Temat: ograniczenie transferu przez AP

Witam
Od jakiegoś czasu korzystam z łącza światłowodowego w inei. Gdy łączę się bezpośrednio z routerem czy to przez kabel czy wlan, jest ok i osiągam transfery rzędu ok 300 Mb. Chcąc rozbudować sieć podłączyłem jako AP-ka  tp linka TL-WDR3600 z softem open wrt OpenWrt Chaos Calmer 15.05.1 r49474. Wcześniej wykorzystywałem go z modemem lte. Po skonfigurowaniu stałej adresacji IP i odpaleniu na wifi daje mi transfery rzędu 13 down i 20 up. Pingi ok 10 ms. Oczywiście test robiony metr od routera. Na tych samych urządzeniach podłączonych bezpośrednio pod ZTE operatora, transfery są na poziomie 250-300Mb. Co ciekawe po podłączeniu przez kabel do WDR3600, też jest ograniczenie choć mniejsze bo do ok 80-90 Mb. Inea zaprzecza jakoby miała ograniczać transfer w konfiguracji z dodatkowym AP i jak najbardziej dopuszcza tego typu rozbudowę sieci LAN. Czy jest jakaś możliwość innego skonfigurowania tego TP linka tak by dawał lepsze transfery?

2

Odp: ograniczenie transferu przez AP

1. Zaktualizować soft, bo to co używasz ma stare sterowniki
2. ustawić wifi, w szczególności szerokość pasma i noscan: https://eko.one.pl/?p=openwrt-konfigura … czaniewifi (tylko sprawdź która sekcja konfiguracyjne jest od której sieci, żebyś ustawił to we właściwym miejscu)

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez chalice 2020-10-29 22:05:12)

Dzięki za odpowiedź. Gdy tylko będę miał chwilę czasu, to będę musiał wgrać te sterowniki i zrobić co mi radzisz, natomiast w międzyczasie stwierdziłem że może by sprawdzić inny router i użyłem TP link TL-WR543G z oryginalnym softem producenta. Otóż sytuacja na tym sprzęcie wygląda absolutnie identycznie i niezależnie od ustawienia kanału WiFi, prędkość nie przekracza 15 Mb/s... Pytanie więc czy nie jest to ograniczenie wynikające z jakich ustawień routera operatora. Inea odżegnuje się od tego typu ograniczeń. Pytanie czy ktoś coś o tym wie. Być może gdzieś indziej jeszcze z tkwi problem o czym nie wiem...

4 (edytowany przez mar_w 2020-10-29 22:34:30)

Jaja sobie robisz.
Jakie zasoby sprzętowe ma ten WR543G?
Proc183 MHz
Flash 4MB
RAM 16 MB
Wifi 54 Mbps

I ty chcesz na takim sprzęcie zrobić Nat 300Mbps ?

Xiaomi AX3000T @ Netgear R6220
* DVBT2 - T230C *

5

He. Na WR543G to masz bardzo przyzwoity wynik. Jak na takiego dziadka i nie możesz go porównywać do TL-WRD3600. Co do TL-WDR3600 to na wifi powinieneś mieć około 150Mb/s i na 2.4GHz i na 5Ghz. Ten router obsługuje tylko tryb N do 300Mb/s. Ale że to jest wartość brutto ro realnie masz około połowy 300Mb/s. Co do szybkości na lanie. Mi to wygląda na problem z kablem i link łączy się tobie tylko na 100Mb/s z stąd transfery są w granicach właśnie 100Mb/s

6 (edytowany przez chalice 2020-10-30 21:05:21)

mar_w napisał/a:

Jaja sobie robisz.
Jakie zasoby sprzętowe ma ten WR543G?
Proc183 MHz
Flash 4MB
RAM 16 MB
Wifi 54 Mbps

I ty chcesz na takim sprzęcie zrobić Nat 300Mbps ?

