Temat: Co Kupić zamiast tp-linka z serii AX (bo nie ma na niego Gargoyle ;) )

Witam serdecznie,

budżet do 400 pln
openvpn (na moim TP-Link TL-WDR4300 v1 zbrakło miejsca)

mocne wi-fi wink (tak pół żartem pół serio)

myślałem o Archer C7

ale może jest coś ciekawszego ...

miesięcznie około 1 TB transferu

z góry dziękuję

2

Odp: Co Kupić zamiast tp-linka z serii AX (bo nie ma na niego Gargoyle ;) )

Np. jakiegoś netgeara. Nic nowego z tplinków nie ma openwrt, wszystko na broadcomie ostatnio robią.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

czyli jak pisałeś w poradniku R6220 ...

czy jakiś inny ?

... nie znalazłem nic innego w moim budżecie ;(

4

Nie, raczej coś pokroju R7800. I tak, przekracza to budżet.

5 (edytowany przez ambrozy5 2020-10-22 19:06:07)

biedne ax zaczyna się od xiaomi ax3600, dalej najtańszy, który ma sens pod openwrt to netgear rax120 zdaje się, procki w tych dwóch mają wsparcie dla offloadingu openssl , jako , że mechanizm jest podobny do tego w ipq806x to też i na nich wkrótce i też uruchomią. na pewno nie sensu kupować routera ax poniżej 512mb ramu, szybsze porty switcha niż gigabitowe ze świecą szukać poniżej klocka. sam czekam na jakiegoś ładnego mesha z portami 2.5gb+ albo choć apeka głównego i nie ma co kupić w przystępnej cenie. na dziś u mnie linksys ea7500 v1 z openwrt ogarnia co potrzeba jako ap a dodatkowo cztery meshki ac2500 ( broadcom ftw)zapewniają znakomite pokrycie zasięgiem i prędkości rzędu 600mbps + tam gdzie tego chciałem smile.

Dom : router https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png | TP-LINK T1700G-28TQ |Zyxel XGS-1210-12 | 6x Ruckus r310 unleashed  + Ruckus icx7150-c12p | Truenas scale 124TB 25Gb| Xpenology 12TB | apc smart ups 750 lcd smile 100Mb/s - 25Gb/s
Podróżne : GL.Inet MT3000  +1TB hdd
Działka : rb260gs 1j wdm 1Gb+ ruckus r310 + nb m5 + kilka kamer ip  + panel 285Wp + lifepo4 12v 60Ah .

6

@Cezary, @Ambrozy5
Bardzo Wam dziękuję za fachową poradę !!!

niestety budżet dzisiaj jest największym blokerem ;(

jak piszecie nie ma sensu kupować lowcost-a
na chwilę obecną uruchomię openvpn-a na NAS-ie i "pomęczę" się z moim TL-WDR430

... ten mi ax3600 rzeczywiście wygląda fajnie wink

może za jakiś czas budżet wzrośnie do 800+ wink

jeszcze raz dzięki wink

7

To kup sobie tego R6220 na przeczekanie. W kategorii cena/jakość to bardzo ciekawa pozycja.

Mam i używam: Fujitsu Futro S720, Netgear R6220, Unielec U7621-06, TP-Linki 1043 V1, V2, Linksysy EA7500v2, AeroHive AP350, Linksys EA8500, ZTE MF286d.
Mam: D-Linki DWR-921, DWR-118, DWR-116, TP-Link WDR-4900 v1, Checkpoint L-50, Linksysy 1900ACS, LB-Link BL-W1200,

8

Kamil00s napisał/a:

@Cezary, @Ambrozy5
Bardzo Wam dziękuję za fachową poradę !!!

niestety budżet dzisiaj jest największym blokerem ;(

jak piszecie nie ma sensu kupować lowcost-a
na chwilę obecną uruchomię openvpn-a na NAS-ie i "pomęczę" się z moim TL-WDR430

... ten mi ax3600 rzeczywiście wygląda fajnie wink

może za jakiś czas budżet wzrośnie do 800+ wink

jeszcze raz dzięki wink

do pół roku na pewno będzie większy wybór smile nie ma co się napalać niepotrzebnie bo i tak nie będzie przepaści w transferach

Dom : router https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png | TP-LINK T1700G-28TQ |Zyxel XGS-1210-12 | 6x Ruckus r310 unleashed  + Ruckus icx7150-c12p | Truenas scale 124TB 25Gb| Xpenology 12TB | apc smart ups 750 lcd smile 100Mb/s - 25Gb/s
Działka : rb260gs 1j wdm 1Gb+ ruckus r310 + nb m5 + kilka kamer ip  + panel 285Wp + lifepo4 12v 60Ah .

