Temat: Firewall na bazie iptables + GUI www do tego
Witam, mam pytanie czy jest możliwość w openwrt zarządzania firewallem w sposób klasyczny przez skrypty iptables ale tak aby była także możliwość zarządzania takim firewallem przez GUI? Może dopowiem kontekst. Jakiś czas temu miałem router starszego typu, jakiś TP-LINK. Wpisałem w jego filtr kilka reguł blokujących dzieciakom w domu dostęp do gier, netflixów itp. Pokazałem mojej żonie ten prosty przeglądarkowy mechanizm włączania i wyłączania różnych rzeczy w sieci wifi/lan i kiedy potrzebowała z łątwościa motywowała dzieciaki do lekcji.. Obecnie mam Archer C7 i najnowsze Openwrt. Chciałbym także osobiście korzystać z normalnego iptables, bo tej konfiguracji firewalla przez uci przez ssh nie ogarniam. Dodali jakiś zone'y. Nie mam pojęcia po co to jest i jak to dokładnie konfigurować. Chciałbym uruchomić sobie openvpn serwer na openwrt i za pomocą iptables poradzę sobie ale za pomocą uci nie ogarniam konfiguracji pod openvpn. Owszem są gotowe materiały (nawet na niniejszej stronie eko one) jak skonfigurować firewall poprzez uci dla openvpn ale nie lubie wpisywać czegoś na zasadzie kopiuj-wklej.