No powiem szczerze że o tym nie wiedziałem. Przy czym oczywiście 300 Mb to absolutnie nie chciałem nim kręcić, tylko więcej niż te 15... Czyli właśnie tak jak napisałeś w specyfikacji 54 Mb, a w praktyce to liczyłem na coś około 40 - 50 przy braku tłumienia ze strony ośrodków typu ściana podłoga... No ale Jeśli rzeczywiście to za słaby sprzęt i to dlatego No to muszę się przerzucić na WDR3600. Dzięki za info

7

steel_rat napisał/a:

He. Na WR543G to masz bardzo przyzwoity wynik. Jak na takiego dziadka i nie możesz go porównywać do TL-WRD3600. Co do TL-WDR3600 to na wifi powinieneś mieć około 150Mb/s i na 2.4GHz i na 5Ghz. Ten router obsługuje tylko tryb N do 300Mb/s. Ale że to jest wartość brutto ro realnie masz około połowy 300Mb/s. Co do szybkości na lanie. Mi to wygląda na problem z kablem i link łączy się tobie tylko na 100Mb/s z stąd transfery są w granicach właśnie 100Mb/s

Właśnie zasugerowałem się specyfikacją 54 Mb, stąd były moje pytania. Natomiast o kablu nie pomyślałem ale rzeczywiście może to być jak najbardziej powód ograniczenia transferu. Wszystko to jeszcze raz ładnie sprawdzę zainstaluję nowy software jak radził Cezary i mam nadzieję że zadziała. Wszystkim bardzo dziękuję za pomoc smile

8

Cezary napisał/a:

2. ustawić wifi, w szczególności szerokość pasma i noscan: https://eko.one.pl/?p=openwrt-konfigura … czaniewifi (tylko sprawdź która sekcja konfiguracyjne jest od której sieci, żebyś ustawił to we właściwym miejscu)

ad1. znalazłem taką wersję sterowników do mojego sprzętu:
luci-19.07-snapshot-r11225-14903d9d8c-ar71xx-generic-NBG6616-squashfs-sysupgrade.bin
Czy jest właściwa? Wolę spytać niż namieszać albo zmienić sprzęt w cegłe...

ad2. zakładam że to wersja z gui, ale pasmo i noscan o których piszesz, itak konfiguruję z konsoli poleceniami:
# uci set wireless.@wifi-device[0].htmode=HT40
    # uci set wireless.@wifi-device[0].noscan=1
    # uci commit wireless
    # wifi

potem reboot i powinna być dostępna prędkość co najmniej 100Mb
Dobrze to rozumiem?

9

1. Nie. To nie sterowniki tylko obraz dla netgeara nbg6616. A ty masz wdr3600. Czemu nie bierzesz obrazu dla wdr3600 tylko pierwszy lepszy dla innego modelu?
2. Źle rozumiesz. To tylko włączy szerokość pasma na 40MHz, a ile osiągniesz to już zależność wielu różnorodnych czynników. Nie możesz zakładać że jak to włączysz to automatycznie będziesz miał 100Mb.

10

Cezary napisał/a:

1. Nie. To nie sterowniki tylko obraz dla netgeara nbg6616. A ty masz wdr3600. Czemu nie bierzesz obrazu dla wdr3600 tylko pierwszy lepszy dla innego modelu?
2. Źle rozumiesz. To tylko włączy szerokość pasma na 40MHz, a ile osiągniesz to już zależność wielu różnorodnych czynników. Nie możesz zakładać że jak to włączysz to automatycznie będziesz miał 100Mb.

Ok będę musiał bardziej wnikliwie poszukać odpowiedniego obrazu żeby znaleźć aktualne sterowniki, natomiast zastanawiam się na ile obecne nie najnowsze już oprogramowanie ma wpływ na tak niski transfer jak 15 Mb. Jeśli jest jak piszesz że wprowadzenie sugerowanych przez ciebie ustawień umożliwi włączenie pasma 40 mhz, to powiem ci że obecnie w interfejsach WiFi przez gui mam wprowadzona właśnie w sekcji operating frequency kolejno tryb N kanał 8 oraz Width 40 mhz Więc wychodzi na to że ustawienia są okej. Być może jest jeszcze inny powód dla którego nie działa jak należy. Otóż, mam dwie sekcje wan: wan0 i wan6. 0 mam ustawione pod wcześniej używany modem LTE więc go tylko wyłączyłem a do połączenia kablem z modemem obecnego operatora inea światłowód użyłem van 6 po odpowiedniej konfiguracji i go włączyłem.
Może powinienem przekonfigurować van0 pod stały adres IP i tak dalej... czyli pod połączenie z modemem obecnego operatora. Zawsze mogę sobie potem wrócić do połączenia modemowego w razie potrzeby. Czy to może być też powód tego niskiego transferu że używam van 6 który jest pod ipv6? Kiedyś już mi tłumaczyłeś żeby nie używać van 6 i teraz mi się to przypomniało... Natomiast co do sekcji WiFi wydawać by się mogło że wszystko mam ustawione poprawnie

