Mam jeszcze pewne pytanie dotyczące prędkości. Po aktualizacji tego softu w WDR3600 jak radził Cezary, router ten pracuje za modemem światłowodowym ZTE ustawionym w tryb bridge. Puki ZTE pracował jako router i dodatkowo z aktywnym wifi, to dawał transfery z pełną prędkością od 100 do max 300 Mb/s, w zależności od karty urządzenia końcowego. Ale już gdy podłączyłem do niego kablem WDR3600 jako AP, to WDR3600 dawał po wifi transfer ok 15-20. Obecnie gdy zmieniłem ZTE w bridge, to WDR3600 daje już po wifi akceptowalne połączenia 40-50 mega. Operator daje 300 i wiem, że tracę ponad 80 procent transferu, ale już się z tym pogodziłem, tak musi być, nic się nie da z tym zrobić. Problem jest taki, że taki transfer ok 40-50, to jest tylko w pomieszczeniu z jednej anteny dookolnej podpiętej do WDR3600. Zresztą z dwuch też jest tak samo. Gdy próbuje wysłać sygnał przez drugie złącze antenowe anteną zewnętrzną, do obiektu oddalonego o kilkadziesiąt metrów, transfer nagle mam rzędu 2 do 3 mega. Tak jest niezależnie od tego którego slotu antenowego w WDR3600 użyję do połączenia. Połączenie wifi jest na pewno dobrze zestawione na dwóch antenach jagi 2,4 mhz. Po drugiej stronie mam do anteny podpięty albo komp stacjonarny z kartą PCI 54 megową, albo router pracujący w trybie wisp, podłączony lanem do kompa. Niezależnie czy połączenie idzie bezpośrednio do karty WLAN, czy do wispa, transfery mam rządu - max 3 mega. Jedynie png jest szybki ok 6-8 ms. Jakość sygnału ok -55 do -60 RSSI uważam za dobrą, ale na wszelki wypadek postanowiłem przetestować jego szybkość poprzez przesłanie pliku z komputera podłączonego kablem do WDR3600 do kompa po drugiej stronie, podłączonego tą kartą WLAN. I tu zdziwienie potężne... Transfer to ok 28-30 Mb/s... Skąd więc 2-3 mega jeśli chodzi o sieć?
I tu mam jedną rzecz która nie daje mi spokoju a będzie pewnie zrozumiała dla kogoś kto zna się na sofcie WRT. Chodzi o wskaźnik MCS. W menu tego 3600. Gdy sprawdzam w menu podłączone przez wifi urządzenia, to każde z mich w rubryce Szybkość: RX/TX ma oprócz tych prędkości, podany wskaźnik MCS o wartości 5, 6, albo 7. ten wskaźnik MCS ma każdy host oprócz tego który łączy się przez antenę zewnętrzną. Gdy był to drugi router pracujący w WISP, uznałem, że może WRT widzi, że to router i nie pokazuje tego parametru, jednak gdy podłączam komputer z tą kartą WLANi też mi tego nie pokazuje... to niewiem jak to wyjaśnić. Czy brak tego parametru może wskazywać dlaczego nastąpił tak potężny spadek transferu?