1

Temat: Jena sieć kilka serwerów dhcp problem z klientami.

Cześć.
Router 1
Mam sieć domowa adres routera 192.168.1.1
DHCP ...1.10-1.100.
wpięty do tego routera router z adresem 192.168.1.200 bez serwera DHCP, za to z zerotierem
Sieć u rodziny
Router 2
Router 192.168.1.3
Zakres DHCP 192.168.1.101-150
Wpiety do niego router z adresem 192.168.1.210, zerotier
Router 3.
I drugi router 192.168.1.4
Zakres DHCP 192.168.1.151-180
Wpiety do niego router z adresem 192.168.1.220 zerotier.
I zdarza mi się że klientom z routera jeden z zakresem 1.10-1.100 przydziela mi adres z routera 3 z zakresu 1.151-1.180.
Jak zrobić żeby routery obsługujące zerotier były wszystkie w tej samej podsieci, ale żeby nie przydzielało  mi adresów z przedziału routera z którym się nie łączę?

2

Odp: Jena sieć kilka serwerów dhcp problem z klientami.

a) Zmień na każdym routerze żeby miał inną klasę adresową i pobaw się trasami routingu.
b) Zrób w sieci tylko jeden serwer dhcp

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez toom18 2020-11-09 23:33:38)

A nie da się jakoś zablokować w firewallu innych serwerów dhcp ? Znając ich adresy ?

//
A jak by wydzielić Vlan z portu pod który podłączony jest router z Zerotier i zablokować na tym porcie/vlanie porty nr 67,68 to by nie zablokowało przydzielania adresów przez zerotier z innego routera?

4

Tak, możesz ograniczyć jakoś żeby zablokować wszystko na 67-68 co nie pochodzi z danego interfejsu. O ile wszystko masz w postaci interfejsów a nie fizycznych kabelków w switchu.

Mimo wszystko - zmień adresację podsieci.

5

Gdy chce tak uczynić to tracę połączenie z Zerotier na TL-MR3020.
Gdy na głownym przestawie Ip z 192.168.1.2 na 192.168.0.1 albo co kolwiek innego i gdy przestawie na MR3020 brame i dns na adres głównego routera tj np 192.168.0.1 to już zerotier nie działa

6

Nie działa w jakim sensie? Nie masz routingu (bo nie zrobiłeś w zerotier) czy nie działa bo się nie uruchamia?

7

Dobra ciul z Zerotier. Postawiłem server openvpn na terminalu z ipfire.
Czy da się jakoś przypisać żeby na routerze kliencie openvpn łączył się tylko z jednym lanem/bądź mac adresem bądź jednym ip w sieci lokalnej a reszta ruchu szła naornalnie przez dostawce internetu nie przez openvpn?

8

Tym bawi się routing. Możesz na kliencie zignorować routing który daje serwer i ręcznie ustawić taki jak potrzebujesz.

Co jest kompletnie bez sensu, bo skoro sam zrobiłeś serwer to po co masz się bawić w taki podchody jak możesz od razu odpowiednio skonfigurować trasy routingu na serwerze.

9

Do Ipfire trochę mało w internecie można znaleźć, a tam trochę inaczej to wszystko wygląda jak na openwrt a ja super znawca linuxa nie jestem.

10

Świetnie, więc czemu wybrałeś system o którym nie masz pojęcia i główkujesz jak to ogarnąć? smile

11

W sumie to nie wiem dlaczego go wybrałem.