Temat: odczytanie pliku conf
Dzień dobry,
czy możecie mi podpowiedzieć jakim programem mogę spróbować odczytać plik ustawień *.conf z routera ?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → odczytanie pliku conf
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Dzień dobry,
czy możecie mi podpowiedzieć jakim programem mogę spróbować odczytać plik ustawień *.conf z routera ?
O jakim pliku conf piszesz? Z jakiego routera?
Opowieść jest długa,
skrócę na maksa .
Mam klienta co miał DSL od Orange na routerze CellPipe. Chodziło to słabo wiec "wybrałem" z CellPipe login i hasło do połączenia się z DSL i uruchomiłem mu połączenia na ASUS DSL-AC68U.
Teraz klient podniósł sobie prędkość do 80 Mbit/s , wiec Orange zamieniło mu router na Comtrend vi-3223u.
Dostałem się jak root do Comtrend ale nie widzę dokładnie wszystkich ustawień jakie ma porobione, bo nawet jak są po definiowane połączenia w WAN to w momencie edycji nie pokazuje wszystkich parametrów. Robi to tylko jak jakieś połączenie WAN ustawia się od nowa.
Zgrałem wiec backup ustawień routera do pliku *.conf w nadzieji że jak go poczytam to może znajdę interesujące mnie parametry żeby zestawić połączenie na ASUS DSL-AC68U.
Wynik : Potrzebuje otworzyć plik backup ustawień zapisanych w pliku *.conf routera Comtrend vi-3223u.
(lub manual jak zestawić połączenie VDSL od Orange (parametry) na ASUS DSL-AC68U)
Jakieś podpowiedzi?
To może być równie dobrze plik binarny lub szyfrowane archiwum. Uniwersalnej metody nie ma, już raczej poszukaj czy ktoś nie zrobił softu dedykowanego dla konfigów tego sprzetu.
OK.ale nie jestem pewien co teraz,,
mogę prosić o sposób jak odczytać plik binarny? zobaczę czy działa,
a co dokładnie znaczy: soft dedykowany dla configów tego sprzętu. ?
jak wgram taki soft z backup to co się wydarzy?
jak to zacząć szukać w google ? jakie frazy ?
Pod czym? Pod windows? Jakiś hexdump sobie poszukaj. szukaj: router-model config decode
Tak, pod Windows.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → odczytanie pliku conf
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc