Temat: TP LINK WN722N podłaczenie pod router przez USB
witam jaki router kupić zęby podłączyć 722n pod usb i dawało neta na router dalej na wifi i lan ? max 200zł wgrać inne oprogramowanie to nie problem
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Sprzęt / Hardware → TP LINK WN722N podłaczenie pod router przez USB
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
witam jaki router kupić zęby podłączyć 722n pod usb i dawało neta na router dalej na wifi i lan ? max 200zł wgrać inne oprogramowanie to nie problem
Dowolny z usb pod openwrt o ile w ogóle ta karta którą masz jest obsługiwana i są do niej sterowniki pod openwrt. Podłącz pod zwykłego linuksa i napisz jaki sterownik ją obsługuje.
linuksa nie mam ;/ pod wr1043nd v2.1 pojdzie na openwrt ?
Słuchaj, oznaczenie karty nic nie mówi. Potrzebna jest wiedza na jakim chipsecie jest karta, bo nawet różne wersje tej samej karty mogą być na czymś innym. Generalnie odpowiedź jest taka sama - o ile samo openwrt na 1043 działa, o tyle czy będą sterowniki do tej karty to już musisz sprawdzić czym ta karta jest.
Linuksa możesz uruchomić z plyty cd, z usb live, nawet go nie instalując.
oke zaraz coś sciagne powiesz jak sprawdzić to pod linuksem
sudo cat /sys/kernel/debug/usb/devices
w terminalu o ile zobaczysz ją w menu że można się przez nią podłączyć.
ubuntu sie nada ?
Może być ubuntu.
oke już robię live usb tak do godzinki dam znać co tam wyjdzie
nie widzi karty
Jak nie jest obsługiwana przez zwykłego linuksa to tym bardziej nie będzie przez openwrt. Szukaj innej karty.
gdzieś znalazłem takie coś
Tak oczywiście. O ile pamiętam to TL-WN722N na ath_htc działa, więc musisz doinstalować sterowniki i masz po prostu dwa radia.
chodzi o roter wr1043nd tylko nie wiem jakiej wersji
Nie czytasz tego co napisałem. Karty są w różnych wersjach, była taka która była obsługiwana przez ath_htc, ale ty widocznie takiej nie masz bo by była obsługiwana w ubuntu. To standardowe sterowniki które są w linuksie, więc jak byś miał taką to by działała. Nie działa, więc jaki wniosek? Masz inną wersję karty.
https://morfikov.github.io/post/recenzj … tl-wn722n/ tutaj wiecej info pod linuksem podobno działa
całkiem możliwe chodzi mi głownie o ten tekst
Zgodnie z informacją dostępną tutaj, adapter TL-WN722N ma czip Atheros AR9271, który jest obsługiwany przez moduł ath9k_htc . Ten moduł jest dostępny w kernelu ale, by ta karta nam działała pod linux'em musimy zainstalować jeszcze firmware. Ten z kolei dostępny jest w debianie w pakiecie firmware-atheros . Jeśli nie doinstalowalibyśmy tego firmware i próbowali odpalić ten adapter, w logu zobaczymy poniższy komunikat:
Opisywana w przytoczonym linku karta to v1 obsługiwana właśnie przez ath_htc. Są jeszcze v2 i v3 na realtekach. Sprawdzałeś ją, nie działa więc wygląda że nie masz v1. Napisałem to już wcześniej.
Sorry, kończę temat bo widzę że nie da się tobie tego przetłumaczyć. Kup inną kartę, obsługiwaną.
mam wersje v2 to się zgadza
dobra dzieki za pomoc czyli nic nie wykombinuje w takim razie bo ciezko z innymi kartami nie sciagaja mi wifi a ta łapie dobrze
mam taką kartę v2 , działa na ubuntu bardzo dobrze (pokazuje sterownik r8188eu) . Będzie to działało na openwrt czy lepiej dać sobie spokój? Żeby sprawdzić to tylko sterownik zainstalować czy coś jeszcze?
Trzeba tylko zainstalować sterownik którego jakość jest tak mizerna jak sama karta. Ja bym dał sobie spokój.
Tak przeglądam sobie różne karty i wszędzie praktycznie tylko Realtek. Są jakieś karty Realteka które działają dobrze na openwrt?
Unikaj Realteka, mam kilka na rożnych chipsetach i żadna prawidłowo nie działa pod OpenWrt.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Sprzęt / Hardware → TP LINK WN722N podłaczenie pod router przez USB
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc