Temat: sms-tool - kody USSD powodują błędy

Przy próbie wysłania kodu USSD (z flagą debug) na sprawdzenie stanu konta wyskakuje error. Próbowałem na ttyUSB 0 do 4.
Poniżej błąd:

$ sms_tool -D -d /dev/ttyUSB2 ussd *124#
debug: AT+CUSD=1,"AA988C3602",15

error: 258

Wersja paczki: 2020-06-24-5f161bf7-1 (wgrana z ipk)
Moduł LTE: Quectel EC25-E
OpenWRT: 19.07.3 r11063-85e04e9f46  (z openwrt.org)

2

Odp: sms-tool - kody USSD powodują błędy

To jest właśnie odpowiedź na kod ussd. Zainstaluj sobie picocom, wpisz picocom -b 115200 /dev/ttyUSB2, wpisz ati, enter, powinien odpowiedzieć. A później wpisz AT+CUSD=1,"AA988C3602",15 i wypisze ci właśnie +CME ERROR: 258.

Co oznacza: "CME ERROR: 258, Phone is busy"

Zobacz czy nie pójdzie czystym tekstem (nie PDU).

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Co może być tego przyczyną? Z tego co pamiętam to w momencie wpisywania kodu na telefonie, przełączał LTE na 3G. Może to mieć związek z tym errorem?

4

Przełącza się sam, nic nie musisz robić.

Sprawdź bez pdu, wyłącz inne rzeczy które korzystają z modemu, w ostateczności wyłącz połączenie z internetem i sprawdź. Zakładając że ten kod jest w ogóle dobry dla taryfy którą tam masz.

5

@Cezary mógłbyś pokazać w tym temacie jak "dogadujesz się z modemem" na przykładzie Cell C. Myślę, że to rozwiązałoby problem, rozjaśniło sytuację nie tylko u mnie.

Mi do tej pory nie udało się wysłać ani jednego kodu USSD, modem "olewa" moje polecenia i nie jestem w stanie go przekonać do współpracy. Trzyma ciągle połączenie lte, pomimo prób ustawienia wszystkiego na "auto".

Używasz moich pakietów/obrazów z github?
Chcesz abym dalej je rozwijał i tworzył nowe?
Postaw kawę

6

Napisałem w poście 2. Tyle że cellc chyba raw obsługuje, wrócę do domu to ci napiszę.

7

root@MiFi:~# sms_tool -d /dev/ttyUSB2 -R -r ussd *107#
W ramach pakietu internetowego pozostalo Ci 202776.66MB, ktore mozesz wykorzystac do konca okresu rozliczeniowego

8

Dziękuję Cezary, chociaż wiem na jakich ustawieniach powinno działać. Bo nic Cezary więcej nie robisz, nie przełączasz modemu, nie wymuszasz trybu. Od tak Ci działa.

Muszę poszukać jak zresetować modem do ustawień fabrycznych bo inaczej chyba nie dojdę co się dzieje, dlaczego ten mój egzemplarz, jest tak uparty i się nie poddaje, wcześniej "ciągle zajęty", a ostatnio o ile dobrze pamiętam błąd 30 "brak sieci". neutral

Postaw kawę

9

Cezary napisał/a:
sms_tool -d /dev/ttyUSB2 -R -r ussd *107#

Masz rację Cezary że na tych ustawieniach kody działają, ale ja dalej nie jestem w stanie zrobić tak aby chodziły mi kody i internet jednocześnie. Ale jeszcze nad tym posiedzę, może mi się uda znaleźć takie ustawienia lub sekwencję poleceń która umożliwi mi np. rozłączenie, wykonanie kodu, ponowne połączenie.

Postaw kawę

10

Mi chodzi bez rozłączania. Jakiego operatora i jakiej taryfy używasz?

11

Cezary napisał/a:

Mi chodzi bez rozłączania. Jakiego operatora i jakiej taryfy używasz?

Cezary ciągle Play, RBM na kartę. Twój kod *107# też u mnie działa, z tym że jak pisałem wyżej "jazda alpejska z tym" i już mi ręce opadają szczerze mówiąc.

Postaw kawę

12

Ja mam zwykły play, jakaś zwykła taryfa abonamentowa. Działa...

13

Jak będę miał dłuższą chwilę to opiszę w tym wątku co i jak robię. Na ten moment np. internet mi działa, ale próba wysłania kodu kończy się "No response from modem. ".

Postaw kawę