11

Weź z wdr3600 zrób prawdziwego ap. Przynajmniej na razie. Podłącz go z routerem za pomocą portu LAN. Ustaw na Lanie adres z puli routera, najlepiej taki z spoza zakresu DHCP routera. Wyłącz serwer DHCP w wdr3600. I zobacz jak to będzie śmigać. Upewnij się czy połączenie na kablu masz wszędzie 1Gb/s.

12

Nie, nie tłumaczyłem ci że nie używać "van 6" tylko jak już nazwy wan6 bo on a jest domyślnie wykorzystywana.

13

Cezary napisał/a:

Udało mi się zaktualizować soft do wersji Powered by LuCI openwrt-19.07 branch (git-20.351.44718-4edcf38) / OpenWrt 19.07-SNAPSHOT r11267-b14eeccdfe. Wprawdzie nie poprawiło to wyników więc sądzę że jest to coś po stronie operatora inea. Na infolinii twierdzą, że oni nie blokują mi nic ze swej strony, ale sugerują zamiast stawiania bezprzewodowego AP, postawienie wzmacniacza sygnału, albo zmianę trybu ich routera w bridge, co może pozwolić na uzyskanie większej prędkości gdy za bridgem postawie swój router... Może i racja, z tym że mam pytanie innej kwestii
Po zmianie softu na nowszy zauważyłem w zakładce sieci bezprzewodowych nową funkcję. Przy radiu 2,4 gdzie poniżej jest nazwa ssid którą mu nadałem, jest funkcja "skanuj", gdy to włączę wyszukuje mi wszystkie dostępne sieci łącznie z tą z routera inei. Pytam o to dlatego, że to działa tak jak WISP i AP w jednym. Router mi rozgłasza sieć a jednocześnie widzi inne? Niewiem czy dobrze to rozumiem, ale działa tak, że jak dam "skanuj" a potem przy danej sieci "połącz z siecią" to po wpisaniu hasła pojawia się ta sieć na liście.
Mam więc pytanie. Czy dobrze rozumiem, że nowy soft dodał taką funkcję, i teraz mogę nie tylko wysyłać swoją sieć ale i się z jakąś łączyć?

14

Tak, każde radio tak działa - skanuje dostępne sieci, samo lub jak się je o to poprosi. I nie, to było od zawsze w openwrt, nie jest to nic nowego. Co najwyżej było schowane w luci pod innym miejscem.

