1 (edytowany przez wo0t 2020-09-21 11:13:56)

Temat: TP-Link Wdr 4300v1 - Segmentation fault

Witam, posiadam router WDR 4300 v1 z OpenWrt 19.07

Od pewnego czasu router dostaje dziwne strzały autorestartow po których nie działają usługi jak serwer http czyli nie można się przez Luci zalogować.
Nie widzi dysków podpiętych. Dziwne jest to że Internet jak i sieć smigaja na urządzeniach które były przed restartem samoistnym podłączone. Nowe urządzenie nie dostaje IP bo dhcp też leży. Zadania z crona nie się wykonują. Rsync nie startuje.

Przy próbie logowania przez putty ssh czasem udaje się podłączyć, a czasem jest brak odpowiedzi.

root@192.168.100.3's password:

BusyBox v1.30.1 () built-in shell (ash)

_______                     ________        __
|       |.-----.-----.-----.|  |  |  |.----.|  |_
|   -   ||  _  |  -__|     ||  |  |  ||   _||   _|
|_______||   __|_____|__|__||________||__|  |____|
          |__| W I R E L E S S   F R E E D O M
-----------------------------------------------------
OpenWrt 19.07-SNAPSHOT, r11081-6a89098935
Segmentation fault
Segmentation fault
Segmentation fault
Segmentation fault
Segmentation fault
Segmentation fault
sh: 0: unknown operand
/sbin/sysinfo.sh: line 46: divide by zero
| Machine: TP-Link TL-WDR4300 v1                    |
| Uptime: 0d, 00:19:21                              |
| Load: 0.12 0.19 0.32                              |
| Flash:                                            |
| Memory:                                           |
| Leases: 1                                         |
Segmentation fault
| radio0: lan, mode: ap, ssid: 1#_Dom, channel: 11, conn: 1 |
| radio1: lan, mode: ap, ssid: 1#_Dom_5Ghz, channel: 36, conn:
2 |
root@OpenWrt:~#

Tak wygląda po udanym zalogowaniu powitanie.

Próba wpisania "reboot" kończy się że tym że router się resetuje i niby uruchamia, ale nie ma z nim kontaktu.

Dopiero wtyczka z gniazdka i odpala się normalnie i potrafi działać dzień... miesiąc, a czasem jest tak że po 3 minutach ma tego swojego strzała.

W logach nic nie ma. W momencie kiedy od się zawiesza czy tam resetuje jest urwanie logu i od początku pokazuje boot systemu.

Próbuje ręcznie coś tam uruchomić to dostaje

Segmentation failure.

Sorry że chaotycznie opisane, ale z mobilnego urządzenia odpisuje.

2

Odp: TP-Link Wdr 4300v1 - Segmentation fault

Wgraj soft jeszcze raz i zobacz co będzie. Może flash mu już leci.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez wo0t 2020-09-21 12:48:01)

W pierwszej chwili myślałem, że ma za mało pamięci RAM więc dodałem jemu SWAPa, ale nigdy z niej nie skorzystał. Zwłaszcza, że RAMu ma 128 MB i ledwo 95MB zużywa.

Zobaczę z wrzucenie nowego softu.

Czy również ten problem może mieć wpływ na szybkość zapisu lub odczytu z dysku za pomocą samby lub ftp?

Przed tymi cyrkami przez Sambe średni transfer zapisu /odczytu na dysk oscylował w granicach 4-5,5 MB/s

Przez FTP w granicach 6 MB/s

Teraz mam ledwo 1,5 MB/s i jak zdąży skopiować to jest ok. Gorzej jak zaliczy restart wtedy na dysku leci system plików.

4

Kiedyś testowałem i wychodziło jakieś 13-14MB/s dla dysku z ext2 przez ftp. Więc trochę za mało masz, chyba że np. stosujesz ntfs.

5 (edytowany przez wo0t 2020-09-21 13:29:41)

No ja mam aktualnie ext4 i nigdy więcej niż 6MB nie udalo mi sie osiągnąć. Teraz jak mi podałeś Twoje wartości to sam zgłupaiłem czy router jest sprawny hardwareowo.

6

Ale po kablu.

7

Tak tak.. mówimy o kablu zapietym na 1Gb/s

8 (edytowany przez wo0t 2020-10-08 08:36:34)

Minęło trochę czasu i wracam...

Wrzucony obraz OpenWrt 19.07-SNAPSHOT r11201-f5afa593e7

Część problemów się rozwiązała, ale mam problemy "randomowych" restartów. Przeważnie, gdy router robi backup danych z dysku na serwer główny. Nie zawsze, zależy od ilości danych. Skrypt wykorzystujący RSYNC przewala dane dysku USB podpiętego po router na serwer główny coś około 23:00 razem z backupem cfg routera. Zaczyna... widać na MRTG obciążenie tunelu VPN (openVPN) (router znajduje się w innej fizycznej lokalizacji niż serwer główny) i teraz albo zdąży przerzucić albo nie.. czasem potrafi do 5 rano kopiować, a czasem po 10 minutach dochodzi do samoistnego restartu. Po takim restarcie router wstanie, ale rzadko kiedy uruchamiają się wszystkie procesy. Zawsze nie wstaje dnsmasq, rzadziej fstab nie podpina dysków lub dyski nie są w ogóle widziane przez "fdisk -l" - wtedy pomaga wtyczka off i dopiero startuje prawidłowo. Czasem też nie widzi modemu 4G LTE. Wtyczka off przepięcie dysków i modemu pod inny port usb na hubie aktywnym. Router startuje prawidłowo.

Drugi problem.. który występuje zawsze, gdy chce się skorzystać z zasobów dysków USB przez Sambe (Ksmbd: 3.2.1 Kmod: 3.1.3)
W przypadku Windowsa - nie ma problemu. Problem pojawia si, gdy chcemy zrzucić jakieś dane z komputera Apple - MacOSx lub Linux - Ubuntu, czy telefonu Android przez Total Commandera. Próba połączenia się z zasobem udostępnianym przez Sambe kończy się natychmiastowym restartem. Co dalej skutkuje problemem randomowych nieuruchomionych procesów.

Komputery w sieci pracują od 8-16 w między czasie każdy z nich ma skrypt, który co jakiś czas RSYNC robi kopie tych omputerów właśnie na ten dysk pod routerem. Działa to prawidłowo. Sam zrobiłem test i zrzut z komputerea 40 GB danych przez RSYNC nie spowodował restartu urządzenia. Dopiero w nocy te same pliki przerzucane na serwer głowny spowodowały restart urządzenia.

FTP działa prawidłowo... ale i tak wolno. 5 MB/s to szczyt możliwości.

9

Strzelam że albo zaczyna brakować mu pamięci albo pada zasilacz - jak wzrasta mu obciążenie i pobiera więcej prądu to zaczynają dziać się cuda. Sprawdź.

10

Musiałem mieć pewność, że problem leży po stronie zasilania.

Kupiłem zasilacz impulsowy stabilizowany 12V/8A. Było trochę lepiej. Ostatecznie cała płytka musiała zostać ponownie wygrzana i wymienione kondensatory. Dopiero po tym zabiegu wróciła stabilizacja nawet na oryginalnym zasilaczu.

Temat randomowych restartów rozwiązany.