Temat: Gargoyle 1.11.0.5 - serwer OpenVPN - brak dostępu do komputerów w LAN

Uruchomiłem na routerze (MIR3G) serwer OpenVPN żeby mieć dostęp do komputerów w sieci LAN przez internet. Konfiguracja:
https://i.imgur.com/II8Hoaf.png

Dostęp do urządzeń w sieci LAN jest dopuszczony, jednak po podłączeniu do VPNa mam dostęp tylko do panelu Gargoyle po IP 10.8.0.1, do komputerów w sieci 192.168.1.0/24 nie mam dostępu. Co robię źle i jak to naprawić? Dzięki za pomoc.

2

Odp: Gargoyle 1.11.0.5 - serwer OpenVPN - brak dostępu do komputerów w LAN

Do gargoyle powinieneś się normalnie dostać przez adres 192.168.1.1. Oczywiście klient nie ma sieci lan o adresacji 192.168.1.x?

Czym jest klient którym się łączysz?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez MarcinT 2020-10-11 11:54:22)

Klientem jest telefon z Androidem na pakiecie internetowym, do łączenia używam androidowego OpenVPN. Problem jest chyba z "Klienty używają VPN do" - jak ustawię "Całego ruchu internetowego" wtedy mam dostęp i do konfiguracji Gargoyle po 192.168.1.1, i do komputerów, jednak mam wtedy też internet z VPNa, a wolałbym internet mieć wciąż z pakietu.

Pewnie jakbym dał dostęp tylko do zasobów lokalnych i ustawił routing statyczny to by działało, ale wolałbym routingu nie musieć ustawiać na każdym kliencie. Da się to jakoś zrobić?

4

Nie potrafię już powiedzieć czy to nie był problem samego gargoyle. Zrób aktualizację do ostatniej wersji i dopiero zobacz czy też tak się będzie zachowywało.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

5

To nie jest problem gargoyle. Na 1.11.0.4 działa dostęp do tylko lan. Sprawdzone na tel z androidem.