9

Witam szanowne grono
Mam podobny dylemat.
Ostatnio zakupiłem tplinka AX50 lecz non stop zrywał połączenia po wifi, oddałem i więcej go nie chce.
Co było by dobrym rozwiązaniem na przyszłość z wifi ax ? max 1200zł.
Mam 2 sprzęty z wifi 6, sukcesywnie będzie tego więcej wiec chciałbym coś na przyszłość.
Obecnie mam wysłużonego 1043 z gargoyle, to jest sprzęt 1 klasa, lecz transfery po wifi to problem..

10

gt697 napisał/a:

Witam szanowne grono
Mam podobny dylemat.
Ostatnio zakupiłem tplinka AX50 lecz non stop zrywał połączenia po wifi, oddałem i więcej go nie chce.

Intel... straszna padaka im wyszła. Cezary ma go u siebie smile

gt697 napisał/a:

Mam 2 sprzęty z wifi 6, sukcesywnie będzie tego więcej wiec chciałbym coś na przyszłość.
Obecnie mam wysłużonego 1043 z gargoyle, to jest sprzęt 1 klasa, lecz transfery po wifi to problem..

Ja bym zaczekał do końca okresu świątecznego. Dopiero pojawiają się urządzenia z IPQ6000, na horyzoncie jest już IPQ5000 (mała uwaga: Ethernet tylko do 1 Gbps, to będzie raczej low-cost AX). Z takim budżetem teraz, to cokolwiek byś nie kupił, to znaczna część ceny to będzie "podatek od nowości". No, chyba że lata Ci to koło... to wtedy cokolwiek na IPQ807xA (pełnego i oficjalnego wsparcia w open source i tak na razie nie ma), najlepiej z Ethernetem 2.5+ Gbps. Przyszłościowe AX z Ethernetem 1 Gbps nie ma żadnego sensu.

11

chyba najtańszy z eth 2.5gb to rax 120

12

pepe2k napisał/a:
gt697 napisał/a:

Witam szanowne grono
Mam podobny dylemat.

Intel... straszna padaka im wyszła. Cezary ma go u siebie smile

gt697 napisał/a:

Ja bym zaczekał do końca okresu świątecznego. Dopiero pojawiają się urządzenia z IPQ6000, na horyzoncie jest już IPQ5000 (mała uwaga: Ethernet tylko do 1 Gbps, to będzie raczej low-cost AX). Z takim budżetem teraz, to cokolwiek byś nie kupił, to znaczna część ceny to będzie "podatek od nowości". No, chyba że lata Ci to koło... to wtedy cokolwiek na IPQ807xA (pełnego i oficjalnego wsparcia w open source i tak na razie nie ma), najlepiej z Ethernetem 2.5+ Gbps. Przyszłościowe AX z Ethernetem 1 Gbps nie ma żadnego sensu.

A Cezary cos juz o tym ax50 wspominał?

13

Tak, że openwrt na nim nie chodzi. Router jak router, co można o nim wspominać.

14

Cezary napisał/a:

Tak, że openwrt na nim nie chodzi. Router jak router, co można o nim wspominać.

Cezary bardziej mi chodziło o to czy nie zrywa Ci wifi, czy działa stabilnie itp.

15

Zerwać nie zerwało, ale transfery nie są takie jak by można się po ax spodziewać.

16

Cezary napisał/a:

Zerwać nie zerwało, ale transfery nie są takie jak by można się po ax spodziewać.

prplwrt ma wsparcie dla AX od Intela... jak bardzo Ci się nudzi to możesz spróbować dodać wsparcie:
https://gitlab.com/prpl-foundation/prplwrt/prplwrt