15

Pk, dzięki za info, pewnie więc wykorzystam go jako WISP, i AP jednocześnie

16

Mam jeszcze pewne pytanie dotyczące prędkości. Po aktualizacji tego softu w WDR3600 jak radził Cezary, router ten pracuje za modemem światłowodowym ZTE ustawionym w tryb bridge. Puki ZTE pracował jako router i dodatkowo z aktywnym wifi, to dawał transfery z pełną prędkością od 100 do max 300 Mb/s, w zależności od karty urządzenia końcowego. Ale już gdy podłączyłem do niego kablem WDR3600 jako AP, to WDR3600 dawał po wifi transfer ok 15-20. Obecnie gdy zmieniłem ZTE w bridge, to WDR3600 daje już po wifi akceptowalne połączenia 40-50 mega. Operator daje 300 i wiem, że tracę ponad 80 procent transferu, ale już się z tym pogodziłem, tak musi być, nic się nie da z tym zrobić. Problem jest taki, że taki transfer ok 40-50, to jest tylko w pomieszczeniu z jednej anteny dookolnej podpiętej do WDR3600. Zresztą z dwuch też jest tak samo. Gdy próbuje wysłać sygnał przez drugie złącze antenowe anteną zewnętrzną, do obiektu oddalonego o kilkadziesiąt metrów, transfer nagle mam rzędu 2 do 3 mega. Tak jest niezależnie od tego którego slotu antenowego w WDR3600 użyję do połączenia. Połączenie wifi jest na pewno dobrze zestawione na dwóch antenach jagi 2,4 mhz. Po drugiej stronie mam do anteny podpięty albo komp stacjonarny z kartą PCI 54 megową, albo router pracujący w trybie wisp, podłączony lanem do kompa. Niezależnie czy połączenie idzie bezpośrednio do karty WLAN, czy do wispa, transfery mam rządu - max 3 mega. Jedynie png jest szybki ok 6-8 ms. Jakość sygnału ok -55 do -60 RSSI uważam za dobrą, ale na wszelki wypadek postanowiłem przetestować jego szybkość poprzez przesłanie pliku z komputera podłączonego kablem do WDR3600 do kompa po drugiej stronie, podłączonego tą kartą WLAN. I tu zdziwienie potężne... Transfer to ok 28-30 Mb/s... Skąd więc 2-3 mega jeśli chodzi o sieć?
I tu mam jedną rzecz która nie daje mi spokoju a będzie pewnie zrozumiała dla kogoś kto zna się na sofcie WRT. Chodzi o wskaźnik MCS. W menu tego 3600. Gdy sprawdzam w menu podłączone przez wifi urządzenia, to każde z mich w rubryce Szybkość: RX/TX ma oprócz tych prędkości, podany wskaźnik MCS o wartości 5, 6, albo 7. ten wskaźnik MCS ma każdy host oprócz tego który łączy się przez antenę zewnętrzną. Gdy był to drugi router pracujący w WISP, uznałem, że może WRT widzi, że to router i nie pokazuje tego parametru, jednak gdy podłączam komputer z tą kartą WLANi też mi tego nie pokazuje... to niewiem jak to wyjaśnić. Czy brak tego parametru może wskazywać dlaczego nastąpił tak potężny spadek transferu?

17

Nie, nie musi być tak. Te 40-50M to jakaś porażka, przecież to nie jest żadna prędkość, a tym bardziej prędkość jaką wdr3600 potrafi osiągać. Coś masz zrąbane - złącza antenowe albo coś sobie poprzestawiałeś w konfigu radia.

mcs jest dynamiczny i się cały czas zmienia. Jeżeli ma chwilę przerwy to spadnie do 6M lub wręcz 1M i tak ma być. On nie określa maksymalnego bitrate na jakim radio się spina (windowsy tak podają) tylko aktualny/bieżący i jest to dynamiczne.

18

Cezary napisał/a:

Nie, nie musi być tak. Te 40-50M to jakaś porażka, przecież to nie jest żadna prędkość, a tym bardziej prędkość jaką wdr3600 potrafi osiągać. Coś masz zrąbane - złącza antenowe albo coś sobie poprzestawiałeś w konfigu radia.

mcs jest dynamiczny i się cały czas zmienia. Jeżeli ma chwilę przerwy to spadnie do 6M lub wręcz 1M i tak ma być. On nie określa maksymalnego bitrate na jakim radio się spina (windowsy tak podają) tylko aktualny/bieżący i jest to dynamiczne.

No możliwe, że coś jest nie tak, ale na innym routerze podłączonym do ZTE też tak było. Transfer max 40-50 w pomieszczeniu z routerem, więc uznałem, że to może operator ogranicza jakiś parametr...
To co mnie najbardziej nurtuje, to ta różnica w transferze pakietów w sieci lokalnej z prędkością do 30 mega a transferem z sieci 3 mega... Przecież to jest to samo radio.
co do błędów w konfiguracji radia które sugerujesz, to zrobiłem już wszystko co tam można było zmienić. Szerokość pasma z 20 na 40 mhz optymalizację odległości od 50 nawet do 800 metrów, siłę nadawania w decybelach, max mam 17 dbm, tryby N i legancy, kanały... testowałem zestawienia wszystkich kombinacji ww... Nic mi już nie przychodzi do głowy
A ten brak parametru MCS mam właśnie tylko w tym połączeniu z anten zewnętrznych... Ale rozumiem, że brak widocznego parametru MCS nie ma znaczenia?
Ostatnia rzecz jaka mi do głowy przychodzi to albo uszkodzony modem ZTE który generuje te problemy, albo celowe działanie operatora... ale pomysłu nie mam jak by on mógł to robić...

19

Wywal całkowicie optymalizację odległości. Wywal ustawienie mocy, legacy itd. Zostaw domyślnie jak jest.