1 (edytowany przez tmsx 2011-07-14 22:17:09)

Temat: QoS, ar71xx i RTNETLINK answers: No such file or directory

Witajcie,

w związku z rozbudową sieci domowej o jednego użytkownika-pasożyta przyszła kolej na limitowanie pasma.
Temat zgłebiłem na tyle by się dowiedzieć, że istnieją proste dedykowane skrypty jak np. simpleshaper czy wshaper z openwrt repo (co do ostatniego nie jestem pewien czy działa podobnie).

W każdym razie oba kończą współpracę dość szybko i nieoczekiwanie groźnie brzmiącymi komunikatami:

RTNETLINK answers: No such file or directory (do kilku razy)
We have an error talking to the kernel

dmesg i logread milczą. Programy nie działają.

Podejrzewam jednak, że związek z błędami mają instalowane zależności a właściwie ich wersje, m.in: moduł kmod-sched pisze przy instalacji:

Multiple packages (kmod-sched and kmod-sched) providing same name marked HOLD or PREFER. Using latest.

Plik /etc/opkg.conf rzeczywiście zawiera kilka źródeł, a przypomnę, że używam najnowszego obrazu od Cezarego dla wr740nd z 2011-07-09 05:48:37.

PS. Zauważyłem, ze w Gargoyle można to wyklikać - czyli może łatwiej będzie przejść na builda z gargoyle ?

2

Odp: QoS, ar71xx i RTNETLINK answers: No such file or directory

Zwykle taki komunikat oznacza że nie masz załadowanego odpowiedniego modułu. Nie że nie zainstalowanej paczki, tylko modułu nie masz w załadowanego.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.