1 (edytowany przez FUTURISTA 2020-08-12 20:21:56)

Temat: Przekierowanie portów UPnP / NAT-PMP

Witam
R6220 z 1.13.0.0pre7.
Ponieważ chciałem się upewnić jakie porty muszą być przekierowane żeby w pewnej grze można było uruchomić serwer, więc zainstalowałem i uruchomiłem miniupnpd (wiem, samo zło, później wyłączę lub odinstaluję). Podczas uruchamiania serwera w rzeczonej grze, zaznaczam opcję UPnP, gra niby ustawia przekierowania w routerze i przechodzi do dalszej części konfiguracji.
Jednak w routerze, w sekcji UPnP / NAT-PMP nie widzę żadnych aktywnych przekierowań, jest tylko jedna linia z gwiazdkami, a w logu widzę mniej więcej coś takiego:

miniupnpd[ ]: Failed to convert hostname 'fd12:9e8a:bd47::100'

Rozumiem, że żadne przekierowania nie zostały na routerze ustawione, zgodnie z informacją "Jeżeli tabela zawiera tylko jeden wiersz z '***', to oznacza że nie ma żadnego zarejestrowanego przekierowania".
W czym może być problem?

2

Odp: Przekierowanie portów UPnP / NAT-PMP

Nic, po prostu  gra z tego nie korzysta.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez FUTURISTA 2020-08-12 20:30:59)

Ale jeżeli w routerze wyłączę opcję UPnP / NAT-PMP, to wtedy gra przy próbie uruchomienia serwera z opcją UPnP zgłasza problem, że nie może "dostać się" do routera.
Teoretycznie gra niby potrzebuje portów 2302-2305 udp, ale właśnie chciałem się upewnić, gdyż na tych portach nikt z zewnątrz mnie nie widzi.
A ten komunikat w logu (Failed to convert) jest normalny?

4

Normalny, po prostu nie potrafi przełożyć adresu ipv6 bo nic w dnsach nie jest do niego przypisane.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.