1 (edytowany przez misiek735 2020-10-06 11:31:32)

Temat: Niestabilne 5ghz- Xiaomi r3g, openwrt

Cześć,

Mam problem ze stabilnością wifi 5ghz na routerze od xiaomi r3g z zainstalowanym OpenWrt 19.07-SNAPSHOT r11144-2ca5a386ee.

Na kanale 36 wifi rozłącza się od czasu do czasu. Nie wszystkie urządzenia tracą połączenie jednocześnie - na przykład raz w ciągu godziny mój lapek straci wifi, a kilkanaście minut później jakieś inne urządzenie. Skanowanie sieci pokazuje 3 inne urządzenia w budynku na tym kanale, więc domyślam się że to jest problemem.

Zmiana kanału na 140 (lub 149, nie pamiętam teraz) pomaga ze stabilnością, ale zauważam drastyczny spadek sygnału, gdzie w mieszkaniu 60m2 praktycznie bez ścian nie powinno mieć to miejsca. Żaden z pozostałych kanałow (od 40 do 136) nie jest widoczny przez żadne z urządzeń jakie posiadam.

Proszę o sugestie.

2

Odp: Niestabilne 5ghz- Xiaomi r3g, openwrt

Zainstaluj wersję rozwojową. Ona ma nowsze sterowniki, więc coś to może pomóc.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Rozumiem że masz na myśli instalację najnowszej wersji jaka wyszła, tak? Bo przecież mam obecnie snapshot, która jest wersją rozwojową o ile dobrze pamiętam.

4

Nie, masz snapshot z gałezi stabilnej. A jak pisze o wersji rozwojowej, z https://downloads.openwrt.org/snapshots … ps/mt7621/

5

Ah, rozumiem. Zawsze pobieram openwrt wraz z luci z Twojej strony (wyszukiwarki obrazów) i myślałem że to są wersje rozwojowe. Teraz rozumiem że to z gałęzi stabilnej są smile

6

Pamiętaj, że wersja rozwojowa nie ma luci domyślnie.

7 (edytowany przez Jarni 2020-10-08 23:11:29)

Używam MiR3G od prawie dwóch lat. Od marca 2019 chodzi na Gargoyle 1.12.0.2 (27ec1e48) od Cezarego.
Obie częstotliwości działają bez zarzutu. Częściej restartuję serwer z Debianem niż router smile

8

misiek735 napisał/a:

Cześć,

Mam problem ze stabilnością wifi 5ghz na routerze od xiaomi r3g z zainstalowanym OpenWrt 19.07-SNAPSHOT r11144-2ca5a386ee.

Na kanale 36 wifi rozłącza się od czasu do czasu. Nie wszystkie urządzenia tracą połączenie jednocześnie - na przykład raz w ciągu godziny mój lapek straci wifi, a kilkanaście minut później jakieś inne urządzenie. Skanowanie sieci pokazuje 3 inne urządzenia w budynku na tym kanale, więc domyślam się że to jest problemem.

Zmiana kanału na 140 (lub 149, nie pamiętam teraz) pomaga ze stabilnością, ale zauważam drastyczny spadek sygnału, gdzie w mieszkaniu 60m2 praktycznie bez ścian nie powinno mieć to miejsca. Żaden z pozostałych kanałow (od 40 do 136) nie jest widoczny przez żadne z urządzeń jakie posiadam.

Proszę o sugestie.

Zalecam wersję stabilną 18.06.8 bezpośrednio z OpenWrt

NETGEAR r6220: link --> tworzenie buildu
NETGEAR r6220: link --> przywracanie oryginalnego oprogramowania za pomocą nmrpflash
NETGERA r6220: link --> sterownik mt76

9

A macie jakieś porównanie do softu padavan? Kupiłem 3g z padavanem, ale brakuje mi kilku funkcji jak qos, szczegółowe wykresy zużycia pasma itd. A przede wszystkim brakuje mi solidnego wsparcia, gdyż informację są albo na chińskiej stronie albo na 4pda i wcale nie jest tego dużo. Od dłuższego czasu myślę o openwrt, ale gdzieś kiedyś czytałem że jest mniej stabilny vs padavan, ale wiadomo reguły nie ma. Padavan działa ok, ale jest dla mnie trochę "ograniczony", openwrt już nie jest mi takie obce wink Zostaje tylko wypróbować samemu, ale wszelkie porównanie mile widziane.

10

Cezary napisał/a:

Pamiętaj, że wersja rozwojowa nie ma luci domyślnie.

Czy jest szansa ze nowe sterowniki wejdą do wersji stabilnej w najbliższym czasie?

11

W drugą stronę - za chwile wersja rozwojowa stanie się wydaniem stabilnym.

12

Cezary napisał/a:

W drugą stronę - za chwile wersja rozwojowa stanie się wydaniem stabilnym.

Myślisz, że będzie to 21.X, gdzie X jest mniejsze niż 6? big_smile

Mam i używam: Fujitsu Futro S720, Netgear R6220, Unielec U7621-06, TP-Linki 1043 V1, V2, Linksysy EA7500v2, AeroHive AP350, Linksys EA8500, ZTE MF286d.
Mam: D-Linki DWR-921, DWR-118, DWR-116, TP-Link WDR-4900 v1, Checkpoint L-50, Linksysy 1900ACS, LB-Link BL-W1200,

13

Patrząc na to https://openwrt.org/docs/guide-develope … oals/20.xx to jeszcze chwilę im to zajmie... smile

14

Cezary napisał/a:

Patrząc na to https://openwrt.org/docs/guide-develope … oals/20.xx to jeszcze chwilę im to zajmie... smile

Jakbym miał strzelać, to oderwanie brancha bym obstawiał na marzec a release na lipiec. Ale zobaczymy co wyjdzie. Wg mnie jeśli nie ogarną dsa dobrze, to będzie problematyczny release dla kilku architektur.

Mam i używam: Fujitsu Futro S720, Netgear R6220, Unielec U7621-06, TP-Linki 1043 V1, V2, Linksysy EA7500v2, AeroHive AP350, Linksys EA8500, ZTE MF286d.
Mam: D-Linki DWR-921, DWR-118, DWR-116, TP-Link WDR-4900 v1, Checkpoint L-50, Linksysy 1900ACS, LB-Link BL-W1200,

15

Ja tez podmienilem 19.07 w r6220 i powiem ze ten chodzi bardzo stabilnie(jak narazie) na 19 co jakis czas rozlaczalo jakies urzadzenie

podtor napisał/a:
misiek735 napisał/a:

Cześć,

Proszę o sugestie.

Zalecam wersję stabilną 18.06.8 bezpośrednio z OpenWrt