Temat: Netgear R6220 + E3372 Hilink ciągłe zawieszenia modemu.
Witam
Mam problem z routerem Netgear R6220 + E3372 Hilink - moim zdaniem modem ciągle się zawiesza.
Problem wystąpił po wymianie głównego routera na dachu budynku Vodafone HG553 na Netgear R6220.
Zacznę od opisu instalacji.
Na dachu budynku mam router z wpiętym modemem E3372 Hilink (SW: 22.286.03.00.00 i WebUi: 16.100.05.00.03).
Transfery ok 40Mbit w jedną i drugą stronę.
Do tego routera na dachu mam wpięte 2 switche gigabitowe 8 portowe oraz dwa AP (Asus RT-N66U - oryginalny firmware oraz TP-Link TL-WR941N/ND v5 OpenWrt 18.06.8).
Problem zaczął się po wymianie routera na dachu z Vodafone HG553 na Netgear R6220 - pracują z modemem E3372 Hilink cały czas tym samym.
Większość stałych urządzeń w sieci ma stałe IP a reszta po DHCP które nadaje główny router - na dachu.
AP mają wyłączone DHCP.
Dzieje się coś takiego że traci się internet (reszta sieci działa) tylko na routerze Netgear R6220.
Po prostu w losowych momentach nie mam internetu.
Zawsze pomaga wyłączenie i włączenie zasilania na routerze Netgear R6220.
Jak nie działa internet to czasami mogę a czasami nie wejść na stronę konfiguracyjną modemu czyli 192.168.8.1.
Czasami pomaga rozłącz / połącz połączenie z siecią LTE w panelu modemu i internet znów działa a czasami to nie pomaga.
Czasami nie mogę wcale zobaczyć strony modemu, po prostu strona jest niedostępna i wtedy tylko czasami pomaga restart całego routera z jego strony internetowej. Jak to nie pomaga to wiadomo że odcięcie zasilania o routera i wtedy wszystko powraca do normy.
Na routerze na dachu - Netgear miałem softy:
1. Garygoryle najnowszy
2. OpenWrt najnowszy
3. teraz mam OpenWrt 18.06
Na każdym sofcie jest dokładnie to samo, zawiesza się połączenie z internetem raz lub dwa razy dziennie o różnych porach.
Na próbę powróciłem do starego Vodafone HG553 i nie ma problemu z zawieszaniem ale wtedy cała sieć pracuje tylko 100Mbit.
Vodafone HG553 i Netgear R6220 skonfigurowane dokładnie tak samo czyli nic nie ruszałem oprócz WIFI i ustawienia modemu jako eth1.
Aha dzisiaj jeszcze na próbę wlutowałem w routerze po kondensatorze LOW ESR 1000uF na każdą z linii zasilania 12V 5V i 4.2V. Ale nic nie pomogło.
Proszę o pomoc bo nie daje rady z tym routerem a chciałem mieć w domu całą sieć 1Gbit.
Czy kupić jakiś inny router do modemu Hilink