51

Odp: TPLink TL MR 3020 v.1 z obsługą OpenVPN

Niby gdzie to wykonujesz że pisze po polsku "zła komenda"?

Masz to zrobić przez ssh bo zalogowaniu się do routera. Zobacz faq na górze tej strony.

Przez ls /etc/openvpn zweryfikujesz czy na pewno masz tam ten plik.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

52

Jest:

root@OpenWrt:~#  ls /etc/openvpn
pass.txt      reconnect.sh  vpn.ovpn

53

No o zrób /etc/openvpn/reconnect.sh & w konsoli. I mam nadzieję że nie zrobiłeś pliku pod jakim edytorem w windows.

54

No tak zrobiłem smile

W takim razie w czym utworzyć ten plik oraz go edytować?

55

W openwrt jest edytor vi (opis na eko.one.pl)
Możesz doinstalować nano
Możesz w windowsie użyć edytora który nie jest głupi i umożliwia zmianę końców linii na unix (np. notepad++)

56 (edytowany przez elman 2020-11-25 16:40:02)

Jestem na takim etapie:

Utworzyłem plik w katalogu  /etc/openvpn/  poleceniem touch reconnect.sh
wyedytowałem go przez vi wklejając prawym przyciskiem myszy skrypt, tekst jest prawidłowy. Sprawdzałem kilka razy.

Chyba teraz trzeba nadać mu prawa. Czym i jak to zrobić? Nie chcę czegoś teraz popsuć.

57

chmod 755 /etc/openvpn/reconnect.sh

58

A w ogóle to po co ci to? openvpn sam w siebie jest bardzo upierdliwy i sam co chwilę wznawia połączenie jak się zerwie.

59 (edytowany przez elman 2020-11-25 18:13:18)

zmieniłem atrybuty i teraz kiedy w Putty daję /etc/openvpn/reconnect.sh &
nie dostaję żadnych błędów, ale też nie widzę w logach żeby coś się działo
kiedy uruchamiam go z 192.168.1.1/cgi-bin/luci/admin/system/commands to piszę dłuższy czas  Trwa zbieranie danych... a później Nie można wykonać komendy!

Jeszcze jutro nad tym posiedzę.

Powiem tak: działa to u mnie grubo ponad pół roku bardzo dobrze, sam z siebie nie zrywa mi w ogóle połączenia. Problem jest tylko wtedy kiedy od dostawcy ISP na trochę zabraknie internetu. Wtedy trzeba zrestartować VPN  STOP/START lub wyłączyć router. Sam się nie połączy. Dlatego potrzebuję ten reconnect. A jeśli masz Obsługę modemu + Open VPN, skrypt jest już niezbędny.

60

W luci tego nie rób, nie do tego to służy.

W logach ani w konsoli nic nie będzie, on po prostu działa tle.

61

Działa, po 60 - 70 sekundach odzyskuje połączenie  smile

62

Cezary napisał/a:

A w ogóle to po co ci to? openvpn sam w siebie jest bardzo upierdliwy i sam co chwilę wznawia połączenie jak się zerwie.

U mnie jak się co godzina odnawia na routerze połączenie z nordvpn i czasem mam komunikat AUTH_Failed (nie wiem czemu),
to wisi całą godzinę bez tunelu, dopiero za godzinę jak się odnawia, to się łączy poprawnie i robi tunel.

63 (edytowany przez elman 2021-05-04 21:52:10)

niXon napisał/a:

U mnie jak się co godzina odnawia na routerze połączenie z nordvpn i czasem mam komunikat AUTH_Failed (nie wiem czemu), to wisi całą godzinę bez tunelu, dopiero za godzinę jak się odnawia, to się łączy poprawnie i robi tunel.

Jeśli chodzi w współpracę z darmową opcją Protona, po wielu miesiącach użytkowania mogę napisać, że działa to bardzo dobrze, teraz kiedy jest skrypt reconnect, nie pamiętam abym musiał kiedykolwiek ręcznie resetować router.

Mam jeszcze pytanie - jak dodać obsługę dwóch rodzajów modemów jednocześnie - RAS(ppp) i HILINK  ?

64

Normalnie, zrób dwie sekcje np. wan i wan2, normalna konfiguracją, dodajesz do firewalla itp. I później coś zrób z tymi waniami, np. mwan3 zainstaluj.

65

Witam. Router pracuje cały czas z modemem HiLink Huawei 3372. Mam pewien problem bo potrzebuję jeden adres z Bypass-em z bezpośrednim dostępem do internetu - poza VPN. Domyślnie bypass ma adres 192.168.1.81 oczywiście na tym adresie nie mam teraz bezpośredniego dostępu. Modem ma adres 192.168.8.1  Jak sobie z tym poradzić?

66

Nie rozumiem co potrzebujesz. Napisz to jeszcze raz inaczej.

67 (edytowany przez elman 2021-08-29 21:53:28)

Wcześniej miałem tryb Client - odbierałem net z innego routera przez WIFi, wtedy miałem bezpośredni dostęp do neta na adresie 192.168.1.81 czyli na tym domyślnym bypass jaki ma OpenWRT. Reszta przez VPN
Zmieniłem źródło internetu.
Teraz net jest z modemu Huawei E3372 teraz nie mam bezpośredniego dostępu do internetu na tym adresie 192.168.1.81
Co zrobić abym miał jeden adres na bypass-ie? Poza VPN
Modem ma adres 192.168.8.1 a adres w LuCi: sieć - interfejsy - WAN 192.168.8.100

68

Sorry, ale nadal nie rozumiem. Co rozumiesz "adres na bypassie"? Zwykły DMZ?

69

Chodziło mi o adres IP z bezpośrednim dostępem do internetu, poza VPN.

Sprawa się wyjaśniła, to nie problem z routerem tylko samego modemu. Do routera mam podłączony telefon IP i do niego chcę bezpośredni dostęp internetu. Teraz kiedy jako źródło internetu jest modem LTE, niektóre konta sip rejestrują się a niektóre nie. Podejrzewam że problem leży po oprogramowania modemu 3372 albo samej sieci PLAY. Temat trochę nie na to forum, ale może przerabiałeś temat oprogramowania modemu i polecisz skąd można ściągnąć firmware aby to przetestować.

70

Na forum bez-kabli.pl znajdziesz różne firmware.

71

To nie wina modemu tylko ISP (Play) blokuje ruch SIP. A teraj najlepsze - przy włączonym VPN wszystko działa smile To jeszcze jedna zaleta VPN smile

72

Korzystam z voipa na playu i działa normalnie (Halonet)

73

Dokładnie to jest Virgin Mobile, który Play ostatnio wchłonął.
Korzystasz na aplikacji, bramce czy telefonie IP? Na aplikacji u mnie działa, nie działa na telefonie Yealink oraz bramce FritzBox. Na infolinii powiedzieli że zablokowali korzystanie z voipa, dalej tematu nie drążyłem. Podłączyłem przez VPN i działa.

74

a virgin to prawda, chodzi beznadziejnie, porty poblokowane różne, dziwne rzeczy się dzieją, testowałem virgina ale zrezygnowałem, chodzi w miarę ok tylko z vpn-em,
1 numer voip mam ustawiony na routerze huawei, a drugi numer na bramce linksys, oba działają bez vpn-a, prosto przez play.

75 (edytowany przez elman 2021-09-03 09:11:28)

W Virgin zrobili promocje 100Gb za 10zł, może dlatego w zamian zablokowali co się tylko da. Sprawdzę na Play, jak tylko uda mi się starter dorwać.