Temat: Huawei B525 + TL-WR1043ND

Witam,

Czy ktoś orientuje się, czy jest techniczna możliwość na Huawei B525 (LTE 4G z publicznym IP i DDNS) + TL-WR1043ND v 2.1 (z OpenWRT/Luci lub Gargoyle PL) postawić serwer OpenVPN lub Wireguard site-2-site ?  Po drugiej stronie VPN też będzie TL-WR1043ND.
Czy B525 podłączony z LAN do WR1043ND port WAN wystawi IP zewnętrzne na porcie WAN routera ?

2

Odp: Huawei B525 + TL-WR1043ND

Jeżeli b525 ma dmz to rób go po prostu na wan routera i możesz wystawiać usługi.

Nie wiem czy którykolwiek z huawei ma taki tryb jak piszesz.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

B525 ma możliwość ustawienia DMZ - tak też spróbuje, dzięki !

1. A lepiej OpenVPN czy Wireguard ?
2. Czy po stronie klienta VPN, można wykonać taką konfiguracje aby tylko komputer podłączany pod LAN port 4 był w tunelu VPN i łączył się do drugiej strony, a pozostałe urządzenia podpięte w LAN 1-3 korzystały z internetu i nie łączyły się z VPN ?
3.  TL-WR1043ND jest dobrym rozwiązaniem dla VPN site-2-site czy może lepiej zakupić coś innego w podobnych pieniądzach?

4

1. wireguard jest wydajniejszy
2. jak zrobisz tak będziesz miał, to od ciebie zależy jak sobie konfigurację zrobisz.
3. kiepski jest - super szybki/wydajny to zbytnio nie jest a i ramu ma ograniczoną ilość Ale to już zależy co chcesz na nim robić.

5

Dzięki,

ad. 3.

A co poleciłbyś innego / używanego ?
Interesuje mnie tylko i wyłącznie zestawienie VPNa dla 1/2 komputerów PC.

6

Jakaś silna maszynka lub wręcz minipc. Chyba że zadowala cię transfer na poziomie 10Mbps to wystarczy i zwykły router.

7

10 Mbps jest dla mnie OK, na co innego zamiast TL-WR1043ND warto zwrócić uwagę pod kątem Openwrt ?

8

Zobacz na eko.one.pl  menu routerdatabase i poszukaj sobie czegoś wg parametrów które chcesz.

9

dzięki