Temat: Blueconnect i sposób na zewnętrzne ip
W jaki sposób można dostać się na router który łączy się z siecią poprzez blueconnect'a z ery ?
Są jakieś darmowe serwery vpn ?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Blueconnect i sposób na zewnętrzne ip
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
W jaki sposób można dostać się na router który łączy się z siecią poprzez blueconnect'a z ery ?
Są jakieś darmowe serwery vpn ?
Pewnie są, ograniczone czasowo.
W jakiś normalny sposób da się zrobić chociażby zewnętrzny adres ip w erze ?
Wykupić?
No właśnie szukam na sieci jakiejś odpowiedzi odnośnie blueconnect'a i ktoś tam pisze że tylko w orange i iplusie można za 5zł miesięcznie wykupić zmienne zewnętrzne ip (lub stałe zewnętrzne za 15zł) a w blueconnecie to podobno nie jest możliwe. To prawda ?
Edit:
Generalnie przy pomocy routera z openwrt chciałbym wystawić na zewnątrz kamerę ip
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1566247-0.html
Z tego co się orientuję to w orange można aktywować usługę VPN'a która wyłącza proxy i mamy wtedy za darmo zewnętrzne ip.
Z blueconnectem jeszcze nie testowałem
Najprościej zadzwonić do t-mobile i się dowiedzieć...
Przerabiałem ten temat ostatnio...
kombinowałem tak jak Ty tyle że z web kamerką i bluconnectem...
nie da rady się dobić bezpośrednio...
ale da radę pomyślnie zastosować tunelowanie ssh, info masz u Cezara lub tu.
Jest jednak sporo ograniczeń, po pierwsze musisz mieć drugi router/komp z ssh serwerem (z forwardingiem) z zewnętrznym IP (może być zmienne -> dyn dns, no-ip ...), o streamingu przez blueconnect zapomnij bo wykorzystujesz jego mizerny upload + szyfrowanie w tunelu ssh... w grę wchodzą slajdy, które może uda się szybko wyświetlać...
ja wystawiłem 2 porty: http do obrazków z kamerki i ssh dostęp do routera... co do stabilności co ok 3 dni zrywał połączenie = brak dostępu do routera = fizyczny restart ---> i z tym można sobie poradzić dzięki skryptom w cronie sprawdzające połączenie (np. co 1h) do zewn. routera/kompa i ew. restartujące interfejs/network/router.
ogólnie rozwiązanie zdawało egzamin, kamerka z routerem umieszczona w miejscu gdzie było tylko gniazdko sieciowe, net z blueconnecta, jakiś pre-paid (orange ma/miał fajną promocje), z allegro najtańszy chiński złom pod ssh server (tp-link wr740nd), w komórce wklepujesz adres i masz aktualne foto z miejsca akcji. Oprócz tego cron co X minut robi foto i wrzuca przez mutta do picasy, z picasy robisz stop motion
wiem popłynąłem
, ale kupa zabawy i satysfakcji...
A widzisz, świetny tekst na "success story". Opisz to.
tam zaraz story
pozbieram skrypty do kupy i opisze w jakiejś przystępnej formie
ok a da się zrobić tak żeby na tym routerze bez zewnętrznego adresu ip postawić openvpn client'a a na kompie z którego ktoś chciałby od czasu do czasu zerknąć sobie na tą kamerkę zainstalować openvpn servera
Poszłoby to wtedy ?
Przejdzie taki numer że na routerze z modemem 3g (bez zewnętrznego ip) zestawię połączenie i zainstaluje openvpn client'a a na jakimś innym komputerze z windowsem zainstaluję openvpn servera i będzie można dostać się do tego routera 3g (bez zewnętrznego ip) ?
Z komputera z zainstalowanym open vpn serverem potrzebny jest zewnętrzny adres ip czy może być też wewnętrzne ? Jeśli ten adres ip musi być zewnętrzny to musi być stały czy może być na dyndnsie ?
@tmsx - Chętnie zobaczymy tutoriala ![]()
Może być dynamiczny. Byle by był osiągalny z internetu.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Blueconnect i sposób na zewnętrzne ip
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc