426 (edytowany przez Zuzia 2020-08-21 01:19:26)

Odp: D-Link DWR-116 + OpenWRT

Żadne wydanie poza niewspieranym już LEDE nie radzi sobie z nim, za mało pamięci. Chyba, że nie przeszkadza Ci, że będziesz skazany na LEDE.

427

Nie kupuj już tego routera. Za mało flash/ram żebyś w niego miał pożytek w przyszłości.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

428

Witam mam dwr 116 i Lede zapomnialem hasla do panelu jak je zresetowac?

429

Wejdź w failsafe: https://eko.one.pl/?p=openwrt-failsafe , zrób mount_root i zmień hasło lub po prostu naciśnij reset na 20s to przywróci ustawienia domyślne.

430

Witam jak ustawić interfejs pod internet kablowy? Wgrałem Lede i nie pamiętam jak ustawić interfejs i który?

431

Zresetuj do ustawień domyślnych i podłącz pod port wan. I tyle. O ile masz zwykłe połączenie po kablu po dhcp.

432

Niestety kontrolka ziemi ta druga mi nie świeci dodatkowo brak wi fi jutro podepnę pod komp tylko w interfejsach miałem LAN na zielono WAN jakby nie działał jak to ustawić?

433

Jeszcze raz - nie ustawiasz. Wan jest już domyślnie ustawiony i jest na dhcp.

A wifi nie ma, bo przecież trzeba go najpierw włączyć. W openwrt wifi jest domyślnie wyłączone.

434

Witam ponownie jak powrocic do orginalnego oprogramowania ? Nie moge ogarnac internetu po kablu na tym oprogramowaniu.

435

Przez recovery jboota. Tu jest opisany: https://openwrt.org/docs/guide-user/ins … overy_mode

436

Mam pytanie czy wystarczy openvpn postawiony na routerze  , czy jeszcze coś potrzeb .. Chciałbym dla próby coś postawić i zobaczyć czy da to radę by dostać się z zewnątrz do swojej sieci. Nie mam stałego ip tylko to co mi oferuje sieć komórkowa ala Plus bo jedzie na ich nadajnikach "lajt czy cos tam" . Nie chce wykupywać zadnych subskrypcji  w nord czy innych zeby tylko zobaczyć czy coś działa. Więc proszę o odpowiedz co mi będzie potrzebne.. Lede 17.1 mam zainstalowane..

437

Jako serwer nie będzie działać. Domyślnie nie masz publicznego adresu ip, więc nie wbijesz się z zewnątrz do routera. Nie, dopóki nie wykupisz specjalnej usługi (o ile lajt mobile w ogóle to ma w ofercie).

438

Witam mam pytanie do d-link dwr116 wgrałem openwrt 19.x i chodzi dobrze a czy da się powrócić z powrotem do oryginalnego softu lub innego i jak? próbowałem to zrobić w openwrt i po resecie 4 diody lan migają szybko na raz i otwiera się strona z ip: 192.168.123.254 - http://www.msftconnecttest.com/redirect

439

I właśnie masz wgrać oryginalny soft przez stronę recovery, ta 192.168.123.254.

440

Czy można uruchomić OpenVPN na tym routerze? Jeżeli tak to, na jakim oprogramowaniu Luci (OpenWRT) lub Gargoyle można to zrobić najprościej dla laika?

441

Na gargoyle robisz to kilkoma kliknięciami.

Ale sprzęt słaby a i ramu mało, więc nie spodziewaj się cudów.

442

A najlepiej na taki słaby sprzęt to, która wersja Gagoyle, żeby uruchomić OpenVPN?

443

1.12 jeszcze powinno dziać, choć już słabo.

Albo zainstaluj lede 17* i skonfiguruj z konsoli openvpn.

444

Mam oczywiście w archiwum 1.12 wersję squashfs-sysupgrade. Mam również starszą 1.11, ale wersję squashfs-factory. Może na tej wersji by dobrze chodziło na takim routerku?

445

Po prostu sprawdź. Jak wyłączysz wszystko zbędne i nie będzie zużywało ramu to będzie ok.

446 (edytowany przez arek1194 2021-04-22 15:06:42)

Jest sprawa, miałem 3 routery Dlink-DWR116 (kupiłem kiedyś okazyjnie)   
Dziś postanowiłem wgrać openwrt . Najpierw wgrałem Gargoyle - działało, ale bardzo ślamazarnie, więc wgrałem  luci-17.01-snapshot-r3948-5886a5060a-ramips-mt7620-dwr-116-a-squashfs-factory i po tym chyba się uceglił :-(   Migają bardzo szybko kontrolki od portów lan i nic poza tym.
Ale najciekawsze że to już drugi tak załatwiłem bo wcześniej wgrałem najnowsze OpenWrt z oficjalnej strony i potem też wskazałem plik luci-17.01-snapshot-r3948-5886a5060a-ramips-mt7620-dwr-116-a-squashfs-factory    i objaw ten sam.

Jak go (je)  odratować?

447 (edytowany przez Cezary 2021-04-22 15:41:56)

Mają tryb recovery w jboocie - https://openwrt.org/toh/d-link/d-link_dwr-116 po prostu wgraj soft jeszcze raz.

Tak NB to powinieneś wgrać sysupgrade z gargoyle a nie factory.

448

Cezary napisał/a:

Mają tryb recovery w jboocie - https://openwrt.org/toh/d-link/d-link_dwr-116 po prostu wgraj soft jeszcze raz.

Tak NB to powinieneś wgrać sysupgrade z gargoyle a nie factory.

192.168.123.254 wklepałem w przeglądarkę i ten sam obraz wgrałem. Działa :-)   Wcześniej chyba RAMu brakło podczas instalacji czy cuś..

449

I nie wgrywaj nic nowszego. On ma za mało flash i ram na coś nowszego.

450

a przy okazji - Czy na Lede można zastosować coś takiego jak jest w pluginach Gargoyle ?
plugin-gargoyle-ping-watchdog