1

Temat: WNDR 4300

Cześć.
Zainstalowałem czarkowe 19.07 na Netgeara 4300. Jak zwykle wszystko gra, z tym że irytuje mnie jedna rzecz: żeby wejść przez 192.168.1.1 do interfejsu, trzeba w protokole TCP/IP ustawić adres IP na powyższy z końcówką 10 – automatycznie nie uzyskuje. Niby to nie przeszkadza, bo wystarczy ustawić raz na zawsze, ale czy da się jakoś wymusić w systemie, żeby się to automatycznie pobierało? W C7 V2 tego problemu nie ma.

2

Odp: WNDR 4300

Domyślnie tak jest przecież - serwer dhcp daje adresu i klient to pobiera. Chyba ze podłączyłeś go do sieci gdzie już jest serwer dhcp - wtedy ten w openwrt się wyłączy.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Podobnie jak w tym wątku: https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php? … 76#p239976 – utknąłem. Gargoyle za to działa normalnie. A w LuCi da się coś jeszcze pokombinować?

4

Nic nie napisałeś, tylko to że "nie działa'. Sprawdź czy masz dnsmasq uruchomiony, co będzie jak go zrestartujesz, co masz w logach itd. Przecież to ty masz ten router i ty masz sprawdzić co się dzieje.

5

Próbowałem kombinować na różne sposoby – rezultat taki, jak w powyższym linku, więc nie ma sensu powtarzać. Oprogramowanie ze strony OpenWrt idzie normalnie.

6

Więc sprawdzaj co się dzieje bo ty masz ten router nie ja. Ty to musisz znaleźć.

7

U mnie to samo na WNDR4300  po wgraniu OpenWrt 19.07 serwer dhcp nie podaje adresu (albo podaję z błędem, nie sprawdzałem), efekt karta sieciowa nie pobierze i nie ustawi adresu IP.

Po ustawieniu wpisaniu IP ręcznie - OK.

Na tym samy urządzeniu: Gargoyle PL 1.12 = ok
OpenWrt 18.06 = OK

NETGEAR WNDR4300

8

W /etc/rc.local wpisz

/etc/init.d/dnsmasq restart

przed linią z exit 0.