian 2020-12-08 22:25:56)

Router 1 połączony jest z WAN i mam do niego dostęp z zewnątrz. Falownik ma swoją własną sieć wifi ale z racji, że  sieć jest słaba i nie ma możliwości połączenia inaczej ustawiłem niedaleko niego router nr2, który łączy się z routerem nr1 po wifi. Do routera nr2 wpięty jest po kablu Domofon, NAS oraz falownik po WiFi (jednak tutaj jest jakieś dziwne połączenie bo nie widać go w sieci) i aby połączyć falownik trzeba najpierw połączyć się z jego WiFi potem z poziomu admina wybrać dostępną sieć WiFi. Sieć WiFi falownika jest cały czas dostępna więc pomimo, że połączył się z siecią domową i ma wyjście w "świat" to można się z nim połączyć przez jego WiFi, które pokazuje że falownik ma adres 192.168.8.1. Problem w tym, że chce go spiąć z Home Assistant, a więc muszę sprawić żeby HA widział go w sieci.
Router nr 4 łączę z siecią WiFi falownika (Static Wifi)
INTERNET / WAN
Statyczny IP: 192.168.8.8
Maska 255.255.255.0
Brama 192.168.8.1

Sieć localna / LAN
IP urzadzenia: 192.168.1.8
Maska: 255.255.255.0
Router teoretycznie nawiązuje połączenie z WiFi falownika

po rozpięciu wszystkiego nadal jest ping do 192.168.8.1 smile

16 (edytowany przez steel_rat 2020-12-08 22:40:51)

INTERNET / WAN
Statyczny IP: 192.168.8.8
Maska 255.255.255.0
Brama 192.168.8.1
Z stąd bierzesz internet tak, czy to falownik. Jak masz z stąd internet to musisz zmienić adresację.
Z stąd masz te pingi.. a nie z falowniaka.
--
U mnie jest tak
Internet mam na routerze 1
NA WANie mam adres:192.168.1.2 (mam podwójny nat od dostawcy nic zstym nie mogę zrobić.)
Adres an LAN jest 10.0.0.1
Falownik mam podpięty do routera 2.
Ma on adres LAN 10.0.0.202
Pełni on funkcję AP na wbudowanym radiu oraz jest klientem do falownika. Karta wifi która jest klientem jest włożona do USB.
Jest ona w sekcji WAN. I mam ustawiony Interace sieciowy z IP 5.8.8.9.

17

myślisz że to może być antena?

18 (edytowany przez steel_rat 2020-12-08 22:42:47)

kamilian napisał/a:

myślisz że to może być antena?

Czemu antena. W nocy tego nie sprawdzisz bo falownik nie działa.
Przeczytaj też mój post wyżej.

19

z internetem łączę się od lokalnego dostawcy po WiFi 5Gh (antena na dachu)

20

No dobra ale masz jakieś urządzenie od niego i ono tobie ustawia IP na WAN głównego routera. Jak masz tam to co w falowniku to gdzieś trzeba zmienić adresację.

21 (edytowany przez kamilian 2020-12-08 22:55:42)

Antena na dachu --- PPPoE ---> router 1 i tutaj daje adres WAN ale nie z puli 192.168.8.1 tylko 91.xxx.xxx.xxx

czyli aby wejść "do domu" z zewnątrz po odblokowaniu portów na routerze 1 wpisuje 91.xxx.xxx.xxx:numer_portu

22

No to już lepiej. Rozumiem że jakiegoś multiwana nie masz ustawionego?

23

steel_rat napisał/a:

Rozumiem że jakiegoś multiwana nie masz ustawionego?

a tego nie wiem, być może coś jest ale router 3 łączy się z routerem 1 LAN to LAN z tym że nie mogę się do niego zalogować nie wiedzieć czemu. nawet jak powyłączam wszystkie routery i zostawię tylko ruter 3 uruchomiony to ani po WiFi nie lączy ani po kablu nie mogę się do niego dostać. Jak wszystko jest powłączane dostępo do routera 3 tez nie mam ale z komputera PC który po kablu jest połaczony z 3 mam dostęp do pozostałych urzadzen

24

Cóż na tm 3 coś jest nie tak. Pewnie masz jakiś adres na LANIE z innej klasy może właśnie ten 192.168.8.1. I pewnie jest wyłączony serwer DHCP. To będzie działać bo komputer dostanie IP z Routera 1 ale do 3 się nie zalogujesz.

25 (edytowany przez kamilian 2020-12-08 23:13:36)

Nawet nie wiem jaki IP ma ten router 3, czyli co w takiej sytuacji ustawienia fabryczne